Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смешно с привкус на горчиво

БНР Новини
6
Момент от слушането с публика във Второ студио на БНР на „Изменници в нощта” от Петър Маринков и Виктор Пасков. Радиопиесата ще бъде излъчена по програма „Христо Ботев” на 3 юли от 16.00 часа.
Снимка: Кирчо Стоичков

Едно от много важните предназначения на Радиотеатъра е да създава, отглежда и съхранява българската драматургия. Затова винаги се радваме на нова съвременна пиеса. Ето я и нея... тази неделя. Авторите й са Виктор Пасков и Петър Маринков.
Радиопиесата „Изменници в нощта” извървява дълъг път преди да стигне до Второ студио на БНР, където я записахме и където в четвъртък я слушахме с публика и с успех. В началото започва като киносценарий. После, заедно с още един киносценарий на същите автори - „Спасителят на третия свят”, се превръща в книга. А наскоро Петър Маринков преработи „Изменници в нощта” в радиопиеса. Така или иначе, във всичките си варианти тя разказва за съдбата на българския творец преди и след 10 ноември - тема, над която много може да се поплаче. Петър Маринков и Виктор Пасков обаче са избрали друг подход. Смешен, гротесков. Докато четох пиесата, все си представях колко са се забавлявали двамата, когато са съчинявали горчиво-смешния си текст.
Виктор Пасков вече не е между нас, но Радиотеатърът пази още две негови произведения - „Балада за Георг Хених” и „Генералът и храбрият шивач”.

Участват артистите: Стефан Мавродиев, Веселин Мезеклиев, Пламен Сираков, Росица Александрова, Мая Бабурска, Теодор Елмазов, Пламен Пеев, Иван Петрушинов и детето Слави Дюлгеров.
Звукови ефекти - Силвия Гочева.
В студиото работиха - Живко Марев, Димитър Василев и Константин Райдовски.
Музикално оформление - Валя Бояджиева.
Режисьор - Владлен Александров.

Снимки в галерията: Кирчо Стоичков и Даниела Манолова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия