Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лауреатите от „Щуротека в ефира“ на БНР пеят във Велико Търново

На 21-ви септември от 16.00 часа в залата на МДТ „К. Кисимов“ във Велико Търново ще се състои концертът на лауреатите от Втория радиоконкурс на БНР за деца-изпълнители “Щуротека в ефира”.

Конкурсът бе излъчван всяка неделя от 10.00 часа по програма “Христо Ботев” на БНР в периода октомври 2013 – май 2014 година. Слушателите имаха възможност да избират  изпълнител на седмицата, а водачите в седмичните класации се бореха за титлата “победител на месеца”. Над 40 хиляди слушатели дадоха своя глас за своите фаворити в сайта на БНР и чрез електронната поща на класацията. След оспорвана музикална надпревара  между 18 ансамбли и 54 солисти, бяха избрани осемте най-добри изпълнители в категориите за вокални групи и солисти на възраст до 8, 10 и 12 години.

На почетната стълбица тази година се изкачиха:

ДВГ „Смехоранчета“ – София, с художествен ръководител Галина Коджаманова;

ВГ “Upstream Voices - Junior ” – Севлиево, с диригент Ценка Горалова;

Иванина Вълкова, 8 г., София;

Йоанна Колесниченко, 8 г., Варна;

Беата Вряшкова, 10 г., Елин Пелин;

Елисавета Ташева, 10 г., Варна;

Лора Герджикова, 11 г., Стара Загора;

Мартин Йорданов, 12 г., Бургас;

В навечерието на своята 80-годишнина БНР подарява един музикален празник за децата. Наградата, с която Българското национално радио отличава лауреатите, е продуциране на нова българска песен.  Така обществената медия изразява своята подкрепа  към българската култура и творците, които работят за най-малките.

По време на концерта ще бъдат изпълнени за първи път новите песни, създадени от композиторите Любомир Денев, Валери Костов, Константин Кучев, Красимир Милетков,  Хайгашод Агасян, Светослав Лобошки, Александър Христов  и Руслан Карагьозов.

Концертът, който се посвещава на 80-годишнината на обществената медия, се организира от БНР в партньорство с Община Велико Търново и Младежкия дом в града. В музикалното събитие специално участие ще вземат  лауреатите от първия сезон на конкурса „Щуротека в ефира“: ДВГ “Пеещи камбанки” – Велико Търново с диригент Владимир Габров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!