Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майка и дъщеря намират "Пресечна точка" в съвместна изложба в Радио Пловдив

Художничките Ели Станчева и Полина Станчева представят съвместна изложба живопис в Културния център на Радио Пловдив. Експозицията, наречена "Пресечна точка", ще открие тази вечер от 18.00 часа Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници. 

За втори път художничките, които са майка и дъщеря, показват заедно творбите си. В картините им различните колорити и контрастните живописни гами на произведенията се съчетават в изящна хармония. 

Ели Станчева е подредила пейзажи и символични композиции. Живописната повърхност на творбите е експресивна. Топлите цветове играят със студените и се смесват в различни тоналности. Сюжетът от една картина преминава в друга. Едно време на деня се сменя с друго, един сезон се превръща постепенно в друг. В творбите на Ели Станчева присъства богат колорит, оригинална композиция и капка приказност, премесени със свежест и жизненост. 

Полина Станчева представя пейзажи, в които се преплитат реалност и фантазия. В нейните творби ще се срещнете с художник на контраста и експресията, на смелите цветови съчетания, на точната линия и свободата на мисълта. Художничката съчетава умело светло и тъмно, топло и студено, спокойствие и движение. 

За авторите:

Ели Станчева e родена на 17.03.1956 г. в Пловдив. Завършила е специалност "Живопис" в НХА, София. Член е на СБХ и Дружество на пловдивските художници. В творческата си биография има 19 самостоятелни изложби и множество участия в общи експозиции в Пловдив, страна и в чужбина. Куратор е на проект за Национални есенни изложби, изложбата "15х5" и живописен пленер в с. Гела. Носител е на две престижни награди: 2014 г. – Награда "Мечът Ромфея" и 2013 г. – Награда "Живопис", Дружество на пловдивските художници. Творби на Ели Станчева са притежание на: Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, много галерии в страната, частни колекции в България и в чужбина: Холандия, Франция, Гърция, Англия, Германия. Ели Станчева е преподавател в Средно художествено училище "Цанко Лавренов", Пловдив.

Полина Станчева е родена на 02.05.1977 г. в София. Завършила е специалност "Живопис" в АМТИИ, Пловдив и специалност "Бизнес администрация" в ПУ "Паисий Хилендарски". Член е на Дружеството на пловдивските художници. Има три самостоятелни изложби и много участия в групови изложби в страната и в чужбина. Полина Станчева има две издадени стихосбирки: "Заключен кислород", 1995 г., издателство "Хермес" и "Пространства", 2003 г. Работи като уредник на фонд "Графика" и фонд "Фотография" в Градската художествена галерия в Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!