Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Преге", предаването за света на книгите на Радио Пловдив, отпразнува 10 години в ефир

С приятели, спонсори, с торта и шампанско предаването на Радио Пловдив за света на книгите "Преге" отпразнува в ефир своята 10-та годишнина. Първото предаване беше на 1-ви март 2008-ма година.

"Преге"  е  съвместна продукция на Радио Пловдив и Сдружение "Литературна къща", а негов основен двигател е литературният критик и преподавател в ПУ "П. Хилендарски" Младен Влашки


В юбилейното издание авторът и водещ на успешния проект Младен Влашки припомни началото, обясни замисъла на рубриките в "Преге" и "работните" им заглавия. От самото му начало предаването се подкрепя от ИК "Хермес". Издателят Стойо Вартоломеев каза, че предаването е много добре позиционирано и успешно. 

Той изрази надежда "Преге" да продължи в края на всяко издание да "чете" стихотворение в ефир и препоръча нова рубрика "Книга с автограф".

Книгите ни поумняват, каза и собственикът на "НОВИЗ" Любозар Фратев, който препоръча да се говори и за забравените и стари книги, които не са издавани от десетилетия. 

Главният редактор на Радио Пловдив Марин Данев припомни, че това е единственото радиопредаване у нас за книги. "Преге" е предаване, което формира добър вкус към книгата. Ако няма някой, който да посочи, кое е стойностно, кое трябва да се прочете и да остане, трудно човек може да направи разлика между рекламата, ПР-а от същественото и смисленото. Това правят Младен Влашки и предаването "Преге"

Доказателство за успеха и стойността на "Преге", наред с неговия висок слушателски рейтинг и множество последователи на страницата му във фейсбук, са и редицата награди, с които е отличавано предаването и неговият водещ Младен Влашки. 

  • Сред призовете на "Преге" са Националната награда "Осма муза" за най- добро образователно радиопредаване, наградата на БНР "Сирак Скитник" за най- добро тематично предаване, а авторът и водещ Младен Влашки е отличен за авторството на"Преге" с награда „Пловдив” за журналистика и с приза „Хр. Г. Данов” за литературна критика. 

    За успеха на "Преге" през изминалите десет години допринесоха също така неговите съмишленици и спомоществователи, приятели на книгата и четенето. Освен издатество, Хермес" през годините , "Жанет 45", "Летера", фирмите, „Флаш ко", „Новиз” АД,  община Сопот и хотел „Тримонциум –Принцес” АД.

    "Преге" ще продължи да информира за процесите на българския книжен пазар като се стреми да формира определен висок вкус към четивото, да провокира публиката към четене и да популяризира най-добрите образци на световната, европейската, българската и пловдивска литература.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия