Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 отбора ще стартират в щафетната обиколка на БНР

25 отбора ще стартират в неделя в щафетната обиколка на Българското национално радио. 13 от тях са от програмите на обществената медия. Възобновяването на едно от най-масовите лекоатлетически състезания в миналото е в чест на 80-годишния юбилей на БНР „Властелинът на ефира“ и 7 май – Международния ден на радиото и телевизията.

Трасето е от 800 метра, разделено на 4 поста по 200 метра. Маршрутът е от пред входа на радиото по бул. „Драган Цанков“ в посока към Телевизионната кула, ляв завой по алеята при автокъща „Капитолия“, ляв завой в края на комплекс „Спортна София“ и още един ляв завой по алеята пред конната база в Борисовата градина. Финалът е в края на алеята, която излиза пред БНР на „Драган Цанков“.

Възстановяването на обиколката е заради желанието ни да покажем, че не само можем да работим, а и да намираме време и сили с едно намигване да вършим добри неща, каза генералният директор на БНР Радослав Янкулов на пресконференция в радиото.

Това не е обикновено състезание, а възраждане на една силна традиция. Мнозина от нас са минали през това състезание и сега участниците, както и ние на времето, ще усетят радостта от конкуренцията и надпреварата – заяви Добромир Карамаринов, председател на Българската федерация по лека атлетика, която осигурява съдиите и награди за щафетата.

Отборите ще са разделени в 5 серии от по 5 щафети. Всеки отбор ще е облечен с различен цвят фланелки, които са дарение от Българския спортен тотализатор.

Военномедицинска академия предоставя медицински екип, книжарници „Хеликон“ осигуряват част от наградите, както и Стор БГ.

Обиколката на Радио София за първи път се провежда през 1963 г. До 2003 г. в 41 издания на старт застават хиляди бегачи. Участват лекоатлети от работнически, комсомолски, селски и военни физкултурни колективи, като всеки първи пост е поверен на жена. Вестниците я определят като „Внушителен спортен празник“, „Утвърдена традиция“ и всеки път отбелязват „Рекорден брой участници“, като през годините щафетата прераства в международна  - с отбори на братски телевизии и радиа.  


Запис на пресконференцията в БНР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!