Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

250 певци и музиканти на сцената в НДК за 80 години БНР

На 25-и януари преди 80 години Цар Борис III подписва Указа, който е актът за раждане на Българското национално радио. Юбилеят е респектиращ повод за един голям и красив празник за голямото семейство на радиото и за всички българи, чиято вярност като негови слушатели са го превърнали в истински "Властелин на ефира".

Гала концертът по случай юбилея събира на сцената на зала 1 в Националния дворец на културата на 25-и януари от 18,30 ч. всички състави, които БНР има и пази. 250 певци и музиканти ще поднесат свои знакови изпълнения.

Класическа, народна музика, поп и джаз ще се редуват, допълват и преливат в тържествената вечер. Виртуозността си ще представят Симфоничният оркестър с диригент маестро Емил Табаков и солисти Зорница Иларионова цигулка, Ина Кънчева – сопран и Петър Данаилов – баритон. Ще звучат изпълнения на Смесения хор с диригент Драгомир Йосифов, Детския радиохор с диригент Венеция Караманова и вокална група "Радиодеца" с диригент Илина Тодорова. Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев ще изпълни три пиеси.

В концертната програма ще се включи и Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов.

Хипнотичната "Мистерия на българските гласове" с диригент Дора Христова също ще е част от музикалния празник.

Сюитата "Хубава си, моя горо" е специално създадена за 80-годишнината на БНР от аранжора Георги Андреев. В нея са включени всички състави, а солисти са Теодосий Спасов – кавал и Антони Дончев – пиано.

Стефан Димитров, Александър Петров, Иван Тенев и много български поп и рок звезди подариха на БНР един прекрасен химн – песента "Нашето радио". С нея ще завърши галата, а тя ще остане като един от символите на радиото.

Водещи на събитието ще бъдат Силвия Лулчева, Орлин Горанов и Юлиян Вергов.

Сирак Скитник – първият директор на радиото, който е писал за майсторството да въздействаш на публиката, поставя и въпроса: "Как се постига онова, което не се учи?". Отговорът може да бъде потърсен в делника и в празника на Българското национално радио – нашето радио, чийто пълнокръвен професионален и творчески кръговрат се вплита в живота на всички българи.

Годишните награди на БНР "Сирак Скитник" и номер 1 на програмите ще бъдат връчени на 25-и януари от 17,00 часа в зала 6 на НДК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!