Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българската Коледа” продължава благотворителната си мисия

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

Българското национално радио е медиен партньор на „Българската Коледа”

„В подкрепа на децата с тежки хронични заболявания” е темата на „Българската Коледа” кампания 2016/2017 г., съобщи президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава обяви официално старта на 14-ото издание на благотворителната инициатива, която се провежда под негов патронаж. Кампанията си поставя за цел да осигури модерна, високотехнологична апаратура за диагностика, включително генетични изследвания, лечение, медицински изделия и помощни средства, рехабилитация, логопедична и психологична терапия. Росен Плевнелиев посочи, че за 13-те изминали години 3 409 деца са получили помощ, общо 28 млн. лв. са събраните средства, а 229 лечебни заведения в цялата страна са получили като дарение съвременна високотехнологична апаратура за лечение и рехабилитация.

През 2012 година, първата в моя мандат, ние приехме нови правила за набиране и разпределяне на средствата от благотворителната инициатива и си казахме, че тя трябва да е максимално прозрачна, обществено отговорна и ефективна в преследване на мисията, която си поставихме. За пети път „Българската Коледа” поставя акцент върху конкретна тема с идеята да фокусира общественото внимание към актуален проблем в сферата на детското здравеопазване и да насочи своите усилия за намиране на устойчиви решения за него– заяви президентът.

През 2012 г. бяха подпомогнати 358 деца, като предоставените за тях средства надхвърлиха 770 хил. лв., а 13 болници в страната получиха нова медицинска апаратура. През 2013 г. „Българската Коледа”, посветена на рехабилитацията на деца с неврологични заболявания, събра над 2 млн. лв., с които бе осигурена подкрепа за 485 деца, а 10 рехабилитационни центъра в цялата страна  получиха медицинска апаратура за близо 1,5 млн. лева. През 2014 г. „Българската Коледа” на тема „За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух” събра 2,16 млн. лева. Със средствата са подкрепени 524 деца и е закупена апаратура за 30 лечебни заведения. През 2015 г. във фокуса на благотворителната кампания бе грижата за децата с вродени заболявания. Събрани бяха близо 2 млн.лв., като 496 деца получиха помощ за диагностика, лечение и рехабилитация. Осигурена бе апаратура за 10 лечебни заведения. В 13-ото издание на „Българската Коледа” за 2016 г., посветена на децата в реанимация, бяха събрани почти 2,4 млн. лв. Подпомогнати са 480 деца. Дарена бе медицинска апаратура на 19 лечебни заведения от цялата страна. През последните години са направени промени в клиничната пътека за рехабилитация на деца с церебрална парализа, деца с ревматоиден артрит и деца с нефротичен синдром, което дава възможност медикаментозната им терапия да бъде осигурена от Националната здравноосигурителна каса. Въведен е и скрининг за очни  и слухови заболявания.

Ралица Енева, майка на дете, подпомогнато от Българската Коледа коментира:

Да отгледаш дете е мисия, в която всеки родител дава най-доброто от себе си. Да отгледаш дете със специални нужди е по-сложна задача, но е и път, който осмисля дните ни по различен начин. Когато преди 4 години Радо беше диагностициран със спинална мускулна атрофия, ние бяхме изплашени и изгубени. В търсене на лек поехме по път, изпълнен с предизвикателства. Разбрахме, че най-щастливи и най-спокойни се чувстваме в България, където са семейството и приятелите ни, където има инициативи като „Българската Коледа”. Тя вече две години подпомага Радо в реализирането на необходимата за него ежедневна рехабилитация. Инициативата помага на още много деца. Власти ще идват и ще си отиват, правителства ще се сменят, но добрината ще остава. Винаги ще има деца, които ще имат нужда от подкрепа. В това отношение, президентската институция оставя дълбока следа и е пример за извършване на добрина. Като майка ще продължавам да се боря в името на моите деца, а на всички останали ще пожелая да намерят вярата и любовта в сърцата си и да вършат повече добри дела.

Всеки, който желае, може да помогне на дете в беда като дари 1 лв. чрез SMS на номер 1117, като направи дарение по банков път или чрез интернет платформата на официалния сайт на кампанията (bgkoleda.bg).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!