Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви с концерт в Голямото концертно студио на Радио Благоевград

Едно от най-популярните клавирни дуа на България Дора и Анастас Славчеви свириха в Голямото концертно студио на Радио Благоевград и плениха публиката с изпълненията си на произведения от Дворжак, Шуберт, Атанас Атанасов, Филип Павлов, Йордан Гошев, Александър Йосифов. 

Българските композитори, включени в програмата са написали творбите си специално за дуо Славчеви по повод 40-тата годишнина на дуото, която се отбелязва през 2017г. Концертът бе посветен на тази годишнина и е част от програмата на Националния студентски фестивал, организиран от Факултета по изкуствата на Югозападния Университет, съорганизатор на форума е Радио Благоевград. Двама от композиторите бяха в залата - проф.Филип Павлов и проф.Йордан Гошев, и двамата от Югозападния университет "Неофит Ралски".

Дуо Дора и Анастас Славчеви печелят международно признание с успешните си концертни турнета в Германия, Италия, Испания, Полша, Чехия, Македония, Гърция, Турция, Куба, Русия, САЩ, Япония и други. Представят родната култура на забележителни форуми като Фестивала на българската музика в Токио, "Музикални дни в Тюрингия" - Ерфурт, Фестивала на славянската музика в Москва, Първия Балкански фестивал на културата в Анкара. Двамата пианисти са любими изпълнители на много наши композитори - всяка година участват в прегледите "Нова българска музика". Осъществили са над 120 световни премиери на български произведения, по-голямата част от които са посветени на тях. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия