Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилно приложение превръща снимките ни в картини на известни художници

БНР Новини
6
Снимка: Lucid

Почти всеки човек се е чудил, как ли би изглеждал негов портрет, нарисуван от Пикасо, или как Ван Гог би пресъздал гледката от терасата му. Новото българско мобилно приложение Lucid ни позволява да променим всяка снимка от телефона си в стила на някой от най-известните художници. Разработката е създадена от IT специалистите Георги Стоянов и Никола Иринчев и то само за около 20 дни:

Снимка: dnevnik.bgПотребителят може да си избере или да заснеме изображение и след това да избере някой от предложените от нас стилове на известни художници. Снимката бива преработена в стила например на Ван Гог или Пикасо. Пресъздава се начинът, по който художникът би я изобразил. Постоянно подобряваме качеството. Все още експериментираме и списъкът с художници се променя. Първоначално започнахме с Василий Кандински, Винсент ван Гог, Пикасо и още няколко имена. Стараем се да даваме различни стилове, за да могат потребителите да имат разнообразни усещания – разказва Георги Стоянов.

Lucid използва иновативна технология за изкуствен интелект, която симулира начина, по който работи мозъкът на даден художник и променя избраните от нас снимки. Приложението е безплатно и може да се използва с операционни системи Android и iOS 8 и по-нови. Георги Стоянов разказва, какво го е накарало да се захване точно с този проект:


Причината реално беше интересът ми към изкуствата и особено към различните художници. Аз самият исках да стана художник, но за съжаление нямах достатъчно талант. Чрез Lucid имам възможност да създавам изкуство. Следя изследванията на изкуствен интелект и едно от тях даде началото на нашия проект. Старали сме се да запазим интерфейса семпъл и интуитивен.


В момента приложението набира популярност в целия свят, а отзивите от потребителите са изключително позитивни. Споделянето на променените снимки в социалните мрежи, печели все повече фенове на Lucid всеки ден. А какво да очакваме за в бъдеще?

Следващата стъпка определено е да направим възможно потребителите да си създават артистични видеа, например кратък филм в стил Ван Гог. Това мога да кажа засега, останалото ще е изненада – казва Георги Стоянов.



Снимки: Lucid и dnevnik.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия