Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един ден от живота на…

Историята на семейство Василеви или пътят от Ню Йорк до село Аканджиево

БНР Новини

Безвкусни и еднакви по размер и форма плодове и зеленчуци, пълни с химия, но не и с витамини, продукти съдържащи ГМО, характерни за чуждоземските храни, вече не са рядкост и за българския пазар. Бабите ни разказват за едно време, колко ароматно и вкусно било всичко, а ние се подсмихваме колебливо. Все пак в сравнение с някои от останалите Европейски държави, където в супермаркетите можеш да си купиш кило домати или кило пластмаса с един и същи вкус, в България още могат да се намерят и качествени стоки. И именно тях ги търсят, както и био плодовете и зеленчуците, а това си е радостна новина.

СнимкаТочно сега е моментът да ви запознаем с Кристиян и неговата съпруга Валентина и новата им страст – био-земеделието. И двамата имат успешна кариера на модели и са неразделни, откакто се запознали в Хонконг, по време на работно пътуване. Избират да следват мечтите си в Ню Йорк, където успяват да развиват спортни зали за бокс. Съдбата ги отвежда и до Франция, Германия и Испания, но в момента и двамата се намират на едно малко по-скромно откъм събития място, но много по-богато откъм душа и природни дадености село – Аканджиево (Южна България, Средна гора). Сякаш на шега, младата двойка купува земи в селото и ги облагородява. Така се ражда био-фермата Pura Vida Organic Farm. С помощта на семейството на Валентина, хора от селото и много любов, в момента там растат био-домати, краставици, спанак, лук, рукола, череши, ябълки, круши, нар, както и по-необичайни сортове зеленчуци, които двойката носи от Америка.

Българите често обаче се чудят, какво точно означава био и как се опазват непръсканите растенията от вредители?

СнимкаБио означава земята да не се пръска с никакви химикали, както и растенията. Важно е и съседните парцели да правят същото, за да не се разпространяват химикали. Това е възможно най-чистото и природно земеделие. Ние не разбирахме нищо от био земеделие. Наложи се да изчетем купища книги. Материята е необятна и човек се учи непрестанно, понякога на принципа проба-грешка. От насекоми се предпазваме като пръскаме с разтвор от варена коприва, вода и дървена пепел. Невероятно е, но всичко върви идеално. Използваме и алелопатия (растения, които си помагат взаимно срещу вредителите). Най-голямата ми грижа бяха вредителите и насекомите, но по-голям проблем се оказа друго – променливото време и температурите в оранжериите. Научаваме някои неща по трудния начин – коментира Кристиан

Фермата носи нов живот в селото, като дава работа на част от жителите му, а и посещенията от хора зачестяват. Засега младото семейство влага само собствени средства в поддръжката, но имат план да кандидатстват по държавни и европейски програми. Кристиан разказва как протича един ден във фермата и какви са съветите му към хората, решили да отглеждат своя био продукция:

СнимкаРаботата започва рано, в 4.30 ч., лято е и след 9 часа не препоръчвам да се седи в оранжериите. Благодарен съм на жените, които работят. Аз отивам към 9 часа и започвам с тежката мъжка работа. Така е до 22-23 часа вечерта. Мога само да насърчавам хората, които искат да се занимават с био-земеделие, да вярват в себе си, да не слушат негативните коментари и да не се отказват лесно. Все по-трудно е да се намират био продуктите, а нашата държава има огромен потенциал. Земята е много плодородна, трябва да се възползваме. Био-земеделието привлича много туристи.

Био-фермерът вярва, че с любов и разбирателство между хората всичко може да потръгне. Едва за няколко месеца работа, фермата вече има доста почитатели, които ежедневно публикуват благодарности и снимки на био-гозби в социалните мрежи. За в бъдеще желанието на Кристиан е да превърне фермата в оздравителен център, където спортисти и хора със здравословни проблеми ще могат да си почиват сред природата, да се наслаждават на чистия въздух и да се хранят здравословно. В личен план Кристиан и Валентина планират още много презокеански пътувания като разделят живота си между космополитните Ню Йорк и Маями и тихото българско селце Аканджиево.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!