Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младен Влашки с премиера на "Млада Виена в млада България" в Радио Пловдив

В поредицата на списание "Страница" "Автори представят свои книги" на 12.03.2018 - понеделник, от 18.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив литературният критик и преподаватем  в ПУ "П. Хилендарски" Младен Влашки ще представи новата си книга "Млада Виена" в млада България".

Снимка

Това е книга, която връща на българската колективна памет изгубени културни фигури и събития от покрит със забрава културен пласт.   

За първи път българският читател  може да се запознае с характера на драматичното творчество на групата „Млада Виена“, в което намира литературно отражение духът на Виенската модерност. 

Виена около 1900 г., когато успоредно с появата на научните теории на Ернст Мах, Зигмунд Фройд, Ото  Вайнинкер творят Херман Бар, Артур Шницлер, Хуго Фон Хофманстал.  Книгата е плод на дългогодишните усилия на автора да разкрие скрити и подтиснати пластове в знанието на българите за  европейския литературен процес.  По думите на автора, терминът „Млада Виена“  е свидетелство за случващите се процеси във Виена между 1890 и 1910 г., които са изключително важни в световен мащаб, тъй като разкриват някои от най невралгичните точки от последващото развитие на европейската култура – времето на възникване на психоанализата, времето, в което се оформя еврейският въпрос, времето, в което самата австрийска литература се превръща във фокус на всички големи европейски течения и ги превръща в модел. За България тези явления са останали скрити, поради  властващата идеология и наложената между 1944 и 1989 г. рецензия.

В какви отношения влиза духът на краевековна Виена с младата българска култура? Как в ранното творчество на Теодор Траянов, което съвременниците му възприемат като начало на българския символизъм, присъства младовиенският дух? Каква е истината за постановката на „Младия крал“ по изгубеното „ експозе на Теодор Траянов и музика на Димитър Караджов във Виена?  Отговорите на тези въпроси, за чието съществуване в съвременната българска култура няма отредено място, дава  книгата на Младен Влашки.  



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!