Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кино "Одеон" между 11 и 15 април

Пет дни киноразкази срещу стереотипите и антициганистките нагласи

Снимка: Гьоте -институт

Гьоте-институт България, "Арте Урбана Колектив" и Филмотечно кино "Одеон" ще представят международна селекция киноразкази срещу стереотипите в  петдневна филмова поредица Поглед към Другия“, която ще се проведе между  между 11 и 15 април.

Филмовата поредица е по идея на централата на Гьоте-институт в Мюнхен като инициатива в подкрепа на гражданското общество и демократичния диалог.

Програмата включва късометражни, игрални и документални европейски заглавия, както и поредица следпрожекционни дискусии.

Куратор на програмата е Радмила Младенова, която е научен сътрудник към Центъра за изследване на антициганизма към Катедрата по история на Хайделбергския университет.

Какви ли щяха да са киноисториите за ромите, ако хората от тези общности имаха възможност да са автори на собствения си образ? Ако те пишеха сценариите, ако те режисираха сцените във филмите и избираха ъгъла, под който да ги заснеме камерата? Какви деца щяха да растат в страната ни, ако можеха да гледат и игрални филми, в които главните герои са роми? - питат риторично организаторите.

Супергерои в кинопоредицата са Катарина Тайкон, Романи Розе, Том Медина, Наталия Цекова, които воюват за правото на достоен живот и накрая усилията им се увенчават с успех.

Какво се случва с личността, когато обществото погледне към нея с уважение, когато ѝ даде възможност да погледне на себе си с уважение? С тези въпроси и житейски битки ще се запознаем в "Поглед към другия".

В кино поредицата организаторите са подбрали най-добрите сред най-новите заглавия от европейското кино, игрални и документални филми от Франция, Португалия, Германия, Швеция, Румъния и т.н., в които ромите са автори или активни съучастници на изградения за тях образ и разказ.

Повече от половината заглавия са режисирани от роми или от представители на други малцинства или от жени. С други думи, филмите се задвижват от поглед, който е чувствителен към социалните неравенства и злоупотребата с власт.

На преден план е изведен приносът, който героите имат за своите общности, както и борбата, която водят срещу наложената им отвън стигма.

Част от режисьорите търсят алтернативни форми на представяне, нов киноезик, който да даде видимост на символното, институционално, ежедневно и физическо насилие, упражнявано спрямо тези, нарочени за "цигани".

 Поредицата е и своеобразна покана за саморефлексия към авторите на филми.

Един от централните въпроси тук е как с помощта на киното, една от най-влиятелните медии на модерността, може да се противодейства на антициганистките нагласи, за които самото кино има за жалост голям принос.

За „Поглед към другия“ разказа пред Радио София Ралица Асенова, която е  съосновател и съръководител на сдружение "Арте Урбана Колектив“. Инициатор на програмата "Кино в училище“, която включва международни проекти като CinEd – Европейско кино образование за деца и младежи, "Киното, сто години младост“, „Млади режисьори снимат града си“ и др., както и фестивала "Срещи на младото европейско кино“. 

"Поглед към другия“, но другият не в смисъл “различният“, а този към когото не гледаме много често, може да е съседът ни,  или някой когото сме срещали, но не сме говорили достатъчно с него. Темата за другостта е много важна за нас, ние работим по нея и с ученици от различни училища и сега по покана на Гьоте -институт се обръщаме към "другия“, чрез тази международна селекция кино-разкази срещу стереотипите“, посочи тя.

Чуйте я в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

  • Предстои кино селекцията да бъде показана и в Пловдив, между 26 и 29 април 2024 г. 
По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни продукти за нуждаещите се в Община Самоков

За десета поредна година в рамките на благотворителната кампания "Бъди човек" доброволци ще раздадат хранителни продукти на хора в нужда в Самоков и част от селата в общината. Всеки, който иска да дари хранителни продукти може да го направи в дните преди Великден - на 1 и 2 май, на втория етаж в зала "Арена Самоков". Пакетите с храни ще..

публикувано на 30.04.24 в 17:31

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35