Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 80-ия рожден ден на БНР – "Сирак Скитник" за директорите, които са го управлявали от 1935-а до 2013-а

БНР Новини
Радослав Янкулов, Александър Владков, Поля Станчева, Лили Попова, Александър Велев и Вячеслав Тунев

Ръководителите на радиото от 1935 г. до 2013 г. са носители на Голямата награда "Сирак Скитник" за 2014 г. Призът бе присъден на 80-ия рожден ден на Българското национално радио на грандиозна церемония, по време на която бяха връчени Годишните награди "Сирак Скитник". Събитието се проведе в Националния дворец на културата. Членовете на Обществения съвет на БНР определиха победителите в трите категории на наградите.

Над 20 известни българи са били начело на радиото и са управлявали най-старата електронна медия у нас. Хора на изкуството и културата, общественици, журналисти… Хронологията започва със Сирак Скитник – артистичен псевдоним на писателя и художник Панайот Тодоров Христов. Сред многото мъже има две жени. Хора с различни професионални и житейски съдби, станали част от 80-годишната историята на Българското национално радио – неговите директори от 1935-а до 2013-а година. 


Директорите на БНР


Предаването "Седмицата на бързи обороти" – изданията в събота и неделя – взе наградата "Сирак Скитник" 2014 г. за радиопредаване. Целта на този формат е чрез концентрирана звукова картина от събитията през седмицата да се представи най-важното от новинарския поток. А за това са нужни високи професионални умения. Авторите познават в детайли вътрешните и международни теми и винаги добавят допълнително съдържание към новинарските акценти. Както сочат социологическите проучвания, този подход печели слушателския интерес.

Наградата "Сирак Скитник" 2014 г. за радиожурналистика получи Илияна Райчева – старши редактор и водещ в Радио България. Тя е и гласът на БНР, който 6 пъти в седмицата – веднага след новините в 15.00 часа – съобщава нивото на река Дунав.

За втори пореден път Българското национално радио проведе конкурс за определяне на колега №1 във всичките 10 ефирни програми. В първия етап на гласуваха радиоколегиите от всяка програма, а във втория своите предпочитания дадоха слушателите.

10-те победители за 2014-а година са:


№1 на Радио Бургас: Мариан Иванов


№1 на Радио Варна: Веселина Божинова


№ 1 на Радио Пловдив: Емил Александров



№ 1 на Радио Стара Загора: Недко Недев


№1 на Радио Видин: Нора Георгиева


№1 на Радио Благоевград: Лалка Радкова


№1 на Радио Шумен: Христина Димитрова


№1 на Програма ''Хоризонт'': Петър Волгин


№1 на Програма ''Христо Ботев'': Анелия Торошанова


№1 на Радио София: Добрина Добрева






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!