Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миленко Йергович представя книгите си в Културния център на Радио Пловдив

Известният хърватски писател Миленко Йергович гостува в Пловдив, за да представи творчеството си. Срещата му с почитатели и любители на литературата е Първо студио на Радио Пловдив от 18,30 часа. Организатор на проявата е издателство „Жанет 45“.

Авторът ще бъде представен от литературният критик Митко Новков и преводачите Жела Георгиева, Рада Шарланджиева и Русанка Ляпова. Те ще говорят за преведените на български книги на Йергович „Орехови двори“, „Сараевско Марлборо“, „Буик Ривера“ и „Мама Леоне“.

На срещата Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив ще връчи на писателя почетен знак за принос към миротворчеството и световната култура.

Миленко Йергович е роден през 1966 г. в Босна, но от 1993 г. живее в Хърватия, край Загреб. Известен е с публицистиката и поезията си (първите му три книги са стихосбирки), но най-вече с художествената си проза. Отрасва в Сараево, където завършва социология и философия. От ученик работи за пресата. Първата си стихосбирка „Обсерватория Варшава“ публикува на 22 години и още с нея печели две престижни награди.

Произведенията му са близо 40 – поезия, проза и есеистика, са преведени на повече от 20 езика. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!