Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С „Концерт за 20 струни и художник“ Мичо Димитров посреща рождения си ден в Радио Пловдив

С любими теми от класическата музика и самостоятелна изложба на свои картини цигуларят Мичо Димитров ще отпразнува рождения си ден в Радио Пловдив. Това е и заключителният концерт от пролетния цикъл на „Камерна сцена Пловдив“. Известният цигулар ще свири в Първо студио на Радио Пловдив на 20-и май от 19.00 часа.

В „Концерт за 20 струни и художник“ виртуозът Мичо Димитров ще свири популярни класически теми и ще покаже последните си картини. 

На сцената с него ще бъдат Виктория Каридова – цигулка, Добрина Николова – цигулка,Татяна Филипова – виола, Антонина Юрганджиева – чело, и Петър Салчев – вокал, а платната му ще бъдат изложени също в Първо студио на Радиото. По-късно  маестрото ще вдигне наздравица и за още един повод – рождения си ден, който е на същата дата.

Стремежът ми е да разчупя традиционния формат цигулка – пиано и да представя безсмъртни квартетни произведения от Хайдн, Моцарт, Менделсон, любими пиеси от Бах, Бетовен, Бийтълс, Скот Джоплин. Ще музицирам с младите и талантливи колежки от Държавна опера – Пловдив, стремим се да покажем красотата на класическата музика и да увлечем по нея и младежка аудитория, обяснява Мичо Димитров. 

Освен брилянтен цигулар, Мичо изявява артистични заложби и като художник. От 2012 г. насам е реализирал множество самостоятелни изложби и участия в съвместни експозиции в България и Холандия.

Рисуването ми дава свободата, която класическите партитури не позволяват, казва маестрото. На платната му оживяват пловдивски църкви и знакови къщи, греят сините кубета на гръцки островни храмове, както и алеите с вековни кестени в Холандия. Някои от картините му напомнят абстрактни видения от тайни африкански и карибски култове.

За първи път в музикалната си кариера маестрото ще говори между отделните изпълнения, по примера на джазовите музиканти. Мисля, че класическата музика може много да спечели от непосредствения контакт с публиката. Ще разкажа любопитни истории, свързани с всяка от представените пиеси, добавя Мичо Димитров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!