Обществен съвет

milena_dimitrova.jpgМилена Димитрова - председател на Обществения съвет на БНР. Журналист и писател, автор на десетки книги и съавтор в престижни сборници и алманаси. 

Завършва с отличие радиожурналистика във Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, но работи 24 години в централния печат, 12 от които в седмичника „168 часа“, 4 години във в. „Труд“ и др. През 1990 г. учи във френския Център за усъвършенстване на журналистиката в Париж, стажува във вестника „Sud-Ouest”  в Бордо и в швейцарската издателска група „Edipress“ в Лозана. Съосновател и редактор е на парламентарния вестник „Дебати“. През 2002 г. защитава докторската си дисертация по парламентарна журналистика и през 2002-2003 г. специализира в Университета в Колумбия, щата Мисури. В САЩ осъществява и международния си медиен проект „Медиите срещу корупцията през ХХI век“. От 2004 до 2006 г. води авторското предаване „Под контрол“ по Радио „Нова Европа“ и в БНР: какво се случва след големите скандали за корупция. В продължение на три години пише и снима 15-минутни филми за антикорупционното ТВ предаване на ProMedia „На чисто“. Преподавала е парламентарна журналистика и въведение в разследващата журналистика в Софийския университет, етика и медийно право в Американския университет в България, гост-преподавател е в Университета в Щайер, Австрия. В два поредни мандата е член на Борда на SEEMO – Медийната организация на Югоизточна Европа със седалище във Виена. От 2007 до 2015 г. работи в европейските институции, после сътрудничи на базиран в Брюксел уебсайт и служи в държавната администрация.
Милена Димитрова е носител на авторитетната международна медийна награда „За по-добро разбирателство в Югоизточна Европа“ на SEEMO и д-р Ерхард Бусек. Удостоявана е със Сребърната статуетка на КОАЛИЦИЯ2000 и USAID, със „Златно перо“ на СБЖ, с най-високия приз на Министерството на културата „Златен век“ и серия други отличия. Документалната й книга „Златните десетилетия на българската електроника“, Труд, 2008, е преиздавана и през 2019, и през 2020 година. Книгата й „Втората България“, Книгомания, 2020 получи наградата на СБЖ за актуална публицистика. С „Проклятието на бялото сирене“, Книгомания, 2021 Милена Димитрова попадна в класацията за Топ 100 на най-търсените български книги през 2021 година. Съставител, редактор и съавтор е в „Антология на миражите – 50 пътеписа от чудесата на света“, Книгомания, 2022.


vania_moneva.jpg

Ваня Монева е сред ярките имена в историята на българското хорово изкуство. Завършва с отличие ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Васил Арнаудов, със специалност „Хорово дирижиране”, което поставя началото на впечатляващия ѝ творчески път. Преди проекта на живота ѝ – хорът „Ваня Монева”, тя е главен художествен ръководител и диригент на „Космически гласове от България”, „Мистерия на българските гласове”, Женски народен хор при БНР, Представителен смесен хор „Алеко Константинов”, Хор на софийските девойки, Представителен смесен хор „Петко Стайнов” и хорова школа – гр. Казанлък, както и редица други хорови формации в гр. София, Лом и Стара Загора. Работила е като музикален продуцент в Българското национално радио, където прави записи с певци и инструменталисти, продуцира оркестъра за народна музика, организира концерти, попълва и съхранява фонотеката на радиото. Носител е на редица престижни награди, сред които: кристално огърлие на Съюза на българските музикални и танцови дейци, първа награда в отворената категория на Международния хоров конкурс „Нека пеят народите” на Европейското радио (EBU), 2015г., „Музикант на годината“ за 2014 в класацията на „Алегро виваче” на БНР, „Златна книга” за принос за развитието на българската култура, 2011 г., „Златно петолиние” от Съюза на българските композитори, 2005 г., специална награда на „Салон на изкуствата”, НДК, 2000 г.


