Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футболна академия „Царско село” създаде шампиони само за година

БНР Новини

Два сезона със знаменити победи и нула загуби отбеляза детската футболна академия „Царско село”. Началото на академията бе поставено през 2015 година и оттогава възможност да развиват в нея спортния си потенциал имат деца, на възраст между 5 и 16 години. Базата на децата, която се намира в комплекса „Царско село” в София, разполага с четири терена. Два от тях са с изкуствена трева и притежават сертификат от ФИФА, а останалите са с естествена настилка. В базата има също басейн и възстановителен център. Собственикът Стойне Манолов обожава децата и има желание да превърне „Царско село“ в най-добрата футболна академия в България. Миналата седмица децата от отбори „2005” и „2007” заеха първото място в България на Републиканския турнир по детски футбол, чийто финал се проведе в град Трявна. Повече за академията разказва треньорът Кемал Рашидов:

СнимкаМисията е да приобщим колкото се може повече деца да спортуват. Ясно е, че не всеки ще стане голям футболист, но е факт, че детето прави нещо, което обича. Ние виждаме, че даряваме радост. Това ни носи удоволствие. Пред очите ни децата израстват и стават големи и силни мъже. Най-трудната работа е да се занимаваш с деца, но е и най-сладката – да гледаш как растат пред очите ти и се развиват. Децата създават приятелства помежду си, които остават за цял живот. Всеки един спорт развива личността.

Рашидов сподели, че по време на мачовете запазва хладнокръвие и не показва емоциите си, за да не разконцентрира играчите. Време за емоции и сълзи от радост има след края на играта. Важно според треньора е децата да се гордеят с победите си, но още по-важно е да не се отпускат и веднага да се концентрират върху следващото предизвикателство. По думите на Рашидов родителите са в основата на детската любов към спорта. Малчуганите от академията се радват на голяма подкрепа от родителите си, които са и хората, които най-емоционално приемат победите.

Имам амбицията да продължа с тези деца, да ги заведа високо във футболното майсторство и да имат успехи – всеки един от тях. Аз им казах да нямат мечти, въпреки че много ме упрекват за това. Не искам да имат мечти, а цели. Казвам им да се целят високо и че ако работят здраво, ще го постигнат. – коментира още Рашидов.

СнимкаЗа съжаление напоследък все по-често ставаме свидетели на деца, които не желаят да спортуват, затлъстели са, а игрите пред блока са заменени с компютърни. Ето какви са причините за това според Кемал:

Едно дете е много лесно податливо на манипулация от околните. Зависи в каква среда си, ако си в спортна среда – приятелите ти ще те грабнат и ще започнеш да тренираш, ако си в лежерна и отпусната среда – никой не може да ти помогне. Първата стъпка е да има академии като нашата, не само по футбол, а по всички спортове. Едно дете не е длъжно да харесва футбол, волейбол, баскетбол. Някой може да иска да играе водна топка, но няма къде. Трябва да има отворен масов спорт и да не се гонят резултати на всяка цена. Има деца с по-ограничени възможности, на тях също трябва да се даде възможност да спортуват, наравно с всички останали. Масовият спорт е ключа към оздравяването на нацията. Аз вече не виждам да играят деца  по улиците. Лятно време е, но ги няма. Децата трябва да преодолеят страха си. Може би тези, които спортуват активно се подиграват на дадено дете, че е по-дебеличко, или не може толкова много. Това е задачата на нас, треньорите – като дойде при нас дете с по-ограничени възможности, да не позволяваме да му се смеят, защото това го отказва да продължи напред. Това е тънък момент, който трябва да усетим и да го прекратим навреме.

СнимкаТреньорът каза още, че основно поради финансови причини и неангажираност на държавата доста спортни съоръжения западат, а местата, където можем да се движим и развиваме, в България са абсолютно недостатъчни.

Снимки: Луиза Лазарова и личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!