Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колегата от Радио Благоевград Валентин Дишев е включен в европейската селекция за "Нощ на литературата" - 2015

Валентин Дишев

На 13 май за четвърти път България ще участва в  Европейската нощ на литературата (European Literature Night 2015).
Нощ на литературата е международно събитие, провеждано вече за девети път, в което тази година ще се включат 13 страни и 73 града от цяла Европа, сред които и българските София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Шумен. Целта е представяне на преводна съвременна европейска литература и запознаване с нови автори. На 13 май едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения от произведения на европейски автори, като във всеки град ще бъде представена част от 80-страничната селекция на текстове, сред които има цели произведения и откъси от писатели като смятаният вече за класик Петер Хандке (Австрия), авторът на световни бестселъри Зейди Смит (Великобритания), но и българите Валентин Дишев, Людмила Миндова, Милен Русков и Яница Радева. Чете се в нетрадиционни градски пространства от известни актьори или публични личности, като във всяко "гнездо" се представя по един отделен откъс на всеки половин час. Така слушателите имат възможност да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ. "Гнездата" в Пловдив са над дузина, така е и във Варна, София и много други европейски градове. 

     Събитията се провеждат по инициатива на Чешките културни институти в европейските страни, в сътрудничество с EUNIC (Обединението на Европейските културни институти). У нас съорганизатори - заедно с Чешкия център в София -  са EUNIC България, Руският културно-информационен център, Културен информационен център на Р. Македония, Представителство на Европейската комисия в България и други.
     Валентин Дишев е включен в селекцията като поет, две от последните три книги на когото бяха номинирани за най-голямата българска награда за книга с поезия - "Иван Николов", а последната - "Тиха книга" - бе предложена от голяма група автори за номиниране за Национална награда "Милош Зяпков". Той е автор и водещ на предаването за литература "Страници" в ефира на Радио Благоевград, всеки петък от 21.00 до 23.00 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!