Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволческата инициатива „ПОдЛЕЗНО” с нов проект и кауза

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

Българските подлез­и винаги са ми правили впечатление и са ме хвърляли в размисли. А понякога и в страх. Неизбежни в градската среда места, където можеш да намериш всичко за домакинството и гардероба си, но трудно можеш да откриеш изхода, който ти трябва. Подлезите по нашите ширини завладяват със соц дух, свежа улична музика, изпочупени стени, заключени мистериозни вратички и автентичен подземен аромат.

Благодарение на хората от инициатива „ПОдЛЕЗНО” някои от столичните подлези вече изглеждат доста по-модерно и красиво. С обединени усилия младите доброволци обновяват, укрепват, боядисват и аранжират  подземните проходи. Осъществените до този момент проекти са: „Природният подлез” до Борисовата градина,  „Музикалният подлез” на Цариградско шосе и подлезът „Пътуване във времето” в кв.Подуяне. Настоящ проект е осветяване на подлези в кв. „Студентски град”.

Този уикенд „ПОдЛЕЗНО” ни напомни за себе си като демонстрира първия съвместен музикален проект на екипа, който доказва, че и в подлезите има място за музика и култура. „Музикалният подлез”, който бе открит миналото лято, се оказва чудесен декор за клипа на дебютната песен на инициативата – „Някой ми каза”. Парчето е написано и изпято от Димитър Стафидов, със соло на електрическа китара се включва Ивайло Неделчев, Ивелин Лобутов допълва парчето с китара, басът е дело на Димитър Кръстев, а Драгомир Русев и новият талисман на „ПОдЛЕЗНО” – кучето Рила – са звездите на барабаните. Под звуците на новото зарибяващо парче, в събота се състоя „Флашмоб с кауза” пред НДК, на Витошка, пред метростанция „Сердика” и в подлеза на Софийския университет. Целта на флашмоба е да популяризира дейността на тези ентусиазирани младежи и да ни представи идеята за бъдещия им проект – „Филмов подлез”. Шоуто протече с усмивки и  танци, въпреки изключително високите температури. В неделя следобед пък „ПОдЛЕЗНО” представиха първата си песен пред публика на сцената в Борисовата градина. За емоциите на един доброволец и за желанието да градиш разказва един от основателите на „ПОдЛЕЗНО” – Юлия Иванова:

СнимкаТова, което наистина целим, е да привлечем вниманието на хората. Те също имат възможността да променят нещо, което не им допада, и да го направят хубаво – например подлезите. Всеки е добре дошъл да се включи към нашата инициатива. Добър пример е един татко с две малки деца, които се спряха и работиха няколко часа с нас. Хората са ни благодарни. А когато някой елемент бъде изваден, счупен или падне, забелязваме, че не ние, а някой друг го подменя. Това ни радва изключително много. Стараем се да направим подлезите тематични, така че да вълнуват всички поколения – да може както младите, така и по-възрастните да се чувстват добре и да минават през подлезите с усмивка, да си почиват, да разглеждат. Включени сме и в класацията на авиокомпания „България Ер” за „Малките съкровища на София”. Най-голямата мотивация за нас е, че нещата, които правим, носят усмивки на хората.Снимка

СнимкаФонд за иновации в културата, Фонд „Култура”, Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” към Столична община подкрепят  и подпомагат проектите на инициативата. Но пази ли българинът нещата, направени от чужда ръка?

Пазят, да. Първият ни подлез е вече на две години, а музикалният на една. Издраскват се тагове около нещата, които сме създали, но самите те остават запазени. Когато нещо се направи и хората му се радват, те си го пазят. Това е нашата идея – казва доброволецът Митко Стафидов

Най-хубавото е, че всеки може да се включи към изграждането на новия  проект „Филмов подлез” и да помогне за създаването на една по-модерна и приятна градска среда.

 Снимки: Луиза Лазарова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!