Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнението на децата трябва да е разбирано, насърчавано и споделяно

Общоевропейската мрежа Eurochild представи годишния си доклад за детската бедност в страните от Европа. Анализът Правата на децата: политическа воля или не? се позовава на данни, предоставени от 38 членове на Eurochild в 26 държави и включва препоръки към всяка страна за справяне с детската бедност и социалното изключване, дискриминацията, грижата здравето, онлайн безопасността и услугите в ранна детска възраст. За изготвянето на анализа и препоръките в доклада от българска страна съдействие към Eurochild e оказано от Надежда и домове за децата – клон България, Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца – НБУ и Национална мрежа за децата, в качеството й на член на общоевропейската мрежа и основен национален партньор за България в редица фокусни политики, сред които и ефективното прилагана на Европейската детска гаранция.

Пламена Николова от Национална мрежа за децата:

"Имаме традиционно партньорство с европейската мрежа. Статистическите данни са от НСИ и Юростат. Мястото ни е да подчертаем къде са големите проблеми. Големи са различия при маргинализациите в различните групи - в ромската тя може да стигне до 80%. 

Имаме малко деца и не успяваме да се погрижим за тях. Критичният минимум са базисни нужди - дом, хранене, подходящи дрехи, книжки, почивка. Критериите са 13 на брой, но няма целенасочена политика да се работи на национален и регионален принцип.

Има корелация между водещите фактори, бедността е поколенческа, това дава неравен старт - трябва фокусирана подкрепа, за да се прекъсне порочния кръг.. Фактори са броят на деца в семействата, рискът се повишава при само един родител, особено ако е само майка. Има нужда от цялостна система, в която и училище, и лекари, и община, и държава трябва да инвестират в детството - да се научи детето на социални умения, които да помогнат да се спре маргинализацията.

В българската традиция детето никога не е било носител на права. Възрастните нямат разбиране, че мнението на децата трябва да е разбирано, насърчавано и споделяно. Не може да очакваме, че като станат на 18, тогава изведнъж ще имат мнение. Има тревожност сред родителите, тя е оправдана, но трябва да се работи за самостоятелността на децата.

Тормозът се пренася и в онлайн средата. Често за тези проблеми не се говори, липсва превенция. Центърът за безопасен интернет хронично е недофинансиран. Притеснителен е и тормозът и насилието на дете върху дете. Няма достатъчен като брой професионалисти, които да помагат и на жертвата, и на насилника.

Препоръките започват със стратегическа и целенасочена политика, която да не зависи от политиците, от смяната на управлението. Има и цели полета, които са ни неизвестни - няма как да анализираме причините. Политиката трябва да почива на анализите на данните. Подкрепата трябва да е на ниво семейство.

В последната година се вижда подобрения, има политическа воля, има финансов европейски механизъм за изкореняване на бедността - България прилага едни от най-големите усилия за прилагането му.""

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни продукти за нуждаещите се в Община Самоков

За десета поредна година в рамките на благотворителната кампания "Бъди човек" доброволци ще раздадат хранителни продукти на хора в нужда в Самоков и част от селата в общината. Всеки, който иска да дари хранителни продукти може да го направи в дните преди Великден - на 1 и 2 май, на втория етаж в зала "Арена Самоков". Пакетите с храни ще..

публикувано на 30.04.24 в 17:31

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35