Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полски джазмени ще свирят "Камерна музика от Балканите" в Първо студио на Радио Пловдив

Полският квартет „Марчин Кожол” oт Музакилна академия „Станислав Монюшко” в Гданск ще свири в Първо студио на Радио Пловдив на 01 април от 19.00 часа. Музикантите пристигат от Гданск, за да се включат в програмата на форума "Камерна сцена Пловдив" с музика от новия си албум "Камерна музика от балканите".

Изпълнителите - Марчин Кожол – китара, Сжимон Яблонски - акордеон, Клаудиа Ковач - цигулка, Мадлена Савицка - флейта, Миколай Сикала – пиано са изявени млади музиканти, лауреати на престижни национални и международни конкурси.

Квинтетът е основан през 2016 г. и е разширен вариант на проекта „Дуо 69” (Марчин Кожол-китара и Сжимон Яблонски-акордеон), който преди година бе удостоен с наградата Концерт в Карнеги Хол, Ню Йорк, САЩ.

Програмата, която ще представят музикантите от формацията в Пловдив е от новия им албум със заглавие "Камерна музика от Балканите". 

Компилацията съдържа няколко произведения, които са световни премиери, а също и аранжименти за състава на известни творби от балкански и полски композитори (включително и от българския китарист Росен Балкански). Музиката е еклектична и оригинална. Тя съчетава различни културни традиции и инструментални превъплъщения, обединени от устрема, широката рамка и съвременното изкуство.

Концертът е част и от художествената програма на Международен младежки фестивал „Кръстопът” с организатор АМТИИ, Пловдив.

Традиционен домакин на концертите на "Камерна сцена Пловдив" е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!