Структурни звена

Даниела Късовска - и.д. Програмен директор

Даниела Късовска повече от 20 години се занимава с журналистика, като всичките от тях са в програма „Хоризонт” на БНР. 

Присъединява се като стажант към сутрешния екип на „Хоризонт” и през следващите години минава през почти всички професионални нива в програмата - политически репортер, редактор в новините, редактор на седмичното обзорно политическо предаване „Неделя 150”, заместник главен редактор на програма „Хоризонт” и ръководител на репортерите и кореспондентите на програмата, и.д. директор на програма „Хоризонт”.

Магистър по журналистика, завършила СУ „Св. Климент Охридски” като дипломант по радиожурналистика на проф. Веселин Димитров.

Приоритет в работата ѝ са утвърждаването на най-високите професионални стандарти, които издигат обществената мисия на БНР, също и дигиталният напредък на радиото.

Тел.: 02 9336 571 
e-mail: program.director@bnr.bg


Даниела Якова - директор на програма „Хоризонт“

Завършва българска филология и журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ и специализира „Радиомениджмънт“ в Центъра за развитие на медиите.

Работи в Българското национално радио от 1993 година, като преминава през всички етапи на професионалното израстване от дежурен на телефон през репортер, новинар и редактор до водещ.

Била е отговорен редактор на „Нощен блок“ и „Съботно-неделни предавания“. От 2001 година е водещ на предаването „12+3“. Авторското ѝ предаване „Рано в неделя“ стартира преди повече от 20 години, като през 2011 година става носител на наградата „Сирак Скитник“.

Тел.: 02 9336 447
e-mail: horizont.director@bnr.bg


Митко Новков - директор на програма „Христо Ботев“

Журналист, публицист, критик и наблюдател с десетилетен опит в най-утвърдените издания за култура в България. Автор е на осем книги с литературна критика, медийна критика и есета за художници и картини. 

Доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“ и преподавател по „Радио и телевизионна журналистика“ в Нов български университет. 

От 2014 година е автор и водещ на предаването „Премълчаната история“ по програма „Христо Ботев“, а от 2017 година е ръководител на радиотеатъра като отговорен драматург на екип „Драматургични форми“. 

Тел.: 02 9336 456 
e-mail: hristobotev.director@bnr.bg


Ива Дойчинова - директор на Радио София

По образование магистър по българска филология, Ива Дойчинова стартира своята радиокариера като стажант в програма „Хоризонт“ на БНР. През 1992 година става един от водещите гласове на първото частно радио ФМ+, а по-късно негов програмен мениджър. През 2006 година е поканена като един от водещите на сутрешния блок на БНТ – „Денят започва“, а в края на същата година като водещ на предаването на bTV „Часът на мама“, което прераства в „Денят е прекрасен“.

От 2012 година до 2018 година е водещ на сутрешното авторско предаване по радио ФМ+ „Ива от сутрин до обед“ и един от гласовете на първото talk radio – „Новините сега“. В програма „Христо Ботев“ на БНР стартира като зам. гл. редактор „Сутрешни предавания“ и един от водещите на „Нашият ден“.

Инициатор е на кампанията „Будител на годината“ и посланик на UNICEF в борбата срещу тетануса в бедните региони на света.

Омъжена, с две деца.

Тел.: 02 9336 321
e-mail: radiosofia.director@bnr.bg


Кирил Костадинов - директор на Радио Бургас

Инженер по видео- и звукотехника. Завършва Държавния университет за кино и телевизия в Петербург. Специализира в Центровете за обучение и квалификация на Холандското национално радио и Радио Дойче Веле.

Бил е технически директор и режисьор по монтажа в Рент ТВ. Като главен инженер на Радио „Гларус“ реализира проект за цифровизация на първото изцяло цифрово радио в България.

Кирил Костадинов е главен инженер на Радио Бургас от самото му създаване, където под негово ръководство беше изграден един от най-модерните апаратно-студийни комплекси на БНР. От 1 юли 2016 година Кирил Костадинов е директор на Радио Бургас. 

Тел.: 056 825 982 
Факс: 056 825 979
е-mail: director.burgas@bnr.bg


Рина Далева – и.д директор на Радио Благоевград

Завършила е ЮЗУ „Неофит Рилски“ Благоевград. От 30 години е журналист в Радио Благоевград. 

Била е автор и водещ на информационни, политически и развлекателни предавания. 

От 2009 година е главен редактор на РРС Благоевград, а от месец май 2021 г. изпълнява длъжността директор на РРС Благоевград – БНР.

Тел.:073 58 62 17


rina.daleva@bnr.bgНаталия Чешмеджиева - директор на Радио Варна

Магистър по журналистика и пиар комуникации от Варненския свободен университет и магистър по съобщителна и осигурителна техника и системи от Техническия университет – Варна. Специализира в Центъра за развитие на медиите в две програми, свързани с мениджмънта на средствата за масова информация – „Радиото в условията на стагниращ пазар и силна конкуренция“ и „Маркетинг, формат и позициониране на местното радио“.

Професионалният ѝ път е свързан с Радио Варна повече от 25 години. От 1994 до 2001 година е ръководител на направление „Музика и реализация“, музикален продуцент, автор и водещ на предавания в БНР - Радио Варна. От 2002 до 2005 година е главен редактор и ръководител на направление „Програма“ в Радио Варна. В продължение на 10 години е основен организатор на Международния фолклорен фестивал „Добруджа пее и танцува“ – един от най-трайните приноси на Радио Варна за съхраняването на народната традиция не само в България, но и сред българската диаспора в чужбина. От 2016 година е директор на БНР - Радио Варна.

Като журналист и мениджър има съществен принос в съвременното развитие на радиото, подкрепя жанровото многообразие и модерния динамичен и актуален профил на медията, технологичното обновяване, обединяването на традиционния радиоефир с онлайн разпространението, включването на видеотехнологии и активно присъствие в социалните мрежи. 

e-mail: radiovarna.director@bnr.bg

Огнян Първулов - директор на Радио Видин

Роден на 18 август 1973 година в град Видин. Има магистърска степен по радио и телевизионни технологии от Техническия университет във Варна.

Кариерата си в системата на Българското национално радио започва през 1998 година в Радио Шумен. От май 2004 година е главен инженер на Радио Шумен.

От 2005 година до 2009 година преподава „Радио технологии“ на студентите по журналистика в Шуменския университет.

От създаването на Регионалната радиостанция на БНР във Видин през януари 2009 година е директор на Радио Видин.

e-mail: radiovidin.director@bnr.bg


Красимир Ангелов – директор на Радио Кърджали

Роден на 20 ноември 1966 година в Кърджали. Завършва Факултета по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Телевизионна журналистика“. Един от създателите на първия частен вестник в Кърджали – „Седем дни – Кърджали“.

Професионалната му кариера започва през 1994 година като кореспондент на БНТ за област Кърджали. Автор е на много телевизионни репортажи и документални филми, някои от които са излъчени в ефира на Ройтерс и Евронюз. Участва в изработването на филми по проекти и по поръчка на Агенцията по горите, Организацията по прехрана и земеделие към ООН, Програма „СИНДИ“ към Министерството на здравеопазването, Българския червен кръст.

През 2011 година неговият филм „Между боговете и хората“ представи България в Брюксел в официалната програма за честванията на националния празник 3-ти март. Номиниран от първото у нас издание за телевизионна журналистика „Свети Влас“ с документалната лента „Мъртвите очи на планината“.

От 2011 година поема отразяването на новините в област Кърджали като кореспондент на вестник „Преса“. Отличава се с аналитични коментари и оригинален стил на писане. Член на Съюза на българските журналисти.

От май 2016 година е директор на Радио Кърджали.

Тел.: 0361 224 83
е-mail: angelov.k@bnr.bg


Чавдар Каришев – директор на Радио Пловдив

Роден на 6 май 1960 година. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Сътрудник на пловдивските вестници „Глас“ и „Димитровско знаме“.

От 1989 година е редактор в екип „Информация“ и водещ на информационно-музикални предавания.

От 1992 до 1995 година е главен редактор на РРС Пловдив - БНР, а от 1997 година е директор на РРС Пловдив - БНР.

Един мандат (2001 - 2004 година) е член на УС на БНР. От 2004 година отново е директор на РРС Пловдив.

Тел.: 032 632 841
е-mail: karishev@bnr.bgЗдравко Георгиев - и.д. директор на Радио Стара Загора

Роден на 13 февруари 1968 година. Завършва Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ със специалност “Българска филология“. Започва работа през 1994 година в първото частно радио в Стара Загора „Трели“.

