Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Джазофония" - нов проект на "Музикална къща - БНР"

| обновено на 25.02.14 в 13:08

Проектът ще представя различни по стил, жанр и етнос виртуозни музиканти, като ги въвлича във вихъра на джаза. Първият концерт от поредицата изяви ще събере ромски виртуози с Биг бенда на БНР. Под диригентството на Антони Дончев на 26-и февруари 2014-а г. от 19.00ч. в Първо студио на БНР за първи път ще се надсвирват емблематични за ромската музика инструменталисти. Специално за старта на този проект от Австрия пристигна виртуозният акордеонист и композитор Мартин Любенов. В етно джаз интригата ще се включи майсторът на сватбарската музика Орлин Памуков (кларинет). Най-младият, надраснал академичните клишета, докоснат от Бога - Ангел Демирев (китара), ще демонстрира своята бързина и сръчност. Сред виртуозите е и ръководителят на световноизвестния ромски състав "Карандила"  - Ангел Тичалиев (тромпет).  В Първо студио с Биг бенда на БНР ще дебютира и Мелятин – Миле (саксофон), създател на оркестър "Мания".

В програмата ценителите на джаза ще чуят пиеси, създадени за Биг бенда, повлияни от балканския фолклор, и емблематични джаз стандарти - "Керванът" на Хуан Тизол, "Блус в 10" и "Селски танц" на един от най-сериозните привърженици на еклектиката в джаза - Милчо Левиев, пиесата "Миш-маш" – запазена марка на Антони  Дончев, "Ориент експрес" на първата дама в българския джаз Йълдъз Ибрахимова, "Ръченица" и "Гиздавици" на незабравимия русенски джаз музикант и композитор Стайко Стайков, "V flow", "Песен за Сирия" и "Клеопатра" на един от най-изявените тромпетисти в Европа - Ерик  Влуйманс, "Танцувай, циганко" на дългогодишния аранжьор на Биг бенда, композиторът Любомир Денев. За първи път ще прозвучи пиесата "Балкан блус", създадена от Боряна Димитрова - млада и изключително талантлива българка, която живее и работи в чужбина. "Музикалното пиршество" ще включва и по една изненада от всеки виртуозен солист, гост на Биг бенда.

Очакваме всички ценители на джаза и етно музиката, които искат да станат съпричастни с едно уникално музикално събитие, на 26-и февруари 2014-а г., в 19.00ч. в Първо студио на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!