Обществен съвет

СнимкаРайна Константинова - председател на Обществения съвет на БНР

Дългогодишен директор на Департамент "Радио" в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). През 20-те си години стаж в предаванията за чужбина на БНР изминава последователно пътя на развитие като сътрудник, журналист, ръководител, директор на Радио България. През 1993 година става заместник генерален директор на БНР. Авторитетът, с който се ползва сред членовете на Европейския съюз за радио и телевизия, е в основата на успеха при избирането й за директор на Департамента за Радио на EBU през 2001 г. Носител е на Голямата награда "Сирак Скитник" на БНР. Тя е първият носител на наградата на Европа за цялостен принос към развитието на европейското радио през 2012 година.СнимкаПроф. д-р Атанас Атанасов - заместник-председател на Обществения съвет на БНР

Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Сашо Стоянов. Като актьор играе в спектакли на Театър на Българската армия, НТ "Иван Вазов", Малък градски театър "Зад канала", Театър 199, Младежки театър, НДТ "Сълза и смях", Сатиричен театър "Ал. Константинов", в театрите в Пловдив, Хасково, Ямбол, Сливен. Два пъти е носител на наградата "АСКЕЕР", националната награда "Добри Чинтулов, "Златен век" на Министерството на културата и множество други театрални награди. Автор е на книгата "Субект и Образ". Участва в български и международни кинопродукции. Като режисьор е поставял в театър "Възраждане", МГТ "Зад канала", Театър 199 и извън София.

От 1991 година е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

СнимкаД-р Милен Врабевски

Председател и основател на Фондация "Българска памет", която цели утвърждаване на европейските ценности и националното чувство у младите хора. Фондацията работи в посока борба с демографската криза, европейска реинтеграция на българската диаспора и кариерно развитие на младите хора в България. Д-р Врабевски завършва Медицински университет в родния си град Варна, специализира управление, контрол и системен одит на проекти в областта на научно-изследователската и развойната дейност в Германия, Франция, Великобритания. Основател, собственик и изпълнителен директор на "Комак медикал" - една от най-големите научно-изследователски организации в Централна и Източна Европа с 20-годишна история. През 2016 г. компанията е оценена като "Шампион на растежа" от ЕК. В същата година е отличена с наградата на МОН "Питагор": Инвеститор №1 в научно-изследователска дейност. Член е на Глобална инициатива на Бил Клинтън от 2012, Лауреат на "Гражданската награда" на Европейския парламент за 2013 г. Носител е на "Почетен знак с лента на кмета на Варна", отличието на БДФ за "Личност на годината с изключителен принос към каузата на филантропията в България", наградата "Мъж на годината" на  Асоциацията на българите в Украйна за изключителен принос за укрепване на икономическите и културните връзки, специалната награда "Индивидуален дарител с кауза" на Фондация "Работилница за граждански инициативи" и "Будител на годината" в национална кампания проведена от радио FM+. Носител е на     наградата "Апостол на българщината 2016". 

СнимкаПроф. д-р. Дончо Градев

Завършил специалност "Философия" със специализация по психология в СУ ”Св. Климент Охридски”. В периода 1982 -1992 г. придобива научните и образователни степени - доцент по социална психология, доктор на науките, професор по социална психология. Между 1990 и 2010 година заема длъжностите: ръководител на лаборатория за изследване на политическото поведение към СУ ”Св. Климент Охридски”; президент на Българското психологическо дружество; ръководител на катедра “Социална, трудова и педагогическа психология” във Философския факултет на СУ ”Св. Климент Охридски”; председател на комисия по обществени науки при ВАК; ръководител на магистърска програма по Социална и юридическа психология на СУ, ръководител и участник в поредица изследователски проекти в областта на социалните науки. Автор на редица монографии, студии и статии по психология и социална психология. 


СнимкаВладимир Зарев

Завършил българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Главен редактор на сп. "Съвременник". Автор на повече от 15 книги. Романите му са преведени на много европейски езици, а "Разруха" става бестселър в Германия и САЩ. 

Носител е на Вазовата награда.СнимкаДоц. д-р Теодора Петрова

Завършила е журналистика в СУ "Климент Охридски". Има дългогодишен стаж в БНТ /1984-1996 г./ като автор и редактор на предавания, документални поредици, популярни програми, някои от които имат международни награди на световни фестивали. От 1994 г. е доктор по философия. От 1996 г. е щатен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Два мандата е зам.-декан по учебната дейност и един мандат декан на факултета. Има публикации у нас и в чужбина. Член е на СБЖ, била е член на Обществения съвет на БНР, била е член на Комисията по етика в печатните медии и представител на България в работни групи на ЕС в Страсбург.


СнимкаАкадемик Георги Минчев

Завършил е композиция и пиано в Българската държавна консерватория, специализирал е в Москва при Радион Шчедрин и Арам Хачатурян,  стипендиант на ЮНЕСКО в САЩ, Англия и Франция. През 1971 г. постъпва на работа в БНР, през 1973 г. става главен музикален редактор, през 1992 г. - директор на дирекция "Музика". Авторската му музика се изпълнява не само у нас, но и на редица международни фестивали. Член е на жури на множество музикални конкурси. Носител е на отличия като Европейската награда "Лоренцо Великолепни", "Почетен сенатор на Академията" на Международната академия "Медичи" във Флоренция, Голямата награда "Сирак Скитник" на БНР, "Златен век" на Министерство на културата.