Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Думи и образи" в Арт салона на Радио Благоевград

7
Валентин Дишев

„Със събитието "Думи и образи" на 9 май в Арт салона на Радио Благоевград беше закрита изложбата на Валентин Дишев "И го живея", беше представен проектът за новата му книга, носеща същото име, а доцент Стилиян Стоянов връчи наградите на „Академия Liber“ за 2015 г. в категориите „Концептуален поетичен дебют” и „Медиен принос за развитието и популяризирането на българската литература”. 

В категорията "Концептуален поетичен дебют" с наградата бе удостоен Георги Гаврилов за книгата си „Корабен дневник на книжната лодка”, а в категорията "Медиен принос за развитието и популяризирането на българската литература" бе връчена на Радио Благоевград за предаването "Страници" с водещ Валентин Дишев. 

Връчена бе и наградата за впечатляващ поетичен дебют "На слънце време", учредена от националната мрежа "Култура на паметта" и читалище "Биньо Иванов" – наградата се връчва на автор, който през съответната година все още няма издадена книга, но е впечатлил журито (което през тази година включваше Аксиния Михайлова, Бояна Петкова и Камелия Спасова) с публикациите си в изданията за литература, както и с участието си в значимите национални литературни конкурси за поезия. Първи лауреат на наградата стана Анна Лазарова. 

 Беше "прерязана лентата" на ново пространство за естетически преживявания – Червения салон в Радио Благоевград, в който – вече като гости на „Литературни дни в Радио Благоевград”, станалата традиционна със значими български автори ежемесечна среща – Анна Лазарова и Георги Гаврилов четоха свои творби и дискутираха с Валентин Дишев и гостите на събитието... 

С възстановяването на Годишните награди на Академия Liber бе обявено, че те ще бъдат връчени и за годините и категориите, в които връчването им бе временно преустановено: по време на „Думи и образи” стана ясно, че на събитието „Слънцестоене” – 5, (през месец юни, в София) ще бъдат наградени и „Артефир” на програма „Христо Ботев” на БНР (в категория "Медиен принос за развитието и популяризирането на българската литература" – за 2010 г.), Александър Байтошев ( в категория „За втора издадена книга с поезия” – за 2015 г.), Иван Ланджев ( категория „За концептуален поетичен дебют” за 2010 година) и др. Според организаторите, връчването на наградите и за минали години, осъществявано отново след допитване до около 50 активно пишещи и публикували през периода български автори, дава възможност за представително изследване и разпазнаване на книгите и събитията, които ще пренесат своето значение през годините, живеейки в паметта на пишещите...”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия