Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на новия роман на Антон Баев в Културния център на Радио Пловдив

Новият роман на Антон Баев „Светата кръв” ще бъде представен в Културния центъра на Радио Пловдив на 12 декември / понеделник/. Началото на срещата е в 18 часа.

Снимка „Светата кръв“ е отличен със Специалната награда в конкурса за неиздавани български романи – 2016 г. на Корпорация „Развитие”.

Романът ще бъде представен от доц. д-р Елка Димитрова



Доц. д-р Елка Димитрова за романа „Светата кръв“:

„Светата кръв“ е текст, който неудържимо увлича – в пътищата на героите си през превратните български десетилетия между 20-те и 50-те години на ХХ в., но и в едно много важно другаде.

С познание, усет и чувственост минава през времето, за да стигне... там, където стереотипите отстъпват пред страстите. Колкото исторически, толкова и универсален, романът дълбае в самата същност на човешкото, в есенцията, в архетипа.

От събитията извират терзанията, мислите, думите на хората, музиката, която слушат, книгите, които четат, филмите, които гледат... И те на свой ред пораждат събитията. И е трудно да определим с класически романов образец ли имаме среща, или с добре прикрит постмодерен поглед към него.

Тук има стара градска аристокрация, предприемчива дребна буржоазия, „декадентска“ интелигенция, младежи, тръгнали от нищото, престъпни изпълнители на комунистическата власт, горяни, лагери.

Ключовото място на сюжета е затънтеният град Я. – банален, изключителен, притегателен едновременно. В него се събират крайности, кипят идеи, учители и ученици минават през сплит от любов и омраза, рицарско приятелство и гибел. Но отново и отново, като неизтребимо спасение, покълва онзи живец на страстта, от който е тръгнало всичко.

За автора

Антон Баев е роден през 1963 година в Пловдив. Завършва Английска езикова гимназия в родния си град и ПУ "П. Хилендарски". Специализира регионална журналистика в САЩ.

Работил е като библиотекар, секретар на читалище, репортер, редактор, външнополитически наблюдател. Главен редактор на пловдивския всекидневник "Марица"..

През юли 2007 г. стартира собствен интернет всекидневник – www.plovdiv-online.com. Създател и първи главен редактор на нов всекидневен печатен вестник – „Новият глас“.

През 2009 г. защитава докторска дисертация на тема „Романтична формация и романтически мотиви в психографията и творчеството на Иван Пейчев“. Част от нея излиза още през 1990 г. под заглавие „Романтически мотиви в лириката на Иван Пейчев“ сп. "Литературна мисъл".

Антон Баев е автор на стихосбирките:
  • Снежни сигнали. София: Народна младеж, 1988.
  • Гърбът на мрака. Пловдив: НБ „Иван Вазов“, 1991.
  • Ездачът, нощта и пустинята. Пловдив: Хермес, 1995.
  • Разпъване на Одигитрия. София: Пан, 1998.
  • Целият свят и други апокрифи. Пловдив: Летера, 2002.
  • Даровете на света. Нови апокрифи. София: Издателско ателие Аб, 2004.
  • Дневник на Корабокрушенеца. Коала Прес, 2012
Сред прозата му са: 
  • Американци. Роман. Пловдив: Хермес, 1997.
  • Ноев ковчег. Книга от глоси. Книга с литературно-философски фрагменти. Пловдив: Жанет-45, 1999.
  • Жени и планети. Сборник с къси разкази. Пловдив: Жанет-45, 2005.
  • Белези от българин. Роман. Пловдив: Хермес, 2006
  • Рай друг не чакай. Роман: Хермес, 2014



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!