Ракът на гърдата е лечим

Открит в ранен стадий, ракът на гърдата е лечим на 100 процента. Затова от изключително значение е жените да се преглеждат сами след баня и ако напипат малка бучка в гърдата веднага трябва да се консултира с лекар. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ хирургът от Медицински център HBO д-р Ален Петров.

Всяка четвърта жена в България, диагностицирана със злокачествено заболяване, е с рак на гърдата. Това е най-разпространеното злокачествено заболяване сред жените в страната, като всяка година се регистрират 4 000 нови случаи, допълни д-р Петров.  

Един от основните проблеми в диагностиката и лечението на заболяването е високият процент на късно откритите случаи, като една трета от болните търсят лекар, когато заболяването е в трети и четвърти стадий. Това влияе изключително неблагоприятно на лечението, категоричен е хирургът.  

Жените над 45 години и тези с фамилна обремененост на по-млада възраст трябва веднъж годишно да ходят на профилактичен преглед, добави хирургът д-р Ален Петров. 

Повече по темата чуйте в прикачения файл.

Още от категорията

Четирима на ден с рак на простатата

Средно на четирима мъже откриват рак на простатата всеки ден, показват данни на Националния раков регистър от последните години. Годишно случаите варират между 1400 и 1500. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 16.03.19 в 13:08

Сестрите настояват за достойно заплащане

Българската асоциация на специалистите по здравни грижи настояват пред работодателите на здравните заведение за стартова заплата от 1600 лева. Това съобщи в председателят на асоциацията в Стара Загора Ваня Георгиева. В момента средната заплата на..

публикувано на 09.03.19 в 12:24

Безплатни прегледи за жени в Стара Загора

80 безплатни ехографски прегледа за рак на млечната жлеза при жените предоставят от Ротаракт Стара Загора по случай 8-ми март, Международния ден на жената, съобщи за Радио Стара Загора Васил Демирев, представител на организацията. Прегледите ще се..

публикувано на 08.03.19 в 14:17

Безплатни профилактични гинекологични прегледи през март в Болница "Тракия"

Безплатни профилактични гинекологични прегледи в Болница "Тракия"  през март организира "Inner wheel клуб Берое" Стара Загора. Дамите от  " Inner wheel клуб Берое" Стара Загора започват поредния си благотворителен проект - този път в подкрепа на женското..

публикувано на 25.02.19 в 15:57

Специалистите по здравни грижи настояват за адекватно заплащане и достойни условия на труд

В  декларация на специалистите по здравни грижи се настоява за адекватно заплащане и по- достойни условия на труд. Декларацията бе разпространена във Фейсбук по повод обявения национален протест на  медицинските специалисти на 1-ви март от..

публикувано на 25.02.19 в 14:02

В болницата "Св. Екатерина" в Димитровград няма недостиг на здравни специалисти

В общинската болница „Св. Екатерина“ в Димитровград няма недостиг на специалисти по здравни грижи.  Почти 1/3 - 38 от 123 щата за медицински персонал  са заети от пенсионери. За последните няколко години е постъпила само една млада медицинска сестра...

публикувано на 22.02.19 в 13:25

Сравнително стабилно е финансовото състояние на Общинската болница в Димитровград

Финансовото начало на тази година е трудно за Общинската болница „Св. Екатерина“ в Димитровград, въпреки, че е в сравнително стабилно състояние. Положението на болницата е различно в сравнение с това отпреди 4 години, когато имаше задължения..

публикувано на 20.02.19 в 16:41