Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цруя Шалев от Израел среща читателите си в Първо студио на Радио Пловдив

Романът на израелската писателка Цруя Шалев "Любовен живот" ще бъде представен в понеделник в Първо студио на Радио Пловдив. Срещата с читателите ще започне в 18.30 часа, като за книгата ще говорят писателката Цруя Шалев и издателят Манол Пейков от ИК "Жанет" 45.

Приветстван от Tel Aviv като „един от най-вдъхновените романи, писани някога в израелската литература“, Любовен живот на Цруя Шалев описва историята на  млада омъжена жена, въвлечена в необуздана любовна връзка с възрастен мъж, който е, както изглежда, стар семеен приятел. Връзката им започва бурно, изпълнена с еротика, безумие и обсебеност. Яа’ара изпада във водовъртежа на дълбоко стаени, но измъчващи я чувства и мисли. Тя става жертва на собствения си тревожен вътрешен живот и всичко, което й се случва (описано в сегашно време) изглежда като една безкрайна халюцинация. 

СнимкаВ продължение на четири месеца романът оглавява класациите на Израел и с бурно одобрение е публикуван на двадесет и пет езика. Хипнотичен и страстно тревожен, Любовен живот пресъздава крайно субективния свят на обсебения любовник  и въвлича читателя във водовъртеж от емоции, едновременно привличащи и отблъскващи, от който не можем да се откъснем. Обявен от Der Spiegel за „един от двайсетте най-добри романа, написани през последните четиредесет години“, Любовен живот отбелязва дебюта на един „мъдър и неподправен талант“ (Washington Post).

За автора:

Цруя Шалев е родена на 13 май 1959 г. в кибуца Кинерет (Галилея). Цруя завършва висше образование с магистратура по изучаване на Библията. Тя работи като писател, издател (издателство „Кешет“)  и преподавател. Живее в Йерусалим. Омъжена, с две деца. Книгите й са преведени на 25 езика.

През 1989 г. издава първата си и единствена засега стихосбирка, An Easy Target for Snipers („Лесна мишена за снайперисти“). Следва романът DancingStanding Still (1993), който все още не предвещава голям успех, но„Любовен живот“ (1997) предизвиква истински фурор в Израел и изстрелва авторката в международна орбита. Романът печели редица литературни награди (немското списание Der Spiegel го определя за един от двайсетте най-добри романа, написани през последните четиредесет  години) и милиони читатели по света. Книгата е филмирана в Германия през 2008 г.

Следващият й роман, Husband and Wife (2000) също печели завиден международен успех. Във Франция е номиниран за престижната награда Prix Femina Etranger и е включен в списъка на FNAC като една от 200-те най-добри книги на десетилетието, а в Германия е продаден в над 800 000 екземпляра. Под формата на вътрешен монолог романът проследява крушението на една семейна двойка и поставя въпроса за тиранията на любовта и смисъла на саможертвата.

На 29 януари 2004г., връщайки се пеш у дома след като е завела децата си на детска градина,  Цруя Шалев е тежко ранена при самаубийствен атентат, взел единайсет жертви. Травмата от инцидента спира за няколко месеца работата й над романа Thera(2005).Творбата описвастраданието на жена, решила да напусне съпруга си, когото вече не обича, и опитите й да намери мимолетно щастие, разпъната между съмнение, страх и вина.

Романът й The Remains of Love (2011) печели френската награда Prix Femina Etranger за чуждестранна творба (2014) и е номиниран за Prix Medicis (2014). Последният й засега роман Pain(2015) е на пазара едва от няколко месеца.

Творчеството на Цруя Шалев ни потапя в тревожния вътрешен свят на хората. Тя следи отблизо извивките на чувствата и мисълта им, които като че ли живеят по свои собствени закони, независимо от случващото се в реалността.  Изобилието от видения и реминисценции от Стария завет придават допълнителна сила и дълбочина на нейния стил.

Цруя Шалев е носителка на Златната и Платинената награда на израелските книгоиздатели, на немските Corine Prize (2001) и Welt-Literature Prize (2012), на френските Amphi Award (2003) и Wizo Prize (2007), на италианската награда „Рим-Йерусалим“ (2014) и на ACUM Prize (двукратно, през 1997 и 2005).

За преводача:

Наташа Колевска-Куртева е родена на 8 април 1953 г.. Получава образованието си в Софийски университет (българска филология) и НАТФИЗ (театрознание). Работи като драматург в Театър „Българска армия“, като преводач на френска, белгийска, швейцарска и руска драматургия, както и на теоретични текстове за театър.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!