Атанас Рибарски: С международните турнири в Академията на "Берое" си "сверяваме часовника"

| обновено на 10.06.19 в 14:40

В края на тази седмица четвърти отбор от Академията на "Берое" ще запише участие в силен международен турнир. След "Берое" 2007 на два пъти, "Берое" 2008 и "Берое" 2003 същото ще направи и "Берое" 2006. Тимът, воден от наставника Боян Стоянов ще участва в надпревара в Унгария на 14 и 15 юни. "Участието в международни турнири си го поставихме за цел и с ръководството на клуба. Да се съпоставим спрямо международните стандарти - такива турнири водят точно до това – до сверяване на часовниците. Някои от отборите ни мериха сили с грандове в европейския футбол като Аякс, като ПСВ Айндховен, с тимове от страна като Хърватска. И да, може да има някакво изоставане, но не са толкова недостижими. Ще се опитаме да почерпим опит от тях, от начина, по който си структурират тренировъчния процес и процеса на работа вътре в самата академия. И със сигурност ще продължим всичко това и следващата година. Аз дори се шегувам, че в последните две години отборите от Академията са изиграли толкова международни мачове, колкото нямат в предишните 50 може би. Аз поне не мога да си спомня да е имало толкова излаз и среща с европейски футбол и европейски школи", заяви в интервю за Радио Стара Загора директорът на Академията на "зелено-белите" Атанас Рибарски. 

"Сезонът бе противоречив. Но това че доста по-уверено гледаме към срещите от Първа професионална лига и дебюта в тях на наши състезатели ни дава необходимото самочувствие да продължаваме да гоним целите си", допълни още той 

През този сезон четири от отборите от Академията станаха регионални шампиони – „Берое” 2010, „Берое” 2008, „Берое” 2006 и „Берое” 2003. "Във всяко едно състезание победите са важни, не можем да го отречем. Всяка една победа състезателите я ценят. Трябва да се отбележи обаче с каква значимост е всяка една от тези победи. Отдавна „Берое” е тотален хегемон в регионалните първенства, но за съжаление там нещата са малко по-далеч от онова, което ни предстои след това в Елитните групи и от първенствата, които се играят в София и Пловдив в същите възрасти", коментира Атанас Рибарски. 

През сезон 2018/19 в Академията на старозагорци бяха въведени индивидуални тренировки за някои от играчите, тестиране в началото и в края на сезона за всички състезатели, а един от тимовете - "Берое" 2005 - вместо в регионалното първенство получи шанс да се състезава в Зоналната група заради по-голямата конкуренция.  "По отношение на тестовете: на футболистите това носи по-целенасочен тренировъчен процес, а на треньорите – много ъгли от които да ги погледнем. И по-ясна представа за това, което вършим в тренировките. 

Що се отнася до индивидуализацията в школите, тя се превръща в тенденция. За силните деца това е средство и начин да станат още по-силни. И може и да прозвучи малко егоистично, но тези тренировки са основно средство за перфекционизирането на децата, които се отличават. Основната задача на тези занимания е да ги превърнат в световни величини. Имаше няколко линии, които заедно с колегите, искахме да следваме в индивидуалния тренировъчен процес. Идеята е по-скоро тези тренировки да станат част от тренировъчния процес и на останалите възрасти и самите треньори да ги интегрират в определени дни като допълнителна работа. Така ще увеличим часовете футбол и на останалите деца, не само на тези, които се отличават. Забелязваме и в това позитиви, и по тази причина това което сме започнали ще го довършим. 

От участието на "Берое" 2005 мисля че извлякохме повече позитиви. Първенството в Зоналната група там беше за деца с година по-големи – 2004. Но заради факта, че за Берое 2005 това е годината преди участието в Елитната, а пък от тима на Берое 2004 някои деца напуснаха през зимата, се получи така че имаше деца, които играха на два фронта. И честно казано някои от момчетата го направиха доста успешно. Но и в останалата част от отбора, и в представянето му като цяло, видяхме доста повече ползи от тези срещи, отколкото от мачовете, които трябваше да играе в региона на Стара Загора", допълни в интервюто си за Радио Стара Загора директорът на школата на Берое Атанас Рибарски. 

