Адриан Николов: От мажоритарната система губят малките партии

Сред най-големите губещи от въвеждането на мажоритарната избирателна система ще са малките партии, коментира за Радио Стара Загора Адриан Николов, политически анализатор и икономист от Института за пазарна икономика.

Той открои като положително последствие от прилагането на мажоритарна система гласуването в едномандатни избирателни райони. Това  предполага избиране на личности, които успяват с личните си качества да спечелят подкрепата на избирателите. Мажоритарните избори улесняват значително създаването на парламентарни мнозинства, а оттам - и на еднопартийни правителства, заради по-малкия брой партии и формирането на стабилни двупартийни системи.

„Конкретно изборите в два тура позволяват коалиционна политика още преди изборите и създаване на стратегическо гласуване“, коментира Адриан Николов. 

 Сред отрицателните последствия от въвеждането на мажоритарната избирателна система е възможността да се създадат  големи дисбаланси между структурата на гласовете и парламентарното представителство. Мажоритарното гласуване води и до замразяване на партийната система. Трудният достъп на нови и малки партии затруднява достъпа до нови теми, проблеми и сблъсъци до политическия дискурс, коментира още Адриан Николов.
Още от категорията

1000 трибагреника ще раздадат на старозагорци от местната организация на ВМРО за Деня на Независимостта

1000 трибагреника ще раздадат на старозагорци от местната организация на ВМРО в навечерието на празника на българската независимост 22 септември, съобщи областният лидер на партията Красимир Червилов. В целия регион ще бъдат раздадени 3000 български..

публикувано на 19.09.17 в 11:32

Иван Цанков: Няма опасност от закриване на мощности и съкращаване на работни места

ЕС въведе наскоро по-високи изисквания за дейността на големите горивни инсталации. Окончателно те влязоха в сила на 17-ти август, когато бяха публикувани в официалния вестник на общността. Новите екологични норми представляват сериозно..

публикувано на 14.09.17 в 07:34
Наградената снимка

Нашият колега инж. Емил Енчев – с награда за православна фотография

В края на август приключи фотоконкурсът на сайта за православна фотография Орт-фото - „Цветовете на Православието - България“. В конкурса участваха снимките на 46 български фотографи, запечатали красотата на храмове и манастири, богослужебни и..

публикувано на 08.09.17 в 13:35

Георги Киряков: Кабинетът Борисов остава стабилен докато не се появи сериозна опозиция

Настоящото управление ще трябва да се справи с предстоящото Председателство на България и с Бюджета за следващата година. Това са най-важните задачи на кабинета Борисов през новия политически сезон , каза в предаването "Репортер" на Радио Стара..

публикувано на 08.09.17 в 10:44

132г. от Съединението на България!

Днес отбелязваме 132г. от обединението на Княжество България и Източна Румелия . Датата 6-ти септември остава завинаги в българската история като триумф на справедливостта над имперските амбиции на Велите сили по това време в Европа . Малкото, но силно..

публикувано на 06.09.17 в 18:51
Димитър Гайдаров - председател на Клуба на работодателя

Старозагорският бизнес: Ключът към бъдещето е във високотехнологичните производства

Бизнесът в Стара Загора е в патова ситуация. Няма персонал за работа, дори нискоквалифицирани работници отказват да се трудят, алармира Димитър Гайдаров, председател на Клуба на работодателя в Стара Загора.  В най-голямата бизнес организация в региона..

публикувано на 31.08.17 в 16:27

Павлина Кузманова: Няма риск за околната среда при отглеждането на норки у нас

Като неверни определи твърденията на природозащитниците, които протестират срещу производството на кожи от норки председателят на Съюза на норковъдите в България Павлина Кузманова.  Според нея отглеждането на американска норка не е нелегално. Видът е..

публикувано на 25.08.17 в 14:36
Моника Маковей

Иван Брегов, юрист: Далече сме от "румънския модел" за борба с корупцията

Новият закон за противодействие на корупцията , който се очаква да бъде изготвен до края на годината, всъщност обединява три действащи закона в един корпус с повече нормативни разпоредби, е мнението на правния експерт Иван Брегов за законопроекта за..

публикувано на 16.08.17 в 08:10

Очакваме рок група Тангра на тазгодишния бир фест

Една от най-известните и обичани български рок групи Тангра се очаква да се включи в тазгодишния бир фест.  В момента текат разговори с организаторите за уточняване на подробностите, като най-вероятно концертът им ще бъде на 9 септември в Парк..

публикувано на 10.08.17 в 09:50

Проф. П. Павлов: Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония е по-важен за Македония

България и Македония днес официално подписаха договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Под документа се подписаха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев. Церемонията се състоя в Скопие. "Договорът за приятелство,..

публикувано на 01.08.17 в 15:40