Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предаването „Спорт и музика“ на БНР получи голямата награда „Сирак Скитник“ 2013

• Ръководството на БНР присъди посмъртно отличие за Марсел Селие - за приноса му в популяризирането на българския фолклор по света

Предаването „Спорт и музика“ на програма „Хоризонт“ на БНР е носителят на Голямата награда „Сирак Скитник“  за 2013 г.  Призът бе присъден на 79-ия рожден ден на Българското национално радио на бляскава церемония, по време на която бяха връчени Годишните награди „Сирак Скитник“. Домакин на събитието тази година бе Софийска градска художествена галерия, в която е представена  изложба посветена на 130-тата годишнина от рождението на българският писател и художник Сирак Скитник /Панайот Тодоров Христов/, който е и първият ръководител на Радио София.

Предаване „Спорт и музика“ е в ефира на програма „Хоризонт“ на БНР вече 50 години, като със своя стил се наложи като едно от най-слушаните и обичани радиопредавания в националния ефир. То е и най-старото предаване в България, като през десетилетията екипите запазиха сърцатостта към работата, любовта към спорта, отдадеността към радиото и останаха верни на традицията -  чрез директните включвания в ефира на БНР слушателите да могат да присъстват на всички футболни срещи и значими спортни събития. Създателите – Петър Милушев и Петър Петров, както и техните последователи доведоха "Спорт и музика" на върха, който все още е недостижим за конкуренцията и вече 50 години магическият тромпет продължава да звучи от ефира на програма „Хоризонт”. Пред микрофона на "Спорт и музика" за последните 50 години са заставали изтъкнати журналисти, сред които Петър Милушев и Петър Петров (създателите на предаването), Калин Катев, Радослав Янкулов, Емил Кожухаров, Асен Минчев, Тихомир Бенчев, Руслан Райчев, Красимир Луканов, Николай Веселинов, Теодор Черешев, Ивайло Герчев, Иван Пашов, Огнян Симеонов, Борислав Нинов, Илиян Христов.

СнимкаНаградата „Сирак Скитник“ 2013 г. за радиожурналистика получи Кармен Манукян, водеща на „Нощен Хоризонт” -  за  оригинално представяне на събеседниците и темите и за  яркото й присъствие пред микрофона. Манукян получи и специалната награда „Златният  глас на радиото”, която се присъжда в памет на журналистката Надежда Дженева - едно от знаковите имена на програма „Хоризонт”, репортер на легендарното предаване “Всяка неделя”, автор на популярната телевизионна програма “Писма за Надежда”.

Награда „Сирак Скитник“ 2013 г. за радиопредаване спечели „За думите” с водещ Венета Гаврилова попрограма „Христо Ботев” на БНР. Предаването няма аналог в националния ефир като запазена територия на траен интерес към темата за езика и речта на различните поколения българи.

Ръководството на Българското национално радио присъди посмъртно отличие за  швейцарския етнолог, продуцент и изследовател Марсел Селие, популяризирал по цял свят "Мистерията на българските гласове" и българския фолклор. Неговата съпругаКатрин Селие изпрати до Българското национално радио своите специални поздравления  по повод рождения ден на медията и изрази благодарност за наградата.  Очаква се Катрин Селие и нейният син Александър,  който също събира фолклорни образци от целия свят, да дойдат в София за концерта, който БНР ще организира тази пролет в памет на Марсел Селие.

За пръв път тази година Българското национално радио проведе конкурс за определяне на колега №1 във всичките 10 ефирни програми. В първия етап на гласуваха радиоколегиите от всяка програма, а във втория своите предпочитания дадоха  слушателите.

10-те победители за 2013-та година  са:
№1 на Радио Видин - Йорданка Петрова, редактор;
№1 на Радио Стара Загора - инж. Живко Нанев;
№1 на Радио София - Атанас Кулински,звукорежисьор;
№1 на Радио Благоевград - Донка Найденова, водещ и продуцент на сутрешния екип;
№1 на Радио Варна - Иван Тасев, звукорежисьор;
№1 на програма Христо Ботев - Елина Величкова, отговорен музикален редактор;
№1 на Радио Бургас - инж. Кирил Костадинов , гл. инженер на радиостанцията;
№1 на Радио Шумен - Красимира Петкова, продуцент на екип „Днес”„
№1 на Радио Пловдив - инж. Минко Кръстев , главен инженер на радиостанцията;
№1 на програма Хоризонт -Петър Волгин, продуцент, водещ на обедния информационен блок „12 плюс 3” и на предаването „Деконструкция”.

Поздравления по повод 25 януари – празника на БНР изпратиха: Росен Плевнелиев – президент на Република България, Михаил Миков – председател на 42-то Народно събрание на Република България, Пламен Орешарски – министър – председател на Република България, Сотир Цацаров – главен прокурор на Република България, Петър Чобанов – министър на финансите, Д-р Таня Андреева – министър на здравеопазването, проф. Мариана Георгиева – министър на младежта и спорта, доц. Георги Лозанов – председател на Съвета за електронни медии, Сергей Станишев – председател на НС на БСП и председател на ПГ на Коалиция на България. Бойко Борисов – председател на ПГ на ГЕРБ, Вяра Анкова – генерален директор на БНТ, Снежана Тодорова – председател на СБЖ,Борис Димитров – председател на Държавната комиися по сигурността на информацията, Петко Николов – председател на Комисията за защита на конкуренцията, Кадир Исов – и.д. Областен управител на област Хасково, Пламен Димитров – председател на КНСБ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!