През този сезон петима юноши на "Берое" записаха своя дебют за първия отбор - Стоян Иванов, Никола Маринов, Валентин Иванов, Мартин Маринов, Пламен Андрей Апостолов. Двама от тях плюс вратарят Иван Гошев получиха и професионални договори с клуба и заедно с Никола Маринов в сряда ще стартират занимания с мъжкия отбор. "Като брой и като имена звучи доста гръмко. И наистина ни ласкае, че тези момчета стигнаха до мъжкия отбор. Това са първите момчета от този седемгодишен цикъл, за който хората в Стара Загора говорят. Имам предвид времето, в което Берое е с тази форма на управление. Те са едни от първите продукти на школата, едни момчета, които минаха през цялата стълбичка на отборите от нашата школа – деца, юноши младша и юноши старша възраст. И са един от първите набори, които са по-целенасочено подготвяни през този период", обясни Атанас Рибарски. 

 "Темата за прехода от юношеския към мъжкия футбол е дълга. Труден е, защото един млад футболист е склонен към това да допуска грешки. И все още непознавайки го треньора може да е по-колеблив в представата си за него и да му има по-малко доверие. И когато се случат двама трима такива треньори и това момче не получава шанс за изява, то губи своята идентичност като футболисти. Тези момчета, за които вече стана дума например са един от най-талантливите ни футболисти. Към тях обаче можем да прибавим и още няколко. Няма да споменавам имена, но това са момчета, които се отличават в своите гарнитури и които при срещата със своите връстници от топшколите в България дават разлика. Но може би за тях ще е необходим един малко по-дълъг период на адаптация към мъжкия футбол и подкрепа и доверие от страна на ръководителите и треньорите", заяви младият специалист. 

"Ежедневно и непрекъснато се сблъскваме с оплаквания от родители и все някой е недоволен от нещо. Тук може би е време да кажем на всички родители, че е време децата да се научат да се състезават. Всеки ден, който те прекарват на терена, те трябва да убеждават в своите качества и в своите цели. И изхождайки от най-често повтаряната от родителите фраза: „нашите деца” да кажем, че тези деца са на Берое. Всяко от тях си защитава името, защитава качествата и когато стане малко по-голямо начина, по който го е направило му се отблагодарява и то получава повече игрови минути. И съответно по-голям шанс за изява и дай боже повече тренировки с мъжкия отбор, където да си заслужи договор. Футболът е такъв спорт, в който всеки един ден трябва да излизаш и не да побеждаваш противника, особено на тренировка, а преди всичко самия себе си. Нещата зависят от теб", категоричен бе директорът на Академията на "зелено-белите"

Въпреки че част от тимовете на школата все още участват в турнири сезонът в първенствата официално приключи. Подготовката за новия пък ще стартира през юли, но в Академията вече са готови с част от плановете за нея. "Малко ни изненадаха с решението си тази година старшата възраст да не участва в програмата, разработена от Българския футболен съюз и Министерството на младежта и спорта и да няма предвиден лагер за тях, а да са увеличени дните на лагерите на 15- и 17-годишните. Въпреки това ние ще направим лагер със старшата възраст, по предварителни планове в Смолян. Надявам се да намерим съперници за добри контролни срещи там, както и малко по-хладен климат, за да има максимален ефект от лагера. Очакваме от БФС да ни информира за другите две възрасти къде ще бъде лагера. Заявили сме желание да участваме в турнира „Пандев Къп” в Македония с отборите на Берое 2004, Берое 2005 и Берое 2006. Специално за 2005 първо отказахме, но сега отново ги заявихме след промяната в датите на лагера. При останалите възрасти след като стане ясен календара, треньорите сами ще обявят датата, на която ще започнат подготовка", заяви Атанас Рибарски. 