От 1998 година е водещ на сутрешния блок в Радио ФМ+ Стара Загора, като от 2003 до 2007 година е програмен директор.

От 2007 до 2020 година е главен редактор на Радио Стара Загора- БНР.

От декември 2020 г. е и.д. директор на Радио Стара Загора.

Тел.: 042/ 604 778

e-mail: zdravko.georgiev@bnr.bg


Ангел Трайков - директор на Радио Шумен

Роден е през 1970 година в Шумен. В системата на БНР работи от 1994 година, когато е назначен за редактор в екип „Новини“ на Радио Шумен.

Завършва Аграрен университет - Пловдив, специалност „Агроном“ и специалност „Журналистика“ в Свободния му факултет, както и „Право“ в Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Освен редактор и водещ на предавания в Радио Шумен е бил ръководител на екип „Новини“, юрисконсулт в частна телевизия и експерт в Комисията за защита от дискриминация.

От 1 септември 2016 година е директор на Радио Шумен.

Тел.: 054 855 111
                                                                           е-mail: radioshumen.director@bnr.bg


Красимир Мартинов – главен редактор на Главна редакция „Радио България“

Роден на 4 септември 1974 година в София. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с втора специалност „Сърбохърватски език“. Магистър е и по културен туризъм в специалността „Туризъм“ на същия университет.

Като студент започва да сътрудничи на БНР, а през 2000 година, след конкурс, е назначен в Програма „Радио България“.

През 2007 година става част от Радио София, където в продължение на 12 години работи като репортер, водещ на предавания, ръководител на екип и отговорен редактор.

С екипа на Радио София е носител на награди от престижни медийни форуми, ангажиран е и като водещ на концерти и други събития, организирани от БНР.

От 1 септември 2019 г. е главен редактор на Главна редакция „Радио България“. 

Тел.: 02 9336 733
е-mail: radiobulgaria@bnr.bg


Иванка Вълкова - директор на Дирекция „Дигитални проекти“

Има над 15-годишен опит в сферата на медиите и публичните комуникации. Занимавала се е с разработването и управлението на проекти.

През последните три години работи основно в областта на дигиталния маркетинг и рекламата.

Била е пиар мениджър на един от най-големите медицински холдинги в България. 

Ръководила е Пресцентъра на Министерството на вътрешните работи.

Работила е като журналист в БНТ и в БНР.

От 2019 година заема длъжността директор „Дигитални проекти“ в общественото радио.


Тел.: 02 9336 742 
e-mail: digital.director@bnr.bgАндрей Петренко - и.д. директор на Дирекция „Техника“

Завършва „Технически Университет – София“, катедра „Комуникационна техника и технологии“.

Започва работа в БНР през 1998 година. Главен инженер на „РФИ - София“ в периода 2001-2010 година.

От 2010 година работи в отдел „Информационни и нови медийни технологии“ в БНР, който оглавява след 2014 година.

Има две номинации и една награда „Сирак Скитник“ за внедряване на технологични и технически новости в БНР.

И.д. Директор на Дирекция „Техника“ от август 2020 година. 

Тел.: 02 9336 295
е-mail: technology.director@bnr.bg


Евелина Андреева - изпълнителен директор на Дирекция „Стратегическо развитие, маркетинг и реклама“

Журналист и специалист по обществени комуникации и маркетинг.

Последните шестнадесет години (2003-2019) е главен секретар на Българската телеграфна агенция (БТА). През същия период е и заместник-председател на Асоциацията на българските медии по света (АБМС).

Професионалното ѝ развитие започва в БТА, където работи в различни редакции в продължение на десет години.

През 1995 година създава една от първите агенции за връзки с обществеността, в която е собственик и управляващ директор (1995-2003).

Завършила е магистратура по журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на научни публикации в сферата на журналистиката, социалните мрежи и иновациите.

Тел.: 02 9336 796
e-mail: strategy.director@bnr.bg


Десислава Лилова – директор на Дирекция „Правна“

Родена на 30 ноември 1985 година. Завършва специалност „Право“ в Нов български университет и Международната магистърска програма „Право на Европейския съюз“ в Софийски университет „Климент Охридски“.

Член на Съюза на юрисконсултите.

