Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Нощи на виртуалната реалност” в София – където целият свят е на една ръка разстояние

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

Ако винаги сте искали да се разходите из пустинята, да изкачите висок планински връх, да стреляте с лък или да се биете срещу извънземни злодеи, това вече е възможно и то без да се налага да пътувате хиляди километри. Много подобни възможности ни предлага виртуалната реалност, която става все по-популярна в световен мащаб. Тази седмица „Нощи на виртуалната реалност” гостуват в София.

Събитието е безплатно за посетителите и им дава възможност да влязат във виртуалния свят чрез високотехнологични очила и шлемове. Веднъж сложил очилата, човек се пренася в компютърен свят и неговата действителност се променя напълно. За страничните наблюдатели това изглежда странно, дори малко смешно, защото изпробващият маха с ръце или се стряска от несъществуващи обекти. Интересът на българите към този вид нови технологии е огромен. Досега за участие са се записали стотици. Маркетинг мениджърът и организатор на събитието Виктория Викторова разказа, какво точно е виртуална реалност и какво ни очаква в новия свят:

Снимка

СнимкаВиртуалната реалност е добре позната на някои хора от компютърните игри. Тук обаче се слагат шлем или очила. Когато мърдате физически с тялото си в реалния свят, вашият герой мърда в играта. Наистина сякаш сте там. Платформите, които ние предлагаме в момента, дават възможност да държите два контролера в ръцете си, с които можете да извършвате всякакви дейности, в зависимост от обстановката. Гостите ни най-много харесват да стрелят с лък. Единият контролер е лъкът, с другия се опъва тетивата. Страшно много неща могат да се направят във виртуалния свят, които хората не биха посмели да извършат в реалния. Това събитие помага на посетителите да се докоснат от първо лице до тази нова технология. Любимото ни е да качваме хората на много високи скали във виртуалния свят. Когато застанат на върха на скалите, въпреки че знаят, че под тях има абсолютно плътна земя, те се страхуват да направят крачка напред. Мозъкът им рационално знае, че има стабилна земя, но им подсказва, че има и пропаст. Интересно е, как хората реагират при дисонанса – какво мозъкът знае, но и какво казват очите – разказва Виктория.

Феновете на високите технологии имат възможност да изпробват няколко различни вида очила и шлемове, които имат определени критерии в зависимост от фирмата производител и желаните вложени ефекти. Представени са абсолютно безжична виртуална реалност, която се контролира чрез смартфон, компютърна виртуална среда, включваща по-обширна „екипировка” като вибриращи контролери (джойстици) и виртуална разходка. Въпреки че досега виртуалната реалност е възприемана само като начин за игри, тя вече има и много други полезни приложения:

СнимкаВ чужбина вече се виждат множество приложения на виртуалната реалност. Игрите взимат все по-малък дял от общата употреба на технологиите. Виртуалната реалност се използва от НАСА, военните, учебните заведения, медицината, летците, космонавтите, брокерите на недвижими имоти. Най-големият принос, според мен е, че хирурзите могат да се упражняват върху виртуална реалност преди действителните си операции. В България се използва за недвижими имоти и от психолозите. Психолозите използват виртуална реалност, за да лекуват фобии – страх от високо, тъмно, говорене пред публика – разказва Виктория Викторова

Събитието е организирано едва за две седмици и е вдъхновено от пътуването на част от организаторите до Силициевата долина (САЩ), където те се запознават и сдобиват с част от представените на събитието технологии. Някои от тях са HTC Vive, Oculus Rift, Samsung Gear VR, Morpheus и др. Те са достъпни за ползване и в домашни условия, но за момента все още са на доста високи цени.

На „Нощи на виртуалната реалност“ можете да се насладите и днес от 16 до 21 часа на бул. Черни връх 47, София, в офиса CowOrKing Space by Puzl. Освен високотехнологично забавление, там ви очаква и безплатна бира.

Снимки: Луиза Лазарова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!