Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Богомил Нонев е първият носител на наградата "Сирак Скитник"

Писателят Богомил Нонев е първият носител на наградата на БНР "Сирак Скитник". Призът той получи през 2001-ва година.

През 2002-ра година Голямата награда "Сирак Скитник" за цялостен принос отиде при проф. Веселин Димитров. Тогава той е декан на Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Наградата за най-ярко журналистическо присъствие получи Петър Волгин, водещ на предаването "Дим над водата" по програма "Хоризонт". Йордан Рупчев беше удостоен посмъртно с Наградата за музика. Наградата за най-добра частна радиостанция получи Радио FM+.

2003-та година "Сирак Скитник" за цялостен творчески принос и новаторство в най-върховите постижения на БНР получи Божана Димитрова; за открояващо се присъствие пред микрофона – Лили Маринкова, водещ на предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт"; за заслуги в областта на музикалното творчество – проф. Христо Недялков, диригент на Детския радиохор; за ярка мисия – частните радиостанции БГ радио и "Класик ФМ". Златни карти бяха връчени на 20 души, изявени радиоработници от БНР.

През 2004-а година за цялостен принос към БНР награда "Сирак Скитник" получи Вили Казасян. Първа награда за цялостен принос в опазването на архивния фонд на БНР получи "Златен фонд" на БНР. Отличие за радиожурналистика с открояващо се присъствие в ефира беше присъдено на програма "Хоризонт"; за принос в областта на музикалното творчество – на Симфоничния оркестър на БНР; за принос в техническото и технологичното развитие на БНР – на програма "Радио България" заради оригиналната си интернет страница на 11 езика; за открояваща се обществена мисия на частна радиостанция – на "Инфорадио".

2005-а година за цялостен принос награда "Сирак Скитник" беше връчена на Райна Константинова, директор на Радиокомитета на Европейския съюз за телевизия и радио. За радиожурналистика и оригинални идеи беше наградена Таня Милева от предаването "Семейна събота" на програма "Христо Ботев"; за заслуги в музикалното радиотворчество – Димитър Николов от програма "Радио България"; за принос в технологичното развитие и обновление на медията – Здравко Славов. Извънреден приз беше връчен на българската секция на Би Би Си, прекратила съществуването си в края на 2004-а година.

През 2006-а година за първи път не е присъдена голямата награда "Сирак Скитник". За актуална журналистика и публицистика награда получи Теодора Димова, редактор в Радиотеатъра на БНР; за заслуги в музикалното радиотворчество – Тома Спространов от програма "Хоризонт"; за внедряване на технологични и технически новости – звукорежисьорът Георги Недялков. Специална извънредна награда беше присъдена на проф. Владимир Аврамов, създател на едноименния квартет. За първи път приз за личност или медия с международен авторитет с принос при утвърждаването на името на България в Европа и света получи Вернер Румпхорст, директор на правния отдел на Европейския съюз за радио и телевизия.

Посолството на Япония в България, което оказа финансова помощ за закупуването на инструменти за Симфоничния оркестър на БНР, получи Специална награда за забележителен принос в развитието на културата и медиите през 2007-а година. Награда за оригинален принос в развитието и внедряването на нови предавания и програмни направления беше присъдена на програма "Хоризонт"; награда за принос в музикалното изкуство – на Янко Миладинов, диригент на Биг бенда на БНР; награда за принос в музикалното изкуство – на Йордан Георгиев и предаването му "Музикална стълбица". Награда за радиожурналистика получи предаването "Хора, пътища, автомобили" на програма "Хоризонт"; предаването "Добър ден" на програма "Христо Ботев", навършило 25 години, и предаването "Инфохолиците" на Радио София. Награди за принос в утвърждаването на регионалните програми на БНР бяха връчени на Радио Варна и Радио Благоевград. Наградата за кореспонденции с национално-обществена значимост на кореспондент на БНР в страната получи Даниела Костадинова, кореспондент на БНР в Бургас. Наградата за принос в техническото развитие на БНР отиде при екипа, осъществил проектирането и изпълнението на новата Централна апаратна на БНР. Дарик радио получи Специалната награда за развитие на конкурентната среда в радиоефира.

През 2008-а година композиторът Георги Минчев получи "Сирак Скитник" за цялостен принос в развитието на радиото. За открояващо се присъствие пред микрофона, оригинални идеи, които утвърждават авторитета на Националното радио като обществена институция, беше отличена Силвия Великова, водещ и репортер в програма "Хоризонт". Екипна награда за радиопредаване, разработвано с висок професионализъм и оригинални идеи, беше присъдена на "Риалити роман", оригинално радиопредаване на Радио София. За принос в спечелване на доверието на радиоаудиторията и утвърждаване на авторитета на БНР като обществена медия беше награден екипът "Новини" на програма "Хоризонт". Награда за заслуги в областта на музикалното радиотворчество беше връчена на Валентин Китанов, автор и водещ на предаването на Радио Варна "В залата на славата". Наградата за принос при внедряване на технологични и технически новости в радиопроцеса беше взета от Технически екип с ръководител инж. Петър Ковачев за изключително кратките срокове в успешното изграждане на технологичния и студиен комплекс на новото Радио Видин. Специалната награда на БНР за принос в повишаване на професионалната квалификация на журналистите в БНР отиде при Медийна програма на фондация "Конрад Аденауер". Награда "Златен глас" на името на Надежда Дженева, учредена от фондация "Надежда Дженева", взе Светлана Дичева от програма "Хоризонт". Награда "Блага-Беатрис Елиезер" за талантлив млад звукорежисьор, учредена от фондация "Блага-Беатрис Елиезер", взе Гергана Драмалиева, звукорежисьор в направление "Звукозаписна продукция".

Юбилейна награда "Сирак Скитник" през 2009-а година получи поетът, сценаристът, драматургът и преводачът Валери Петров. Голямата награда за радиожурналистика взе Николай Петров, водещ на новини в програма "Хоризонт". Три награди за тематични или информационни радиопредавания бяха връчени на "Преди всички", програма "Хоризонт", на документалния политически сериал "1989-а" с водещ Ивайла Александрова, програма "Христо Ботев", и на "Европа за мен" на Радио София. Наградата за принос в утвърждаване на регионалната тематика в програмите на БНР взе предаването "Днес" на Радио Благоевград; за заслуги в областта на музикалното радиотворчество - предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт"; за особен принос при внедряване на технологични и технически новости - дирекции "Техника" и "Радиоразпръскване" на БНР, за принос в разширяване на предавателната мрежа, за първото за България цифрово излъчване на предавания по системата DRM, за въвеждането в експлоатация на Радио София и Радио Видин и за обновяване на студийните комплекси на БНР. Специална награда взе Българската национална телевизия във връзка с нейната 50-годишнина и приноса й в утвърждаването на обществените медии в България. Приз на името на Надежда Дженева "Златен глас" получи Божана Димитрова, дългогодишен радиоводещ в програма "Хоризонт" на БНР. Поощрителната награда на Управителния съвет на БНР получи Рекламно-издателската къща на БНР за творческия й принос в развитието на издателската дейност на радиото.

През 2010-а година екипът на програма "Хоризонт" получи награда "Сирак Скитник" за цялостен принос в развитието на радиото във връзка с нейната 40-а годишнина и заради безспорното лидерство на програмата в националния радиоефир. За открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояването на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Националното радио като обществена медия, беше отличена рубриката "На прицел" с водеща Кети Тренчева, Радио Благоевград. Три награди за тематични или информационни радиопредавания бяха връчени на екипа на предаването "Рано в неделя", програма "Хоризонт", Даниела Якова, Мирослав Василев, Снежана Георгиева; на екипа на младежкото предаване "Аларма", програма "Христо Ботев"; на предаването за света на книгите на Радио Пловдив "Преге" с водещ Младен Влашки. Наградата за принос в утвърждаване на регионалната тематика в програмите на БНР получи Тоня Капсъзова; за заслуги в областта на музикалното радиотворчество - "Зона за рок и джаз", програма "Хоризонт"; за особен принос при внедряване на технологични и технически новости в радиопроцеса - Магдалена Люцканова. Специалната награда за принос в утвърждаването на международния престиж на Българското национално радио получи екипът на дирекция "Международно сътрудничество". Специални награди на Управителния и Обществения съвет на БНР за изключителни заслуги в утвърждаване авторитета на БНР като културна институция и обществена медия бяха връчени на Биг бенда на БНР с диригенти Жул Леви, Бенцион Елиезер, Емил Георгиев, Милчо Левиев, Вили Казасян, Янко Миладинов, Антони Дончев във връзка с 50-годишнината на оркестъра и дългогодишния му принос в утвърждаване на българското песенно творчество и музикално изкуство. Детският хор на БНР с диригент акад. Христо Недялков беше отличен за изключителни заслуги в утвърждаване авторитета на БНР като културна институция и обществена медия и във връзка с 50-годишнината на хора и дългогодишния му принос в утвърждаване на българското песенно творчество и музикално изкуство. Почетни грамоти на Обществения и Управителния съвет на БНР получиха посмъртно Стела Куртелова, автор и водещ в програма "Христо Ботев", за принос в развитието на радиожурналистиката, и Румяна Панайотова, автор и водещ в програма "Христо Ботев" и Радио България, за принос в развитието на радиожурналистиката.

