Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънреден втори концерт на Аюуне Суле във Второ студио на БНР на 19 юли, четвъртък, организира радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“

3
Аюуне Суле

Извънреден втори концерт ще изнесе Аюуне Суле на 19 юли, четвъртък, отново от 21. 00 ч. и отново във Второ студио на БНР. Радиофестивалът  на БНР обяви датата след изчерпването на билетите за днешното излизане на сцената на музикалния шаман от Гана. 


С двата концерта в София започва балканското турне на прото-блусмена и сингър-сонграйтър Аюуне Суле, което включва участие на фестивалите „Каба Уикендос“ (с. Долен, Западни Родопи), „Джаз на село“ (Камен бряг) и „МКЦ за Скопие“, черноморски концерти във Варна и Бургас, както и концерт на откритата сцена Водна каскада в центъра на Плевен.

Инструментът колого, на който Аюуне свири, само допреди няколко десетилетия се е използвал единствено като „помощник“ на шамана в лечебните наричания и на него се е свирело само у дома по специални поводи. Днес музиката за колого води и свой паралелен сценичен живот с артисти от Гана като Кинг Аишоба, Атамина, Принс Бужу, Асаа Нахо и други наши съвременници. Представител на това „златно поколение“ е и Аюуне Суле, чийто репертоар, както и този на „краля на кологото“ Кинг Аишоба, включва и традиционни песни от Северна Гана, но най-вече авторски песни със социална насоченост и ангажираност. Темите варират от несигурността на утрешния ден, през съдбата на африканците, заминали за Европа и забравили своята култура, до проблемите за равноправието между мъжа и жената в съвременния свят. В самото звучене на традиционната музика за колого от Северна Гана могат да се открият музикални и културни кодове, които хронологически стигат дори преди пентатоничната музика от Мали, в която изследователите припознават корените на американския блус. Трансът е друг важен елемент от музиката за колого. Преди месеци Аюуне Суле издаде първия си пълнометражен албум „We Have One Destiny“, който съдържа както електронизирани и електрифицирани версии на познати вече произведения като What A Man Can Do A Woman Can Do More Better, така и съвсем нови за европейската публика песни.

Билети за концерта онлайн в системата на EpayGo  https://www.epay.bg/go/7416693377 и на касите на EasyPay в цялата страна на цена от 18 лв., а на входа преди концерта – по 20 лв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия