Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великите европейци - от радиото към книгата

Първото публично представяне на книгата „Великите европейци” ще се състои на 25 юни 2015-та, от 18.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив. 

„Великите европейци” е финансирана от Радио Пловдив и КЦМ АД – Пловдив.Поводът е 60-тата годишнина на Радио Пловдив.

По волята на спонсорите, тя се разпространява безплатно, но тиражът е твърде ограничен и само личното присъствие на 25 юни 2015-та, от 18.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив наистина гарантира, че ще има екземпляр и за вас. 

Пламен АсеновВодени от идеята, че на България е необходима не втора епоха на Възраждане, а първа епоха на Просвещение, от октомври 2012 година в Радио Пловдив стартира седмичната рубрика на Пламен Асенов „Великите европейци” – поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. Тя е уникална за българската журналистика, носи силен образователен елемент, има свеж, развлекателен характер и търси контакт с най-широк кръг слушатели, включително младите.

До средата на 2015-та в това ветрило от истории са представени над 140 портрета. Освен в ефира на Радио Пловдив, те се излъчват по програма Хоризонт на БНР, а чрез SBS, Мелбърн – и за българската аудитория в Австралия. През декември 2014-та „Великите европейци” получи годишната награда на СБЖ в раздел „Електронни медии – радио”. 

КнигатаОще от начало има идея поредицата да се пренесе и в триизмерния свят, да се реализира в книга, като радио разказите се адаптират за четене и бъдат богато илюстрирани. Стана така, че издаването на книгата съвпадна с 60-годишнината на Радио Пловдив и е един от гвоздеите на целогодишната програма по този повод.

Разбира се, не се изкушихме да представим 60 души по повод 60 години, прекалено лесно би било. Така че книгата събра само скромните 55 портрета на велики европейци, подредени хронологично – от Омир до Тери Пратчет.

Тези истории изобщо не изчерпват темата, напротив, дават само бегла представа за сложността и красотата на онзи човешки и цивилизационен пъзел, наречен Европа, който се разкрива пред очите ни с добавянето на всеки нов елемент в него. А ако се окаже, че на вас ви е поне наполовина толкова хубаво да слушате или четете тези истории, колкото на мен да ги правя, значи работата ми е свършена.

Пламен Асенов



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!