Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Сезонът на водните кончета" от Стоян Терзиев в Първо студио на Радио Пловдив

Премиера на новата книга на Стоян Терзиев „Сезонът на водните кончета“ ще се състои в Първо студио на Радио Пловдив на 15 ноември, вторник, от 18 часа. 
Стихосбирката и автора ще бъдат представени от поетесата Елена Диварова. Това е четвърта книга на поета след „Бяло хайку или по няколко думи на три реда“ (1997 г.), „Сънят на Пеперудата“ (2003 г.) и „Устоимо“ (2010 г.). Стихосбирката излиза с печата на издателство „Буквите“.
Поетът е носител на почетния знак на националния конкурс SMS-поезия – 2004 г. и наградата „Добромир Тонев” – 3-то място, през 2012 г. Има публикувани стихове в сборници, антологии и в литературни интернет сайтове.
Твърди, че поезията е езикът, на който общува със себеподобни. И не държи да издава стихосбирка всяка година. От предишната си книга е изчислил, че пише средно по 8 стихотворения на година.
Снимка„Продължавайки да изследва природата на времето, Стоян Терзиев стига до „Сезонът на водните кончета”. И в тази стихосбирка разпознаваме автора по умението да преодолява чувството за самосъхранение, да прекроява лирическия „аз”, над който здраво стои и грее щедрото „ти” на твореца. Стремеж да се извае въпрос, отказ от еднозначни решения са сред качествата на книгата, която е интересна още заради фината употреба на културни асоциации, на чийто фон интимността придобива неочаквани проекции“ – твърди за книгата Елена Диварова.
"Според една теория пърхането на крилцата на пеперуда в единия край на света може да причини буря в другия. Аз виждам изящните стихове на Стоян Терзиев като водни кончета – трептенето на техните крилца поражда нежни бури в най-отдалечените краища душите ни. Често пъти ние дори не ги осъзнаваме, но рано или късно ефектът от тях ни застига. Ненатраплива поезия, събрала дълготрайна сила в деликатността си" – твърди за книгата поетът Петър Чухов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!