През 2011-а година за цялостен принос в развитието на радиото "Сирак Скитник" получи Дирекция "Музикална продукция и състави" на БНР; за радиожурналистика - Цветан Цветанов, водещ в програма "Христо Ботев". Три награди за радиопредаванe бяха връчени на екипа на предаването "Вива ла музика" – Румяна Карадимчева и Владимир Джамбазов, програма "Хоризонт"; на екипа на предаването "Нашият ден", програма "Христо Ботев", и на предаването "Мрежите" с автор и водещ Биляна Господарска, Радио Пловдив. За принос в утвърждаване на регионалната тематика в програмите на БНР бяха отличени предаването "Днес" на Радио Шумен - за поредицата от репортажи, интервюта и коментари за евентуалните проучвания и добив на шистов газ в Североизточна България, и предаването "Неделен мегдан" на Радио Благоевград, което се излъчва вече 20 години. За заслуги в областта на музикалното радиотворчество беше награден Кристиян Бояджиев, програма "Христо Ботев"; за особен принос при внедряване на технологични и технически новости в радиопроцеса - Дирекция "Техника" и направление "Инвестиции" на БНР за проектиране и изграждане на сградата на Радио Бургас. Специалната награда "Сирак Скитник" за 2011-а беше връчена на Борис Арнаудов, за дългогодишен принос към фестивала "Златният кос", програма "Христо Ботев", и на Радио Варна за приноса му в развитието на културата в региона, на редакция "Музика", програма „Хоризонт” за популяризиране на съвременната българска музика. Почетен знак (плакет) "Сирак Скитник" беше връчен на Художествената галерия "Димитър Добрович" – Сливен, за високия професионализъм и съдействие при организирането на изложба с картини на Сирак Скитник в БНР. "Златният глас на радиото" – специална награда в памет на журналистката Надежда Дженева, едно от знаковите имена на програма "Хоризонт", получи Любомир Пеевски.

През 2012-а година за цялостен принос в развитието на радиото "Сирак Скитник" получи акад. Христо Недялков, диригент на Детския хор на БНР; за радиожурналистика - Никола Миладинов и Георги Марков, както и Даниела Младенова - музикален редактор на седмичния външнополитически обзор на програма "Хоризонт" - "Събота 150". За радиопредаване бяха отличени предаването за музикално-сценични изкуства "Каста дива" - Красимира Йорданова и Росица Кавалджиева; предаването "Различният до мен" с водещи Емил Янев и Кин Стоянов; предаването "По първи петли" на Радио Благоевград, излъчено в националния ефир на 22-ри май 2012-а година, с реакциите в първите часове след земетресението в Югозападна България; за принос в утвърждаване на регионалната тематика в програмите на БНР - водещия на предаването "Чуй София" Красимир Мартинов. За първи път беше даден приз в категорията "Награда онлайн" - на екипа на новото Радио Бинар. Специалната награда "Сирак Скитник" беше връчена на радиоконкурса за детско литературно творчество "Искри" на програма "Христо Ботев". Две специални награди бяха връчени – посмъртно на Стефан Радованов, дългогодишен радиожурналист и програмен директор на БНР от 2004-а до 2012-а година, и на Миглена Наумова Шмитц за създаването на предаванията по "Хоризонт" "Бъди какъвто си" - за българска поп и рок музика, и "Евробокс" за европейски музикални новини. "Златният глас на радиото" - специална награда в памет на журналистката Надежда Дженева, едно от знаковите имена на програма "Хоризонт", беше присъдена на Диана Чепишева - кореспондент на БНР в Брюксел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!