Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомняме със слово и книга писателя Рашко Сугарев в Културния център на Радио Пловдив

На 26 май, четвъртък от 18 часа, в Първо студио на Радио Пловдив ще бъде представена  книгата „Свободен до неправдоподобност“ от Рашко Сугарев. В срещата с почитателите на словото на Рашко Сугарев ще участват литературният историк проф. Инна Пелева и журналистът Людмила Сугарева, сестра на Рашко Сугарев.

Писателят Рашко Сугарев ни напусна преди 21 години. Той роден в Пловдив, където завършва медицина. Рашко Сугарев работи като преводач и писател и има публикувани сборници с разкази и няколко романа. На негово име е учредена литературната награда за най-добър публикуван разказ "Рашко Сугарев".

Книга Снимка„Свободен до неправдоподобност“ е издание на "Жанет 45". Тя е книга със статии, есета, наброски, миниатюри, които потвърждават, че авторът живееше чрез словото...Той го търкаляше по редовете както Сизиф  търкаля камъка си...без илюзии,наясно  с житейския си жребий, казва сестра му Людмила Сугарева, дългогодишен журналист в Радио Пловдив.

Запазените текстове  показват, че той  внимателно е следял превратностите в най-новата ни история и се е опитвал да откликне на всяка от тях. Защо не е  публикувал своите разсъждания и бележки - смъртта покри и тази негова тайна.

Както пише Георги Величков: "може би не е искал да се включи в многогласния брътвеж на звани и незвани"....




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!