Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С поетична вечер Радио Благоевград откри културния календар през 2015 година

Снимка: Радио Благоевград

Поетична вечер с творчеството на Асен Якимов бе първото за 2015 година събитие от културния календар на Радио Благоевград.

Асен Якимов е от онези хора, които оставят трайна диря след себе си, осветена от талант, харизма и отстоявани критерии за човешко достойнство. Работил като учител, възпитател, библиотекар, помощник-режисьор и драматург в Благоевград, живял като поет, Асен Якимов оставя ценно духовно наследство и ярко поетично. "Стъпки от юг" и "Провинция. Над нея дъжове" са две стихосбирки, които децата на Асен Якимов издават след смъртта му през 1975 година.

"Поезия със силна емоционалност, която заразява читателите, но и увлича самия автор да обогатява образността на величави исторически спомени.  Поезия - съпреживяване на жив живот - дори когато е исторически, пак е като днешен, жива болка от исторически поражения, шеметна екзалтация от родната планина, и разрешената власт на любимата в деня на сватбата им." - така проф.д-р Надежда Драгова класифицира духовното наследство, оставено от Асен Якимов,

"И от възхищение, и от страх, че ако не обновяваме ценните поетически откровения пред погледа на днешните читатели на поезия – пак могат да се скрият за десетилетия между кориците. А те заслужават да са в най-подбрани антологии." - по думите на проф. Драгова. В Голямото концертно студио на Радио Благоевград тези стихове и спомени бяха "обновени". Чувствено поднесени от актьорите от Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Огнян Спиров, Андраш Кончалиев и Николай Кимчев. А вълнуващи думи на признателност бяха изказани от децата на поета - Росица Йосифова и Георги Якимов, и негови ученици. Състоя се и своеобразна премиера на песента "Я излез да видиш!" - поемата-ода за Цар Самуил, музика - Илия Манолов, аранжимент Александър Попов, в изпълнение на актьора Николай Кимчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!