През това лято за първи път от Академията на "Берое" няма да организират специален кастинг за набиране на играчи. Ще се разчита на селекция, по която всички в школата работят от месеци. "Последните няколко кастинга имаше няколко момчета, които притежават качества и които дойдоха по този начин при нас. Но за съжаление повече деца, които участват малко се отдалечават от критериите, които ние имаме за подбор на деца. Затова доста интензивно в последните месеци работим върху селектирането на играчи като това искаме да ни тласне към нещо, което трябва да проумеят всички: това е школа за високо спортно майсторство. И преди всичко мястото в Берое се заслужава и не е даденост на никого. По тази причина смятаме, че най-добрия подход за нас е играчите да са селектирани. Така имаме определено време да го наблюдаваме. Защото при кастинга то идва за един ден, даже за няколко часа и е доста трудно и за нас като специалисти да дадем оценка за неговите качества", завърши Атанас Рибарски.

Цялото интервю с директора на Академията на "Берое" може да чуете в прикачения звуков файл


Още от категорията

Четвърта победа за „Берое Стара Загора“

Четвърта поред победа постигна „Берое Стара Загора“ в Адриатическата лига. Възпитаничките на Таня Гатева приеха „Трешневка 2009“ Загреб и победиха със 103:59 точки. Старозагорки започнаха силно мача и до края на срещата контролираха събитията на..

публикувано на 23.10.19 в 21:03

Силно представяне на плувци от „Траяна“

С 20 медала се завърнаха от турнир в Бургас плувците от старозагорския клуб „Траяна“. Те ги извоюваха при участието си във Втория международен турнир „Бургас Оупън“. „Нашите участници направиха доста лични постижения, покриха няколко норматива за..

публикувано на 23.10.19 в 17:06

Клуб „Аполон“ с първи медали

В Пловдив се провежда Държавното лично-отборно първенство по вдигане на тежести във всички възрасти. В първия ден от надпреварата възпитаниците на старозагорския клуб „Аполон“ извоюваха два медала. Галин Продански стана шампион при момчета до 13..

публикувано на 23.10.19 в 16:36

Димитър Димитров - Херо е новият старши треньор на "Берое"

Новият старши треньор на „Берое“ ще бъде Димитър Димитров, който ще проведе своята първа тренировка с отбора утре в 16 ч. В неговия екип ще бъдат още Петър Колев и Георги Чиликов. Представянето на новия треньорски щаб ще бъде утре (24 октомври) от..

публикувано на 23.10.19 в 15:33
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев пое националния отбор

На свое заседание Бюрото към Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз утвърди Георги Дерменджиев за селекционер на националния отбор на България , съобщиха от футболната централа. Специалистът, който заменя на поста подалия оставка Красимир..

публикувано на 22.10.19 в 17:13

Пет медала за кадети на „Берое“

Силно се представиха възпитаниците на старозагорския клуб по борба „Берое“ при участието си в 15-тото издание на турнира за кадети „Стоте войводи“ в Сливен. Шампиони станаха Дянко Дянков до 60 кг. и Иван Стоянов до 65. С бонзови отличия се..

публикувано на 22.10.19 в 14:55

Седма загуба от 13 кръга за "Берое"

"Берое" допусна седма загуба от 13 мача в българския шампионат. При домакинството си на "Славия" старозагорци загубиха с 1:2, което сложи точка на търпението на беройските фенове, които поискаха оставката на треньора Александър Томаш. Старши треньорът на..

публикувано на 21.10.19 в 21:55

Първо място при момчетата извоюваха джудистите

В старозагорската спортна зала „Иван Вазов“ бе проведено 15-тото издание на турнира в памет на създателя на спортовете джудо и самбо в Стара Загора инж. Недьо Ранчев. На татамито излязоха над 180 джудисти от 21 клуба, включително и гости от руския..

публикувано на 21.10.19 в 15:50

Баскетболистите на "Берое" с втора победа в първенството

"Берое" постигна втора поредна победа в Националната баскетболна лига. Пред собствена публика "зелено-белите" се наложиха над "Спартак" Плевен с 91:77.  През цялото време беройци водеха в резултата и логично стигнаха до успеха. Остин Прайс откри..

публикувано на 19.10.19 в 19:54
Михаил Касабов

Михаил Касабов поема временно БФС, България вече е и без национален селекционер

Михаил Касабов е новият временно изпълняващ длъжността президент на БФС.  Досега Касабов заемаше поста вицепрезидент на Българския футболен съюз. По-рано през седмицата вече бившият президент Борислав Михайлов подаде оставка, а късно снощи това стори и..

публикувано на 18.10.19 в 16:37