Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Отбор на надеждата” – първа стъпка към по-добър живот

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

Те играят футбол, защото им носи радост. Те са млади и са решени да достигнат мечтите си. Те са „Отбор на надеждата“ – футболен тим за младежи в неравностойно положение. Често хората казват, че всеки заслужава втори шанс. На същото мнение е и Виктор Кирков, изпълнителен директор на „Спортс Мениджмънт България“. През септември 2011 година той създава българския „Отбор на надеждата“. Целта му е чрез спорта да насърчи социалната интеграция на хора, които са отхвърлени или пренебрегнати от обществото, например младежи от институции и ромски махали. Това е и първият български отбор, който участва на световното първенство по футбол за бездомни хора към фондацията Homeless World Cup. Тя организира световното първенство за бездомни хора всяка година, което помага на голям процент от тях да променят живота си в позитивна насока. Повече по темата коментира мениджърът на „Отбор на надеждата“ Виктор Кирков:

СнимкаВинаги сме избирали младежите по чисто човешките им качества и по футболните им качества, но футболните винаги са били на второ място. Проектът ни е преди всичко социален. Никого не съм излъгал, че ще стане голям футболист. Немислимо е хора на 25-30 години тепърва да вкарваме в професионалния футбол. Има момчета, които в момента играят в юношески отбори на ниво В група. Работата с нас и тренировките ще им помогнат да изградят ценни качества, които да използват за реализацията си в живота – дисциплина, организираност, отговорност, работа в екип. Пътуването в чужбина за Homeless World Cup им помага да повярват в себе си. Те представят страната си там. Учим ги, че когато се трудиш усилено, има резултати. Когато излязат в чужбина, тези момчета, част от които не напускат махалите си, виждат, че не е непостижимо. Тях ги е страх, защото някой им е втълпил, че са различни, втора категория хора, или се страхуват, че ще ги набият. Ние не можем да бягаме от този проблем в обществото. Няма как да интегрираме тези хора, ако обществото не се отвори за тях. Трябва да работим заедно, за да изградим по-добро бъдеще за децата си.Снимка

СнимкаОт 2012 година насам българският отбор бележи възхитителни постижения на Световното първенство за бездомни хора, благодарение на усилените тренировки и мотивацията на момчетата.

Целта е те да  повярват отново в себе си, да могат да се интегрират и да станат пълноценни граждани. За да се помогне на тези хора, най-важно е те да искат да си помогнат. Ние създаваме предпоставки това да се случи, а тези от тях, които имат желание, до момента близо 95% от преминалите през проекта, успяха. Сега те работят, учат, някои от тях имат деца, развиват се. Емоцията е много голяма, когато видя усмивките на тези хора и как те са променили живота си – коментира треньорът на младежите Младен Христов.

А един от най-пъргавите играчи в отбора Васил Козарев разказа:

СнимкаВ нашето училище (Възпитателно училище – интернат в гр. Ракитово) организирахме отбор с още осем момчета, но избраха само мен за „Отбор на надеждата”. Направил съм впечатление, че играя много хубаво. Сега се разбираме добре. Когато треньорът ни каже нещо – изпълняваме. Оттук нататък аз искам да се променя, а не да бъда старото момче – за една марихуана да ходя и да се бия с хората, това не е начинът. Мечтата ми е да бъда футболен професионалист.

Мениджърът на отбора Виктор Кирков разказа също, че работата му с момчетата не е никак трудна и му носи изключително много любов. Приема играчите като свои деца и поддържа връзка с тях, даже след като поемат по своя път. Смята, че младежите в неравностойно положение не бива да се осланят на съжалението към тях, а трябва да се мобилизират и да постигнат целите си с труд.

Аз съм убеден, че повечето изпитания изграждат човека. Това казах на момчетата в Ракитово. Опитах се да разчупя представата им за тях самите. Казах им, че всички ги убеждават, че са лоши и правят лоши неща, а това не е така. Трябва да излязат от този стереотип, който е изграден от обществото, и да променят живота си – коментира Кирков.

Въпреки впечатляващите постижения до момента, мисията „Отбор на надеждата“ не спира до тук. Един от новите проекти на Виктор Кирков е да зарази с позитивни емоции и хора, лишени от свобода, като им даде възможност да тренират стрийт футбол и да намерят по-добрия път, осланяйки се на спорта.

Снимки: Луиза Лазарова и личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!