Атанас Рибарски: С международните турнири в Академията на "Берое" си "сверяваме часовника"

| обновено на 10.06.19 в 14:40

В края на тази седмица четвърти отбор от Академията на "Берое" ще запише участие в силен международен турнир. След "Берое" 2007 на два пъти, "Берое" 2008 и "Берое" 2003 същото ще направи и "Берое" 2006. Тимът, воден от наставника Боян Стоянов ще участва в надпревара в Унгария на 14 и 15 юни. "Участието в международни турнири си го поставихме за цел и с ръководството на клуба. Да се съпоставим спрямо международните стандарти - такива турнири водят точно до това – до сверяване на часовниците. Някои от отборите ни мериха сили с грандове в европейския футбол като Аякс, като ПСВ Айндховен, с тимове от страна като Хърватска. И да, може да има някакво изоставане, но не са толкова недостижими. Ще се опитаме да почерпим опит от тях, от начина, по който си структурират тренировъчния процес и процеса на работа вътре в самата академия. И със сигурност ще продължим всичко това и следващата година. Аз дори се шегувам, че в последните две години отборите от Академията са изиграли толкова международни мачове, колкото нямат в предишните 50 може би. Аз поне не мога да си спомня да е имало толкова излаз и среща с европейски футбол и европейски школи", заяви в интервю за Радио Стара Загора директорът на Академията на "зелено-белите" Атанас Рибарски. 

"Сезонът бе противоречив. Но това че доста по-уверено гледаме към срещите от Първа професионална лига и дебюта в тях на наши състезатели ни дава необходимото самочувствие да продължаваме да гоним целите си", допълни още той 

През този сезон четири от отборите от Академията станаха регионални шампиони – „Берое” 2010, „Берое” 2008, „Берое” 2006 и „Берое” 2003. "Във всяко едно състезание победите са важни, не можем да го отречем. Всяка една победа състезателите я ценят. Трябва да се отбележи обаче с каква значимост е всяка една от тези победи. Отдавна „Берое” е тотален хегемон в регионалните първенства, но за съжаление там нещата са малко по-далеч от онова, което ни предстои след това в Елитните групи и от първенствата, които се играят в София и Пловдив в същите възрасти", коментира Атанас Рибарски. 

През сезон 2018/19 в Академията на старозагорци бяха въведени индивидуални тренировки за някои от играчите, тестиране в началото и в края на сезона за всички състезатели, а един от тимовете - "Берое" 2005 - вместо в регионалното първенство получи шанс да се състезава в Зоналната група заради по-голямата конкуренция.  "По отношение на тестовете: на футболистите това носи по-целенасочен тренировъчен процес, а на треньорите – много ъгли от които да ги погледнем. И по-ясна представа за това, което вършим в тренировките. 

Що се отнася до индивидуализацията в школите, тя се превръща в тенденция. За силните деца това е средство и начин да станат още по-силни. И може и да прозвучи малко егоистично, но тези тренировки са основно средство за перфекционизирането на децата, които се отличават. Основната задача на тези занимания е да ги превърнат в световни величини. Имаше няколко линии, които заедно с колегите, искахме да следваме в индивидуалния тренировъчен процес. Идеята е по-скоро тези тренировки да станат част от тренировъчния процес и на останалите възрасти и самите треньори да ги интегрират в определени дни като допълнителна работа. Така ще увеличим часовете футбол и на останалите деца, не само на тези, които се отличават. Забелязваме и в това позитиви, и по тази причина това което сме започнали ще го довършим. 

От участието на "Берое" 2005 мисля че извлякохме повече позитиви. Първенството в Зоналната група там беше за деца с година по-големи – 2004. Но заради факта, че за Берое 2005 това е годината преди участието в Елитната, а пък от тима на Берое 2004 някои деца напуснаха през зимата, се получи така че имаше деца, които играха на два фронта. И честно казано някои от момчетата го направиха доста успешно. Но и в останалата част от отбора, и в представянето му като цяло, видяхме доста повече ползи от тези срещи, отколкото от мачовете, които трябваше да играе в региона на Стара Загора", допълни в интервюто си за Радио Стара Загора директорът на школата на Берое Атанас Рибарски. 

През този сезон петима юноши на "Берое" записаха своя дебют за първия отбор - Стоян Иванов, Никола Маринов, Валентин Иванов, Мартин Маринов, Пламен Андрей Апостолов. Двама от тях плюс вратарят Иван Гошев получиха и професионални договори с клуба и заедно с Никола Маринов в сряда ще стартират занимания с мъжкия отбор. "Като брой и като имена звучи доста гръмко. И наистина ни ласкае, че тези момчета стигнаха до мъжкия отбор. Това са първите момчета от този седемгодишен цикъл, за който хората в Стара Загора говорят. Имам предвид времето, в което Берое е с тази форма на управление. Те са едни от първите продукти на школата, едни момчета, които минаха през цялата стълбичка на отборите от нашата школа – деца, юноши младша и юноши старша възраст. И са един от първите набори, които са по-целенасочено подготвяни през този период", обясни Атанас Рибарски. 

 "Темата за прехода от юношеския към мъжкия футбол е дълга. Труден е, защото един млад футболист е склонен към това да допуска грешки. И все още непознавайки го треньора може да е по-колеблив в представата си за него и да му има по-малко доверие. И когато се случат двама трима такива треньори и това момче не получава шанс за изява, то губи своята идентичност като футболисти. Тези момчета, за които вече стана дума например са един от най-талантливите ни футболисти. Към тях обаче можем да прибавим и още няколко. Няма да споменавам имена, но това са момчета, които се отличават в своите гарнитури и които при срещата със своите връстници от топшколите в България дават разлика. Но може би за тях ще е необходим един малко по-дълъг период на адаптация към мъжкия футбол и подкрепа и доверие от страна на ръководителите и треньорите", заяви младият специалист. 

"Ежедневно и непрекъснато се сблъскваме с оплаквания от родители и все някой е недоволен от нещо. Тук може би е време да кажем на всички родители, че е време децата да се научат да се състезават. Всеки ден, който те прекарват на терена, те трябва да убеждават в своите качества и в своите цели. И изхождайки от най-често повтаряната от родителите фраза: „нашите деца” да кажем, че тези деца са на Берое. Всяко от тях си защитава името, защитава качествата и когато стане малко по-голямо начина, по който го е направило му се отблагодарява и то получава повече игрови минути. И съответно по-голям шанс за изява и дай боже повече тренировки с мъжкия отбор, където да си заслужи договор. Футболът е такъв спорт, в който всеки един ден трябва да излизаш и не да побеждаваш противника, особено на тренировка, а преди всичко самия себе си. Нещата зависят от теб", категоричен бе директорът на Академията на "зелено-белите"

Въпреки че част от тимовете на школата все още участват в турнири сезонът в първенствата официално приключи. Подготовката за новия пък ще стартира през юли, но в Академията вече са готови с част от плановете за нея. "Малко ни изненадаха с решението си тази година старшата възраст да не участва в програмата, разработена от Българския футболен съюз и Министерството на младежта и спорта и да няма предвиден лагер за тях, а да са увеличени дните на лагерите на 15- и 17-годишните. Въпреки това ние ще направим лагер със старшата възраст, по предварителни планове в Смолян. Надявам се да намерим съперници за добри контролни срещи там, както и малко по-хладен климат, за да има максимален ефект от лагера. Очакваме от БФС да ни информира за другите две възрасти къде ще бъде лагера. Заявили сме желание да участваме в турнира „Пандев Къп” в Македония с отборите на Берое 2004, Берое 2005 и Берое 2006. Специално за 2005 първо отказахме, но сега отново ги заявихме след промяната в датите на лагера. При останалите възрасти след като стане ясен календара, треньорите сами ще обявят датата, на която ще започнат подготовка", заяви Атанас Рибарски. 

През това лято за първи път от Академията на "Берое" няма да организират специален кастинг за набиране на играчи. Ще се разчита на селекция, по която всички в школата работят от месеци. "Последните няколко кастинга имаше няколко момчета, които притежават качества и които дойдоха по този начин при нас. Но за съжаление повече деца, които участват малко се отдалечават от критериите, които ние имаме за подбор на деца. Затова доста интензивно в последните месеци работим върху селектирането на играчи като това искаме да ни тласне към нещо, което трябва да проумеят всички: това е школа за високо спортно майсторство. И преди всичко мястото в Берое се заслужава и не е даденост на никого. По тази причина смятаме, че най-добрия подход за нас е играчите да са селектирани. Така имаме определено време да го наблюдаваме. Защото при кастинга то идва за един ден, даже за няколко часа и е доста трудно и за нас като специалисти да дадем оценка за неговите качества", завърши Атанас Рибарски.

Цялото интервю с директора на Академията на "Берое" може да чуете в прикачения звуков файл


Още от категорията

Плувци на „Траяна“ отново стартират в столицата

За участие в Държавното първенство по плуване за юноши и девойки младша възраст се готвят 11 плувци от старозагорският клуб „Траяна“. Състезанието ще бъде на басейна „Спартак“ в София“, съобщи за радио „Стара Загора“ Стефан Вачев, треньор в..

публикувано на 16.07.19 в 15:46

Бадминтонистите спечелиха нови медали

Силно се представиха състезателите от СК „Бадминтон – Стара Загора“ на международния турнир „Братя Касабян“ в Хасково. До 13 години Боян Боев е втори на двойки момчета, заедно с Цветан Иванов от Димитровград. До 15 години Явор Христов на двойки с..

публикувано на 15.07.19 в 15:38

"Берое" с ударно начало на сезона

"Берое" започна по прекрасен начин новия сезон в българското футболно първенство. Старозагорци се наложиха като гост над "Ботев" Враца с 3:1. Двама от голмайсторите бяха португалци - Педро Еуженио и Рубен Бригидо, а третото попадение отбеляза Милен Желев...

публикувано на 12.07.19 в 20:41

Виктор Кирков: Футболът и спорта трябва да възпитават, но това не се случва от много години

Държавата е готова да помогне на реформа в детско-юношеския футбол у нас, стратегията как да бъде извършена тя обаче трябва да бъде създадена от клубовете и Българския футболен съюз. Това мнение изказаха нееднократно в последните седмици и..

публикувано на 12.07.19 в 17:31

„Ботев“ Гълъбово приключва подготовката си

С контролна среща със „Загорец“ в Нова Загора ще приключи подготовката си за новото първенство във Втора лига „Ботев“ Гълъбово. Двубоят е утре, събота, от 18 часа. В последните си две играни контроли отборът на „Ботев“ завърши наравно 1:1 с „Арда“..

публикувано на 12.07.19 в 16:30

Сега в "Берое" може би го няма този дух и ангажираност към инициативите на града

В началото на седмицата премиерът Бойко Борисов изрази готовност държавата да финансира изцяло подготовката на детско-юношеските отбори на футболните клубове у нас. "Ние като правителство инвестираме много в образование. Спортът и физическата..

публикувано на 12.07.19 в 12:28

Националният отбор за девойки ще отпътува за Турция

За участие в международен турнир в Турция ще отпътува утре националният отбор на България по баскетбол за девойки до 21 години. От началото на месеца съставът е в Стара Загора на подготовка под ръководството на старши треньора Таня Гатева и..

публикувано на 11.07.19 в 16:05

18 медала за грации на „Берое“

От участие в силен международен турнир по художествена гимнастика в Рим се завърнаха 10 възпитанички на старозагорския клуб „Берое“. „Спечелихме 11 златни, 5 сребърни и 2 бронозови медала“, съобщи за радио „Стара Загора“ Антоанета Терзиева, старши..

публикувано на 11.07.19 в 15:48

Силно представяне на гимнастичките

Силно се представиха възпитаничките на старозагорския клуб „Спортна гимнастика“ при участието си в Държавното лично-отборно първенство в столичната зала „Арена Армеец“. „Състезанието бе доста тежко и продължи шест дни, участвахме с шест пълни..

публикувано на 10.07.19 в 16:46

Тежко състезание пред плувци на „Траяна“

За участие в Държавното първенство по плуване за мъже и жени в столицата ще пътуват 11 състезатели от старозагорския клуб „Траяна“. „Повечето от нашите плувци са по-млади, ще бъде много тежко състезание“, каза за радио „Стара Загора“ Стефан Вачев,..

публикувано на 09.07.19 в 15:52