Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скоро на гроба на Яна Язова може да има паметник с името ѝ

Яна Язова
Снимка: ДА „Архиви“

Преди броени дни се навършиха 110 години от рождението на една от най-талантливите писателки българската литература – Яна Язова, чието рождено име е Люба Тодорова Ганчева.

Високо образована, автор на романи, разкази, статии и чудесна поезия, драми и произведения за деца, преводачка, тя е муза на проф. Александър Балабанов, а около нейната смърт все още има редица неизяснени обстоятелства.

Хвалена и хулена приживе, забравена от българските издатели и читатели за десетилетия (след 1944 година), въпреки талантливите ѝ творби, тя все още не се изучава в българското училище.

"От 1985 г. насам животът ми се преобърна с главата надолу. Бях въвлечен в един трилъров сюжет с удушена писателка, с откраднати нейни ръкописи. Радой Ралин съобщи, че в едно провинциално издателство виден наш писател е депозирал неиздадения приживе роман "Левски" на Язова", разказа пред Радио София Петър Величков, литературен историк и изследовател.

Той е бил ученик на проф. Тодор Боров (баща на френския литературовед Цветан Тодоров). Отишъл в държавния архив, без да знае, че става дума за трилогия на Язова. Днес тя е известна под името "Балкани" (I том - "Левски", II том – "Бенковски", III том – "Шипка").

Оказва се, че оригиналите на тези романи са изчезнали от жилището на писателката на ул. "Раковска" 161-Б (▼).


Снимка: Alma Mater TV

"Яна Язова е единствената българска писателка от онова време, която е отказала да сътрудничи на комунистическия режим. Продължава да пише. Дори написва антикомунистическата книга "Соления залив" - за преврата на 9 септември и народния съд. Имало е апетити към нейния апартамент. Неслучайно е била заплашвана, че ще бъде удушена", каза още Величков.

Без да ѝ е правена аутопсия, се смята, че Яна Язова е починала от инфаркт, въпреки наличието на следи от насилие.

По думите на изследователя лириката на тази поетеса няма равна и няма подобна в българската литература. Нейните виждания за живота и смъртта са изключително силни. Тя е автор, който от 1944 до 1974 г. няма публикуван ред, но не спира да работи.

На паметника на гроба на писателката още не е неписано името ѝ, в казуса оптимизъм дава отношението на столичния кмет Йорданка Фандъкова, отбеляза изследователят.

"Хубаво е, че през последните години Яна Язова става все по-популярна и обичана от българските читатели. Това, което се прави в нейна памет, е по инициатива на хора, влюбени в нея и в нейното творчество", отбеляза още Петър Величков.

С него разговаря Гергана Пейкова.


По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ландарт творбите на Вивия Ники са кратковременни, но посланията им се помнят

" Делфинът , изрисуван в една от преспите до Черни връх, е да зарадва зарадва туристите, но по-голямата цел е да ни вдъхнови за промяна в мисленето на нас, хората. Ние сме в неразривна връзка с природата. В момента се намираме в екологична катастрофа." Това коментира пред БНР-Радио София художничката Вивия Ники , която е автор на..

публикувано на 02.07.24 в 12:49
Снимки: Comic Con Bulgaria

Два дни фестивал в София с поп култура, филмови звезди, аниме, гейминг, косплей

След като миналогодишното издание на Aniventure Comic Con беше открито от Мария Бакалова , този юли българската актриса с пробив в Холивуд отново ще се срещне с феновете си. Фестивалът Aniventure Comic Con 2024 ще се проведе тази уикенд - на 6 и 7 юли , във всички големи зали на Интер Експо Център и отново ще привлече почитателите на..

публикувано на 02.07.24 в 11:23

17-годишните младежи ще могат да шофират, но само с придружител?

17-годишните младежи с шофьорски книжки ще могат да шофират, но само с придружител, предвиждат одобрените от правителството промени в Закона за движение по пътищата. Целта е да трупат опит чрез шофиране с придружител още от 17-годишна възраст. Според председателя на Съюза на преподавателите по автомото подготовка Йонко Иванов, през..

публикувано на 02.07.24 в 10:49

Слънчево начало на деня, привечер - гръмотевични бури

Днес в по-голямата част от страна ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки, съобщиха от НИМХ. По-интензивни ще са явленията в Северозападна България. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Вечерта вятърът..

публикувано на 02.07.24 в 07:35

Център към МТСП дава сертификат за дигитални умения, важи за целия ЕС

Над 14 000 души завършиха обучения по дигитални умения от началото на 2024 г. до момента и получиха сертификати от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ). Курсовете се провеждат по проект на Министерството на труда и социалната политика, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 01.07.24 в 18:42

Да намалим еднократната пластмаса в България този месец

За поредна година в България започва инициативата "Юли без пластмаса" като част от глобалното движение Plastic Free July . Целта е хората да бъдат насърчени да ограничат употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба . " Пластмасата е гениално изобретение. Спасила е животи в медицината – коментира пред БНР-Радио..

публикувано на 01.07.24 в 18:05
Санирането вече не е достатъчно за добра енергийна ефективност на сградата

Пасивните сгради в България са по-малко от 100, те са с най-висок клас на енергийна ефективност

От началото на 2024 г. влезе в сила актуализация на Наредбата за енергийна ефективност, според която всички нови сгради трябва да са почти нулево ефективни . Оказва се, че повечето сгради, строени през последните 10-20 г. не отговарят на заложените стандарти, да не говорим за по-старото строителство. Това коментира пред БНР-Радио София..

публикувано на 01.07.24 в 15:44