Част от екипа, разработил Плана за управление на „Национален парк Рила“ за периода 2015-2024 година и Плана за управление на резерват „Риломанастирска гора“ – 2015 – 2024 година.

Освен като юрисконсулт е работила като ръководител на екипи и координатор на проекти, финансирани от структурните фондове на ЕС.

Притежава опит в организацията, управлението и съблюдаването на административни правила за кандидатстване и изпълнение на проекти, финансирани от ЕС, както и в разработването на тръжни документации за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки и управлението на човешките ресурси.

От 4 юли 2016 година е директор на Дирекция „Правна“.

Тел.: 02 9336 323
е-mail: dlilova@bnr.bg


Албена Миланова - директор на Дирекция „Международно сътрудничество“

Завършва „Чешка филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Започва работа като експерт „Международни телевизионни фестивали" в Комитета за телевизия и радио през 1985 година. В БНР работи от 1992 година, а от 1997 година е директор на Дирекция „Международно сътрудничество“.

В периода 2004–2008 година е член на експертната група по въпросите на обществените медии в информационното общество към Съвета на Европа като представител на България и на работната група по измененията на Закона за радиото и телевизията.

В продължение на пет години (2010-2014) е координатор на регионалната група на обществените радио и телевизионни организации от Централна и Източна Европа към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

В три поредни мандата (2013-2019) е вицепрезидент на Радиокомитета на EBU.

През март 2020 година е избрана с четиригодишен мандат за член на престижния Комитет за подбор на членовете на Управителния съвет на EBU.

Владее английски, руски, чешки и френски език.

Тел.: 02 9336 554
e-mail: international.director@bnr.bg


Милен Митев - директор на Административна дирекция

Роден на 4 март 1984 година. Завършва специалност „Право“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Започва работа в БНР през 2009 година като юрисконсулт.

Притежава опит в областта на закрилата на авторски и сродни права, обществените поръчки, медийното, трудовото и административното право, управлението на имущество и участието в европейски проекти и програми. От 2013 до 2019 година е член на Правния комитет на EBU – Европейския съюз за радио и телевизия.

В периода август 2018 година – юли 2019 година изпълнява длъжността директор на Дирекция „Правна и човешки ресурси“ на Българското национално радио. От септември 2019 до март 2020 година работи в Българската телеграфна агенция, първо, като главен юрисконсулт, а след това и като главен секретар. От 1 април 2020 година е директор на Административна дирекция на БНР.

Тел.: 02 9336 783
e-mail: admin.director@bnr.bg


Антон Митов – директор на Дирекция „Архивен фонд“

Роден на 23 ноември 1957 година. Завършва журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В БНР работи от 1977 до 2001 година като репортер в програма „Хоризонт“, водещ на предавания и главен редактор на програма „Христо Ботев“.

Директор на „Радио НЕТ“ и новинар в университетското радио „Алма Матер“.

Има многобройни публикации в централния печат. Автор и водещ на предавания по БНР и по БНТ, автор на пиеси на абсурда.

Преподавател по журналистика в СУ „Климент Охридски“ и НБУ. Има квалификация за бизнес управление от Института „Хистадрут“, Израел.

От 2013 година е директор на Дирекция „Мултимедийни програми“ на БНР. След 1 юли 2016 година е директор на Дирекция „Архивен фонд“.

От 18 октомври 2019 година до 21 януари 2020 година е изпълнявал длъжността Генерален директор на Българското национално радио.

Тел.: 02 933 6282
е-mail: 
mitov@bnr.bg 


Галина Траянова – и.д. директор на „Музикална къща БНР“ 

Завършва музикална педагогика в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив. 

Започва работа като музикален редактор в редакция „Забавна музика“ на Българското национално радио през 1987 г., а от създаването на Дирекция „Музикална продукция и състави“ през 1990 г. е музикален продуцент.

Създател и водещ е на предаването „Звезден прах“, а заедно с композитора Кристиян Бояджиев - и на предаването „Концерт 60“. Сътрудничи като музикален редактор на програма „Христо Ботев“ в предавания като „Арт ефир“, „Любовно радио“, „Семейна събота“, „Радиоенциклопедия“, „Политура“, „Академия Комика“, „Кабаре“, блокови предавания и други. 

