Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Росен Плевнелиев – патрон на честванията, посветени на 80-годишнината на БНР

Президентът на Република България Росен Плевнелиев е приел поканата на ръководството на Българското национално радио да бъде патрон на честванията, посветени на 80-годишнината на обществената медия. Това обяви Радослав Янкулов, генерален директор на БНР на специална пресконференция, на която бяха представени основните акценти за честванията на юбилея. 

Днес даваме началото на амбициозна и интересна програма, която е свързана с историята, постиженията и върховете през десетилетията на БНР. Програмата трябва и ще успее да покаже богатството, което има и представлява най-старата медия в България, заяви Радослав Янкулов.  БНР стартира кампанията си със специално лого и основен слоган: 80 години Българско национално радио - „Властелинът на ефира“.

Изпълнителният директор на БНР Михаела Божидарова представи Инициативния комитет по отбелязването на 80-годишнината на БНР, в който са включени всички членове на Обществения съвет на медията, както и кметовете на градовете, в които БНР има свои регионални програми, министърът на културата Петър Стоянович, председателят на парламентарната комисия по култура и медии – Стефан Данаилов, и президентите на двата синдиката – Константин Тренчев на КТ „Подкрепа“ и Пламен Димитров на КНСБ.

Юбилейната програма ще започне с концерт на „Мистерията на българските гласове“ на 14 май. Специално за събитието пристига Катрин Селие, съпруга на Марсел Селие, който бе удостоен посмъртно с наградата на БНР „Сирак Скитник“ за 2013 - за приноса му в популяризирането на българския фолклор.  В началото на юли ще се състои тридневен музикален фестивал в София с участието на съставите на БНР на открити сцени.

Българското национално радио ще направи национално турне в градовете, където медията има регионални радиостанции. В него ще се включат популярни журналисти от националните програми и ще бъдат представени предавания с дългогодишно присъствие в ефира. В концертите в страната, които ще бъдат през юли и септември ще участват както музиканти от радиото, така и изпълнители, открити и продуцирани от БНР през годините.

Радиото ще обяви и арт проект на тема „Радиото и комуникациите в 21 век“. Той е ориентиран към млади и вече утвърдени художници и скулптори. Така БНР ще се превърне не само в най-големия продуцент на музика, но и в меценат на други изкуства.

Предстои отпечатване на юбилейна пощенска марка с логото на БНР.

В навечерието на 25 януари - рождения ден на БНР,  ще бъде проведена научна конференция, а кулминацията на честванията ще бъде церемонията по връчването на наградите „Сирак Скитник“ и гала концертът.

По отношение на програмното съдържание Иво Тодоров, програмен директор на БНР поясни, че във всички ефирни програми ще стартират рубрики, които ще покажат хората, допринесли за развитието на радиото. Сред тях са „Златните гласове“ и „Аз и радиото“, „80 години в 80 седмици“, „Азбука на любимите думи“.

Директорът на „Музикална къща БНР“ Хелия Чавдарова посочи, че ще бъде направена класация на най-обичаните български народни песни и мелодии, включително хора и ръченици. ТОП 20 от тях ще бъдат представени на живо и в нови аранжименти пред публика. През октомври ще бъде реализиран и съвместен проект на Милчо Левиев, формацията „Космически  гласове“ и Биг бенда на БНР.

В края на годината Симфоничният оркестър на БНР ще озвучи на живо хитовата кино поредица „Властелинът на пръстените“ в зала Арена Армеец, съобщи генералният директор на БНР Радослав Янкулов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!