Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебют на "Ноктюрно в синьо" в Първо студио на Радио Пловдив

Виртуозният цигулар Антон Сяров ще изнесе първият си концерт в България. Пловдивчанинът, който покори международните подиуми с цигулката си, ще дебютира в Първо студио на Радио Пловдив в шестия сезон на на “Камерна сцена Пловдив”

Великолепната музика на Антон Сяров ще чуем за първи път на живо в Пловдив на 30 март 2016 г. от 19.00 часа . Сяров ще е в компанията на унгарския пианист Стив Синко и ще представи албума си “Ноктюрно в синьо”, който излезе съвсем наскоро.

Цигуларят и композитор Антон Сяров е пловдивчанин, който живее вече повече от 20 години в Германия. Има изключително успешна музикална кариера, добре познат на международната сцена. Музикалното си образование получава в България, в Джаз академията в Антверпен и в Кралската консерватория в Брюксел. Изявява се с голям успех както в камерни формации, така и в големи филхармонични оркестри, а също и като джазов музикант. Като автор и продуцент на спектакъла “Тангото срещу Клезмер” той добива голяма международна популярност.

Снимка

Благодарение на разностранното си образование и интереси, Сяров умело борави с музика от различни жанрове и етноси, което му помага изключително много в композирането.

Между меланхолията и пламенната страст, ту с енергията на джаза, ту с класическите символи и техники, Сяров търси дълбоките измерения в музиката - и когато импровизира, и когато я композира.

С "Ноктюрно в синьо" Антон Сяров се движи елегантно между различни музикални жанрове, споявайки ги чрез усещането си за класическата световна музика и джаза. “Композициите в албума разказват истории - живи, пъсри и изненадващи, тъй като са почерпани от самия живот”, споделя цигуларят.

За представянето на “Ноктюрно в синьо” в Пловдив пристига и Стив Синко, виртуозен пианист, преподавател по джаз пиано и ансамблова музика в Университета за музика, драма и медии в Хановер. Професионалните му търсения в продължение на десетилетия са насочени към съвременния джаз - от бибопа до най-модерните тенденции в свиренето. В този широк диапазон Синко получава признание като виртуозен изпълнител, чийто стил се сравнява с тези на Бъд Пауъл и Чик Къриа.

“Концертът им в Пловдив е първо представяне и за двамата пред българска публика. Антон е пловдивчанин, но е непознат в родния си град, затова съм щастлив, че ще имаме възможност да го представим”, коментира Петър Салчев, автор на проекта “Камерна сцена Пловдив”. “По покана на АМТИИ Сяров и Синко ще имат среща, открити уроци и представяне на албума си и пред студенти в академията”, допълни Салчев.

Традиционен домакин на концертите на “Камерна сцена Пловдив” е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!