Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две тайни за БНР и Фондацията преди концерта в НДК в понеделник

Две дълбоко пазени тайни бяха разкрити за предстоящия концерт на супер групата Фондацията и Симфоничният оркестър на Българското национално радио, който е на 4 април 2016 г. (понеделник) в зала 1 на НДК. Това стана на пресконференция в обществената медия, където Христин Стрижлев, член на Управителния съвет на БНР, обяви, че концертът ще включва 14 любими български песни, които никога  досега не са изпълнявани с оркестър. Втора тайна е продължението на концерта, което ще бъде обявено пред публиката в понеделник.

След BG Rock Symphony, това е следващото значимо събитие, което показва протегнатата ръка oт страна на радиото към българските поп и рок музиканти. Проектът е стъпка от стратегията на БНР за развитие на българската музика и култура, наред с плановете за увеличение на процентното съотношение на българска музика в ефир и осигуряването на съвременна база за продуциране на музикални продукти в наскоро обновените студиа на радиото.

В събитието участваха директорът на „Музикална къща БНР“ Теодосий Спасов, гост-диригентът на концерта маестро Григор Паликаров и музикантите Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански.

Маестро Паликаров определи концертa като „обречен на успех". Дони разказа за плановете на Фондацията да продължи работа с музикантите на БНР и сподели своите наблюдения, натрупани от световни турнета, за важността на националното радио за българите по целия свят. В тази връзка Стрижлев обяви плановете на институцията да стартира собствена ефирна програма в Украйна и Чикаго, където близо 2 милиона българи искат да слушат българска музика.

Теодосий Спасов наблегна и на важността на връзкaта между поп, рок и симфонична музика като посока, в която БНР ще развива българската култура и занапред. Кирил Маричков сподели, че проектът със Симфоничния оркестър на БНР за него е мечта, която ще се сбъдне в понеделник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!