Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика е носител на наградата "Сирак Скитник" за 2015 г.

БНР Новини
9
Снимка: Булфото

Оркестърът за народна музика на Българското национално радио е носител на Голямата награда „Сирак Скитник“ за 2015 година – за значим принос в развитието на БНР. Съставът е създаден през 1952 г. като част от тогавашния Ансамбъл за народни песни на Българското радио. През годините се утвърждава като един от водещите в страната с едни от най-ярките певци и инструменталисти у нас. Повечето популярни наши фолклорни изпълнители са записвали или концертирали с него. Съставът, с диригент Димитър Христов, неизменно е сред водещите оркестри в България.

Наградата за радиожурналистика е присъдена на журналиста Никола Миладинов - за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на БНР като обществена медия. Миладинов е убедителен глас, говорещ за събитията в международната политика. В момента е кореспондент на БНР в Брюксел. Той е пример за последователно преодоляване на стъпалата на професионалното утвърждаване. Работил е като редактор и водещ в новините, репортер в Министерството на външните работи, специален пратеник на значими събития в чужбина, водил е външно-политическия обзор на програма „Хоризонт“ – „Събота 150“.

На екипа на „Радио София“ е присъдена наградата за радиопредаване, радиопроект, мултимедиен проект, музикален радиопроект на БНР – колективно признание за професионализъм и оригинални идеи. През 2015 г. „Радио София“ показа, че е способно да изготвя и излъчва пълноценна 24-часова програма, да привлича нова аудитория, разработи и реализира многобройни кампании и инициативи със социално значение.

Годишните награди бяха връчени на тържествена церемония в Първо студио на БНР по случай 81-ия рожден ден на медията – 25 януари. Членовете на Обществения съвет на БНР определиха победителите в трите категории на наградите.

За трети пореден път Българското национално радио проведе конкурс за определяне на колега №1 във всичките ефирни програми „№ 1 на програмата …“ за изминалата година. Те са колективни решения на творческите колегии на програмите. Победителите са: „Хоризонт“ –  Петър Волгин, „Христо Ботев“ - Дарина Христова, „Радио България“ -  Миглена Иванова, „Радио София“ - Ивайло Николов, „Радио Благоевград“  - Силвия Домозетска, „Радио Пловдив“ - Мария Дамова,  „Радио Варна“ –  Валери Великов, „Радио Шумен“ – Александър Бакалов, „Радио Видин“ –  Цветомир Цветанов.

За 2015 г. Българското национално радио присъди и две извънредни награди – на журналистката Поля Станчева за документалния филм „Олово срещу словото“ и на Екипа „Новини“ на БНТ 1 за 55-годишнината на телевизията.

Савелина Савова от програма „Хоризонт“ беше отличена с наградата "Златният глас на радиото", която се присъжда в памет на журналистката Надежда Дженева  - едно от знаковите имена на "Хоризонт".


Галерия