Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна премиера на "Дивертименто гроссо" на Любомир Денев в изпълнение на Радиосимфониците и Биг бенда на БНР

Произведението "Дивертименто гроссо" на Любомир Денев ще прозвучи за първи път в изпълнение на Радиосимфониците и Биг бенда на БНР. Световната премиера на творбата, създадена по поръчка на БНР, ще се състои в зала "България" на 16-и май от 19:00 ч. 

По време на традиционния петъчен концерт на Симфоничния оркестър на БНР, под палката на Любомир Денев, ще звучи и музиката на Гершуин. Софийската публика ще чуе "Кубинска увертюра" и "Рапсодия в синьо".

Музиката в "Кубинска увертюра" е изпълнена с енергия, цветове и карибски ритми и изразява впечатленията на Гершуин от Хавана. Композиторът я създава за два  месеца – юли и август на 1932-ра година. Творбата, с работното заглавие "Румба", носи привлекателността и атрактивността на танца и на характерните за Куба перкусии. "Кубинска увертюра" е ярка демонстрация на умението на Гершуин да борави с "палитрата" на симфоничния оркестър.

Изключително популярната "Рапсодия в синьо" е написана през 1924-а, като е композирана за пиано и биг бенд. Две години по-късно Ферд Грофе я разработва за "театрален оркестър", а чак през 1942-ра е публикувана оркестрацията за симфоничен оркестър. Оттогава тя става част от класическия афиш. Любопитно е заглавието на концерта, в който за пръв път прозвучава "Рапсодия в синьо" – "Един експеримент в модерната музика". Интересен е и фактът, че Гершуин завършва партията на пианото изцяло едва след премиерата. Иначе, успехът на Рапсодията е моментален и траен.

Изборът Любомир Денев да бъде диригент и солист на концерта на Радиосимфониците и Биг бенда в зала "България" е съвсем целенасочен. Денев учи в Средното музикално училище в София като перкусионист, а след това завършва дирижиране в БДК (Националната музикална академия "П. Владигеров") в класа на проф. Константин Илиев. Посещавал е и майсторските класове на Франко Ферара, дирижира почти всички родни симфонични оркестри. Любомир Дене е носител на множество награди, сред които и АСКЕЕР за театрална музика. Пише музика за филми, балетни спектакли. През 2006-а година получава "Кристална лира" за най-добър джаз изпълнител. Като джаз пианист е гастролирал в Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Румъния, Германия, Португалия, Франция, САЩ, Холандия, Норвегия. Негова авторска музика е звучала из цяла Европа, Мексико, Турция, Индия, Русия, Канада, САЩ, Китай и Египет. 

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касите на "Кантус фирмус" в зала "България", Рекламно-информационния център на БНР – бул. "Драган Цанков" № 4 и на www.ticketsbg.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!