От 2016 г. е главен продуцент на дирекция „Музикална къща БНР“, а към настоящия момент - изпълняващ дейността директор. 

Тел.: 02 9336 261 
e-mail: dmusic@bnr.bg


Илка Дойчинова - директор на Дирекция „Счетоводство“ 

Родена на 29 май 1970 година. Има над 20-годишен опит в икономическата сфера и по специално в счетоводството на публичния сектор. 

Занимавала се е с разработване на проекти финансирани по Европейски програми. Работила е и на различни икономически позиции в Българското национално радио. 

От 2019 година е главен счетоводител, а понастоящем е директор на Дирекция „Счетоводство“. 

Тел.: 02 9336 632 
е-mail: ilka.doychinova@bnr.bg 
Росланна Радомирова Белчева - директор на Дирекция „Вътрешен одит“

Завършва висше образование, специалност „Счетоводство и контрол“ в Университет за национално и световно стопанство. В същия университет изучава и специалност „Икономическа журналистика“. През 2004 година завършва магистърска програма към Медицински университет - София, специалност „Здравен мениджмънт“.

През периода 1986 година – 1996 година е нещатен сътрудник на националните програми на БНР – „Христо Ботев“ и „Хоризонт“.

От 1995 година до 2001 година е финансов ревизор в Държавен финансов контрол, а от 2002 година до 2005 година като вътрешен одитор в Агенция за държавен вътрешен финансов контрол е определена за делегиран вътрешен одитор на Българското национално радио.

От 2006 година до момента е ръководител на вътрешния одит, ръководител отдел „Вътрешен одит“ и директор на Дирекция „Вътрешен одит“ на Българското национално радио.

Гост лектор в УНСС, модератор на панел „Ключови характеристики на доверения съветник, комуникационни и други умения, необходими да го превърнат в един вдъхновяващ лидер“. Притежава професионална компетентност в областта на вътрешния одит и контрол, лидерските умения, човешките ресурси, оценката на риска и други. Притежава сертификат „Вътрешен одитор в публичния сектор“, член на Института на вътрешните одитори в България, член на одитен комитет, ментор на студенти по програма „Студентски практики“.

e-mail: audit.director@bnr.bg


Петроний Николаев Евтов – Финансов контрольор

Роден на 10 януари 1973 година. Завършва висшето си образование и придобива магистърска степен по икономика в Университета за национално и световно стопанство, специалност „Икономика и управление на индустрията”. 

От семестриалното си завършване през 1998 до днес притежава повече от 20 години непрекъснат трудов стаж в сферата на счетоводството, контрола, финансите и управлението в частния и държавния сектор. 

Започва професионалната си кариера като счетоводител в търговска фирма, след което работи като съдружник във финансово-счетоводно предприятие. 

През 2005 година започва работа в бюджетната сфера като директор на Дирекция „Административно, правно, финансово и информационно обслужване“ в Агенция от структурата на Министерството на труда и социалната политика, а от началото на 2008 година започва работа в Българското национално радио в звено „Финансов контрол“. 


Тел.: 02 9336 714 
e-mail: petroniy@bnr.bg
 
                            
Венеция Караманова - диригент на Детския радиохор

Венеция Караманова е дългогодишен асистент и ученик на маестро Христо Недялков. 

Постъпва в Детския хор на БНР като диригент през 1978 г. От 2013 г. е главен диригент на хора.

Родена е през 1951 година в Русе. 

Завършва СМУ „Любомир Пипков“ – София със специалност „Пиано“, а ДМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност „Хорово дирижиране“ и „Пиано“. 

Била е преподавател по хорово дирижиране в СУ „Климент Охридски“, НБУ и НАТФИЗ. В периода 2006 – 2011 година е председател на СБХД при СБМТД.

През  2015 г. Венеция Караманова е удостоена с наградата „Златен“ на МК с грамота и печат на Симеон Велики за принос в развитието на българската култура. Същата година Детският радиохор и Венеция Караманова са удостоени с Почетен плакет на Народното събрание, с награда „Златно перо“ на CLASSIC FMИ „Кристална лира“ в категория „Хорово изкуство“ на СБМТД и CLASSIC FM за върхови постижения на родна сцена. 

Венеция Караманова е удостоена със званието  „Най-добър диригент“ общо четири пъти в България и в чужбина.

Омъжена, с две деца.