Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Der Hunds представят в БНР новия си видеоклип "Fire" и програмата си за участие във фестивала EUROSONIC 2017

СнимкаНовата година наближава и вече може да надникнем през прага й,за да научим какво може да очакваме от нея. Сред тези, които вече знаят какво ще донесе 2017-та, е групата Der Hunds, която през тази година спечели втора награда на конкурса за поп и рок песен на БНР – "Златна пролет 2016", както и специалната награда на селекционната комисия. Това й даде право на участие в престижния фестивал „Eurosonic“  в Холандия.

„Eurosonic“ е платформа за европейска музика, в която всяка година участват хиляди делегати и представители на международни фестивали. А плейлистът, който Der Hunds ще изпълнят на фестивала, може да чуем  на 16 декември в Първо студио на БНР. На концерта ще бъде и премиерата на видеоклипа към новия им сингъл "Fire". Песента е част от бъдещия албум на групата, който се очаква да излезе в началото на 2017 година.

Der Hunds е създадена през 2003 г. Групата записва албума „Blue Animals” и втория си студиен проект ЕР-то "Home, реализира няколко видеоклипа. През последните пет години групата участва  редовно в големи фестивали като  Elavation Festival , SOFIA ROCKS 2012, "ЦВЕТЕ ЗА ГОШО", Wrong Fest, Spirit of Burgas. През  2011 г. печелят в конкуренция с 312 български и чужди банди "Конкурса за непопулярна група" на ELEVATION Festival.  През 2013 г. Der Hunds  са избрани чрез гласуване  да участват в конкурса "Зелената песен на България". За песента "Дива птица“ на финалния концерт те печелят  и наградата за текст на конкурса.

През 2016 г. с песента си "Спомен" бандата взима втора награда в  конкурса „Златна пролет“, както и специалната награда на журито - участие на международния фестивал в Грьонинген през януари 2017 г. Това им дава право през декември да изнесат голям концерт в първо студио на БНР, на който да представят програмата си за холандския фестивал.Конкурсът „Златна пролет“ на БНР е създаден през далечната 1970 г. в с цел да се стимулира създаването на нови български поп и рок песни. В продължение на десетилетия той популяризира творчеството на нашите  композитори, поети, текстописци, изпълнители и групи.

Билети за концерта на 16 декември -  в Рекламно - информационен център на БНР,  мрежата на EVENTIM.BG и TICKETSBG.COM

Видео: Der Hunds от церемонията по връчването на наградите за нова поп и рок музика „Златна пролет” 2016 БНР