Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР показва „Радиото и комуникациите в 21 век - мостове към бъдещето“

84 отличени творби на 73-ма автори от Арт проекта на БНР „Радиото и комуникациите в 21 век – мостове към бъдещето“ от вчера са изложени и могат да бъдат видяни в Мраморното фоайе на Българското национално радио. Експозицията ще продължи до края на януари 2015 г. и е по повод юбилея „80 години БНР – Властелинът на ефира“.

Гледайте много внимателно картините, защото първият директор на радиото Сирак Скитник е бил художник и може някой от авторите на тези творби да е един от следващите директори на радиото, каза Радослав Янкулов, генерален директор на БНР при откриването на експозицията.

Още преди 80 години историята на БНР е станала част от СБХ и обратното чрез личността на Сирак Скитник – отбеляза Любен Генов, председател на СБХ. - Преди той да оглави радиото е бил председател на СБХ. А богатството и разнообразието на темата доста затрудни комисията.

През юли т.г. обществената медия обяви началото на Арт проект – „Радиото и комуникациите в 21 век- мостове към бъдещето“. Отправено беше предизвикателство към българските творци в областта на изобразителното изкуство да предложат своя поглед по темата в областите: живопис, скулптура, графика, арт колаж, декоративни изкуства.До крайния срок за участие в проекта - края на септември, постъпиха 265 творби от 173 автора. Селекционна комисия, от доказани авторитети и професионалисти, в състав: председател - акад.Светлин Русев, и членове: акад. Румен Скорчев, проф. Божидар Йонов, проф. Станислав Памукчиев, д-р Мария Василева, Любен Генов - председател на СБХ, и Анюта Качева – член на УС на БНР, определиха 84-те произведения за изложбената експозиция.

Комисията избра и 10 автора и техните произведения, които бяха премирани от БНР и вече са собственост на националната медия. Първото представяне на премираните творби беше на „Есенните салони на изкуствата-Гранд хотел Поморие“. Техни автори са Иво Бистрички,Камен Старчев, Светозар Бенчев, Христофор Кръстев, Гълъбин Христов, Иван Нинов, Иван Матеев, Нина Русева, Александър Вълчев и Георги Донов.

С Арт проекта „Радиото и комуникациите в 21 век – мостове към бъдещето“ БНР - най-големият продуцент на българска музика, направи и първата си крачка към подкрепа и на други области от българското изкуство и се реализира със съдействието на Виваком. Обществената медия е най-големият културен институт в страната, който дава пример в трудните времена. По идея на художника Васко Василев, който подреди творбите в Мраморното фоайе, БНР ще основе свой собствен фонд с произведенията на изкуството.

Анюта Качева, член на УС на БНР и на селекционната комисия по проекта, отбеляза ролята на БНР като духовен пътеводител с откриването на нови пространства и идеи. Искам тази галерия да влезе в пътеводителя на най-посещаваните места в София, заключи тя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!