Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кариера в България. Защо не?

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

За девета поредна година в София се проведе най-големият кариерен форум за българи с опит в чужбина и работодатели, търсещи професионалисти – „Кариера в България. Защо не?“. Тази година около 1500 българи с международен опит присъстваха на събитието, а около 90 фирми предлагаха възможности за развитие.

Събитието включва кариерно изложение с фирмени щандове, конферентна програма с лекции и дискусии, работилници, презентации и кариерни консултации. Двукратно форумът е награден за бизнес събитие на годината и за пета година е под патронажа на президента на България – Росен Плевнелиев. Събитието се поддържа от десетки партньори – институции, неправителствени организации и медии, сред които и БНР. Подробности за тазгодишния кариерен форум разказва един от организаторите и координатор на събитието – Мила Натудова:

Тази година имаме рекорден брой посетители, както и работодатели, които участват. Имаме възможност да си говорим за професионалната и личната реализация в България. Всички участници имат възможност да се срещнат с представители на над 90 компании и да създадат контакти с тях. Така ще могат сега или на по-следващ етап да намерят кариера в България. През цялата година правим изследвания и събираме истории на хора, които чрез нас са намерили работа. Имаме няколко семинарни панела, насочени към професионалната реализация с лектори – водещи мениджъри, предприемачи и експерти, които споделят своя опит за професионалното развитие в техните сектори и как човек може да бъде успешен в тях. Фирмите предлагат разнообразие от позиции и сфери на дейност. Най-силно изразен е интересът към мениджмънт и консултантски услуги, маркетинг, IT, финанси и счетоводство.

Мотото на форума е „Ела и порасни с нас“, а най-важната цел е да се привлекат българи от целия свят, които да приложат наученото в чужбина у дома.

Евелина Сандалова работи в Българския център за нестопанско право и е мениджър на Къщата на гражданските организации, а също е и един от организаторите на събитието.Тя също е живяла в чужбина, но е намерила реализация в България. Ето какво разказа Евелина:


Моите наблюдения са, че има възможности, стига да се търсят. Форумът дава необходимата платформа тези възможности да са на едно място, да се покажат и да убедят хората, че има реализация в България. Хората са готови да бъдат гъвкави, което е много важно.

Срещнахме се и с някои от посетителите, които са се върнали в България, след като са учили или завършили в чужбина. Едуард Тодоров, завършил бакалавър по Строително инженерство в Ковънтри, Англия, разказа, защо се е прибрал в родината си:


Опитах се да си намеря работа в Англия, но не беше точно това, което искам. Освен това, семейството ми е в България. Сам би ми било по-трудно да преследвам целите си, отколкото когато съм тук и имам цялата подкрепа на близките си. Според мен България тепърва ще претърпи развитие в различните сектори. Кадрите от чужбина са полезни с опита си. Направи ми впечатление, че се търсят доста хора за IT сектора.

София Попниколова е учила в Белгия, Франция и Унгария. Сега завършва специалност Международни отношения в Будапеща (Унгария). От един месец живее и работи в България.


Има много неща, които ми харесват в България и не мога да намеря никъде другаде. Тук можеш да получиш страхотна база и е много по-лесно да започнеш развитието си тук. В родната си страна и на родния си език можеш да завържеш много повече контакти и да намериш материали за обучение. Форумът е страхотна възможност да се видиш с много работодатели накуп, да видиш какво търсят те и какво могат да предложат на младите професионалисти. За кратко време можеш да разбереш, коя професия е за теб и коя не ти пасва. Срещнах и много млади хора, които имат ентусиазъм да се развиват в България.

Разбира се, не всички успяват лесно да намерят работа със своята квалификация. Десислава Христова учи румънска филология. Завръща се в България, след като живее в Румъния и среща трудности при намирането на работа по специалността си в родината:


Предимно търся работа, свързана с клиенти, комуникации, телекомуникации, маркетинг. Конкретно с румънски език не намерих предложения, както и с работното време, което предпочитам. Изложението е подготвено добре, но няма фирми с румънски, предполагам, че търсят хора по-скоро онлайн.

Още истории на българи, които са се завърнали от чужбина и са намерили кариерно развитие в България може да проследите на уебсайта на  „Кариера в България. Защо не?“

Снимки: Луиза Лазарова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!