ognyan_trayanov.jpg

Огнян Траянов е собственик и изпълнителен директор на българската софтуерна фирма ТехноЛогика ЕАД.  Г-н Траянов е автор на идеята и създател на интерактивния център за наука и технологии TechnoMagicLand, който бе отличен от ББЛФ в категорията „ Инвеститор в знанието“ и от БДФ като „Най-добра дарителска програма“ през 2019 г. Инициатор е на програмата „Инженерното образование – солидно и работещо“, която подпомогна осъвременяването на обучението по автоматизация на инженерния труд в 10 университета.
Огнян Траянов е председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, чийто основен приоритет е образованието. Под негово ръководство бе изготвен Националния план по проекта на CSR Europe “Пакт за младежта”. Като председател на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), инициира и получи подкрепа от бранша и МОН за създаването на национална програма „ИТ бизнесът преподава“, която прерасна в „Бизнесът преподава“. След два успешни мандата като председател на БАИТ,  от 2021 г. е неин зам.-председател.
Завършил е инженерно образование в Технически университет – София, както и блок B и C – инженер-специалист по приложна математика и информатика. Бил е научен сътрудник в сферата на изкуствения интелект.
Огнян Траянов е лектор на множество събития, посветени на лидерство, иновации, образование и корпоративна социална отговорност. 
Генерален почетен консул е на република Филипини в България.


radina_velcheva.jpg

Радина Велчева завършва „Българска филология“ в СУ „Св. Кл. Охридски“, след това специализира „Реклама и бизнескомуникации“ в УНСС. През 2013 г. се дипломира в първата магистърска програма по „Интегративна биоетика“ във Философския факултет на СУ.
От 1993 до 1995 г. е водещ на „Студентско радио Га-Га“ в БНР, програма „Христо Ботев“. От 2000 до 2003 година е ръководител на отдел „Спонсорство“ в БНТ, а след това работи като медиен експерт в различни рекламни и медийни агенции.
През 2007 г. основава фондация „Искам бебе“ – неправителствена организация, работеща и до днес в защита правата на пациентите с репродуктивни проблеми. Била е член на Обществения съвет на Центъра за асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването, както и на много работни групи за майчино и детско здравеопазване.
sava_dimitrov.jpgПроф. д-р Сава Димитров
Ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров”, София
Роден  през 1971 г. в  гр. София. Свири на кларинет от 10-годишна възраст.
Завършил НМУ „Любомир Пипков” през 1990 г.  и Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” (днес НМА) през 1995 г
От 1996 г. преподава специалностите „Кларинет“ и „Камерна музика“ в НМУ „Любомир Пипков”, а от  2000 г. преподава и в НМА „Проф. Панчо Владигеров” „Кларинет“ и „Методика на дървените духови инструменти“.
От 2014 г. е редовен гост-професор във Факултета по музика в Скопския  университет (Северна Македония).
От 2016 г. декан на инструменталния факултет в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, София, а от 2020 г. – ректор на Академията.
Като оркестров изпълнител гастролира в страните от цяла Европа, а като концертиращ артист в съпровод с оркестър се изявява  с всички симфонични и камерни състави. Изнася самостоятелни рецитали  из страната, в Австрия, Германия, Словакия, Северна Македония и др.
Има концертни и студийни записи като солов и камерен изпълнител в БНР и БНТ. Репертоарът му включва произведения от всички епохи и стилове.
Автор  е научните изследвания „Българската кларинетна школа” (2007) и „Пътят на кларинетиста” (2011). Съставител е и редактор на  три сборника с избрани етюди за кларинет (2012, 2013, 2016) от учебни пособия на проф. Сава Димитров (1919-2008).
Инициатор-основател и художествен ръководител на единствения български концертиращ кларинетен квартет.
Инициатор и организатор на Международния кларинетен конкурс „Проф. Сава Димитров” (2020).
Уважаван член на журита на различни национални и мегдународни конкурси  за калринет.