Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите талантливи хора да не се огъват

3
Победителят в Младежкия конкурс за песен, Александър Веждаров-Вежди
Снимка: БТА

Разговор с Иван Димитров, изпълнителен директор на Музикаутор за победителите от възстановения Младежки конкурс за песен, съвместно със Студентския дом:

"Младежкият конкурс за авторска песен има голяма история, важно място за съвременната ни музикална култура и даденост. Благодарение на инициативата на Васил Гюров, заедно със съдействието на бившия директор на Студентския дом, бяхме инспирирани да го направим отново. Те направиха връзка със съпругата на тогавашния организатор, Панайот Славчев, Милка Славчева: "Върна ме в 1970, каузата на съпруга ми, 21 издания имаше до смъртта му, сега бе неговото възкресяване. Изненада ме неочаквано доброто ниво на участниците. В 1970 това си бе пионерска дейност. Младите до "Златния Орфей не можеха да стигнат, а и сами групите да си пишат песните бе еретично. В журито бяха и Милчо Левиев, и Симеон Щерев. Имаше конна милиция пред Студентския дом и дебели червени въжета отпред. И младите талантливи хора да не се огъват!"

"Бяха допуснати 39 песни, на финала бяха класирани 18 песни. Студентският дом е на централно място и е за млада публика. Вибрацията в залата е изключителна. Младите творци не се познаваха, но се подкрепяха взаимно. Те разбраха важността да изградят връзки помежду си. Сътвори се и приемственост и се засвидетелства уважение между поколенията. Амбицирани сме за втори опит октомври. Безкрайно позитивна бе обратната връзка с музикалните среди. Благодарни сме на БНР за обещания професионален звукозапис на победителите.

Целта на събраните средства от авторски права е да се генерира ново творчество. Инвестираме средства за създаване на нови български произведения. Заедно с БНР създадохме и проекта "Земя и таланти". Също и инициативата "Светилник" за създаване химни на училищата. В творческия процес успяваме да интегрираме учители, ученици, родители и студенти.

За този конкурс нямахме стилово ограничение. В журите бяха Миленита, Котарашки, Богдан Томов и други утвърдени професионалисти с уважение към младите.

При нас е и победителят,Александър Веждаров-Вежди:

"За мен бе леко несигурно, но когато съм на сцена влизам в честност. От много малък се занимавам с музика, от втори клас свиря на класическа китара. Първо в 8-9 клас бяхме акустично трио, после свирихме поп и рок, с времето станахме малко по-тежки докато не се разпаднахме. Освен соловия проект, с който спечелих, имам и метал-банда. Сякаш хората, които слушат метал гледат само назад и новото му звучение не е много популярно. Занимавам се и с продукция, въпреки, че написах парчето, което ще чуем, за 2 часа, после минаха 2 седмици в продукция. Като звучене има разлика със спечелилата песен "Blow Up". Най-интересно ми е да експериментирам в правенето на музика. Опитвам се да достигна по-конкретно звучене на песните ми, които да предствям и като концерти, и като диджей сетове. Опитвам се да представям музиката по най-добрия начин."

По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест против беззаконието по пътищата и новата организация на движение в центъра на София

Недоволни граждани от новата организация на движение в района на НДК протестираха пред сградата на Столичната община. Те са подкрепени от сдружение „Ангели на пътя“, което обединява семейства, загубили близките си в пътно-транспортни произшествия. По-рано започнаха шествия, организирани с настояване да спре беззаконието по пътищата, като пешеходно..

публикувано на 23.05.24 в 15:59
Преводачът Ваньо Попов пред микрофона

Писателката Франческа Петрицио с различен поглед към Борджиите

"В кръвта ми е" от италианската писателка Франческа Петрицио е исторически роман, който впечатлява със стил и откровеност и завладява още с първите думи от мрачната изповед на Чезаре и Лукреция Борджия. В предаването "Радиокафе" повече за книгата разказа преводачът Ваньо Попов , работил дълги години и в БНР. "В превода трябва да бъдеш..

публикувано на 23.05.24 в 14:43
Васил Терзиев

Васил Терзиев: Ситуацията е овладяна след снощния дъжд в София

В началото на извънредното заседание на Столичния общински съвет, по искане на общински съветници, кметът на София Васил Терзиев даде актуална информация за обстановката в града и околните села. 230 сигнала са подадени на телефон 112 заради обилните валежи и градушка в София вчера, а 34 има в контактния център на Столичната община, заяви..

публикувано на 23.05.24 в 13:26

Кафето като терапия и на фронта

Има места по света, където освен медицински специалисти като психиатър или психолог, които помагат на хората да се справят със стреса, се вика и... кафе. То е не просто освежителна напитка. Оказва се, че поднесено по определен начин, в точен момент,  може много да помогне.  Със собственика на една такава необикновена Къща за кафе в Израел..

публикувано на 23.05.24 в 13:09

Кристина Агилера и Шер от НМА пеят и танцуват в мюзикъл

"Добре дошли в Бурлеск"  – гласи афишът, но всъщност това казват (изпяват) гостоприемните домакини от  Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров"  (НМА). Поканата е за концертна зала на Академията (бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" №94) и става дума за едноименния спектакъл, чиято премиера ще е на 1 и 2 юни 2024 г. от..

публикувано на 23.05.24 в 11:56
Снимки: iccd.unwe.bg

Кариерният център на УНСС обслужва и студенти от други вузове

Кариерният център на УНСС е най-старият (от 2003 г.) и сред най-добрите. Неслучайно е „междууниверситетски“ - обслужва не само студенти на УНСС , а и от други висши училища от България и чужбина, стига да се обърнат към консултантите. Услугите са напълно безплатни. Това разказа пред БНР-Радио София директорът му Атанас Димитров . И..

публикувано на 23.05.24 в 09:52

Второ класиране за ясли и градини в София за 3080 места

Днес ще бъде оповестено второто класиране за детски ясли и градини в София. Свободни са 3080 места. 11 193 деца бяха приети при първото класиране. София разполага със 198 общински детски градини, в които се полагат грижи за приблизително 44 000 деца. Самостоятелните общинки детски ясли са 24. Те се посещават от приблизително 2000 деца...

публикувано на 23.05.24 в 08:35