Адриан Николов: От мажоритарната система губят малките партии

Сред най-големите губещи от въвеждането на мажоритарната избирателна система ще са малките партии, коментира за Радио Стара Загора Адриан Николов, политически анализатор и икономист от Института за пазарна икономика.

Той открои като положително последствие от прилагането на мажоритарна система гласуването в едномандатни избирателни райони. Това  предполага избиране на личности, които успяват с личните си качества да спечелят подкрепата на избирателите. Мажоритарните избори улесняват значително създаването на парламентарни мнозинства, а оттам - и на еднопартийни правителства, заради по-малкия брой партии и формирането на стабилни двупартийни системи.

„Конкретно изборите в два тура позволяват коалиционна политика още преди изборите и създаване на стратегическо гласуване“, коментира Адриан Николов. 

 Сред отрицателните последствия от въвеждането на мажоритарната избирателна система е възможността да се създадат  големи дисбаланси между структурата на гласовете и парламентарното представителство. Мажоритарното гласуване води и до замразяване на партийната система. Трудният достъп на нови и малки партии затруднява достъпа до нови теми, проблеми и сблъсъци до политическия дискурс, коментира още Адриан Николов.
print Отпечатай
Още от категорията

Неприятна миризма мъчи жителите на Нова Загора и околните села

Повече от 2г жителите на град Нова Загора и околните села Езеро и Стоил войвода са измъчвани от неприятна миризма, която по думите на представители на местния инициативен комитет "Нова Загора иска да диша" и на председателя на общинския съвет..

публикувано на 04.05.17 в 08:22

Стефан Шоселов: Бизнес интереси за развитието на Стара Загора в западна посока пречат на строителството в "Бедечка"

Около 48 милиона лева ще струва на Община Стара Загора отчуждаването на терените в парк/квартал „Бедечка“. Това прогнозира в интервю за Радио Стара Загора бизнесменът Стефан Шоселов, който е сред собствениците на имоти в района. „За..

публикувано на 02.05.17 в 16:34

Първан Симеонов:"Служебното правителство се справи с основните си задачи"

"Служебното правителство на Огнян Герджиков няма да се запомни с много неща, което означава добра оценка за дейността му. Служебните кабинети имат за основна задача да проведат честни избори и да не създават излишно напрежение с действията си. В този..

публикувано на 02.05.17 в 14:01

Ибрахим Чънар: Ердоган би следвало да води гъвкава политика с България като страна – граница на ЕС

Контролиран вот, непрозрачни избори и много изборни нарушения – така определи за Радио Стара Загора провелия се в Турция референдум за президенстка република Ибрахим Карахасан Чънар – изследовател на ислямизма на Балканите и журналист. В интервю..

публикувано на 18.04.17 в 14:26
Валери Симеонов

Валери Симеонов: Ще има правителство начело с Бойко Борисов до края на април

Основният приоритет в нашата програма, от който няма да отстъпим в преговорите с ГЕРБ, е повишаването на пенсиите. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора лидерът на НСФБ и съпредседател на "Обединените патриоти" Валери Симеонов. Той каза..

публикувано на 10.04.17 в 13:35

Център за безплатна правна помощ ще заработи в Стара Загора

До месец в областния град ще отвори врати център за безплатни правни консултации за социално слаби граждани. Офисът ще се помещава на ул. „Кольо Ганчев“ 64, съобщи старозагорският адвокат Атанас Стоянов, избран преди дни за зам.-председател на Висшия..

публикувано на 04.04.17 в 17:25
Христо Панчугов

Дошъл е моментът за нова обединена дясна партия, според Христо Панчугов

"Моментът за разпускане на десните партии е подходящ. Необходимо е създаването на единна дясна партия, основана на база ценности и идеи. Време е да се сложи край на безпринципните коалиции с единствена цел влизане в парламента." Тази теза лансира за..

публикувано на 03.04.17 в 14:53
EUcriza

Проф. Митев, политолог: Хората поискаха едновременно стабилност и промяна

Съставянето на правителство след парламентарните избори от 26 март не е толкова проблематично, защото  ГЕРБ може да вземе повече от 90 места и съвместно с местата на Патриотите да формира мнозинство, без партията на Веселин Марешки, за да се получи..

публикувано на 27.03.17 в 13:44
Милен Ангелов

Да се завърнеш в бащината къща във Воденичане

35-годишният кмет на стралджанското село Воденичане Милен Ангелов е усмихнат и позитивно настроен. Пълен е с идеи за подобряване живота на съселяните си. Връща се в родното  село след повече от 25 години отсъствие. Излязъл е още като дете заради любимата..

публикувано на 23.03.17 в 14:25
Атанас Киров

Община Стралджа ще решава сериозни проблеми с 10 млн. лв. бюджет

Община Стралджа със своите близо 13  500 жители в 22 населени места ще разчита на 10 млн. лв. бюджет тази година. От тях 35 % - около 3 600 000 лв. са предвидени за перо образование. Това е продиктувано от факта, че една немалка част от населението..

публикувано на 20.03.17 в 17:53