Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-доброто от радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ през целия август в ефира на програма „Христо Ботев“

Криста Бел
Снимка: Серж Сетиян

Август е месецът, през който екипът на фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР традиционно предлага на слушателите на програма „Христо Ботев“ всеки делничен ден от 21:30 до 23:00 ч. най-интересните моменти от годишната си концертна продукция, включително и концерти, които се излъчват за първи път в родния ефир. Тази година, по повод 10-годишнината на концертната серия „Аларма Пънк Джаз“ и предаването за култура „Аларма“, августовската програма е още по-разширена, като в нея са включени и интервюта с някои от най-интересните гости през годините – не само музиканти, но и писатели, кинотворци, театрални режисьори, художници и съвременни артисти с отношение към авангардната и некомерсиалната музика. Всъщност и разговорите с музиканти от обширния архив на „Аларма“ рядко са само за музика, а често са за философия, социално устройство на антиутопичната съвременност, бунтове и революции в изкуството и в живота, алтернативни социални модели, борби за равноправие, нови протестни форми в изкуството, дзен и т.н.

В настоящата августовска серия са включени концерти на ключови групи и музиканти, участвали в рамките на „Аларма Пънк Джаз“ през годините – често за първи път в България именно в този формат. На 14 август от 21:30 ч. слушателите могат да чуят миналогодишния концерт на сръбския ню-джаз квартет Eyot, проведен в Първо студио на БНР. На 15 август главен герой е „музата на режисьора Дейвид Линч“ и агент Тами Престън в новия Туин Пийкс Криста Бел, която гостува по покана на „Аларма“ на 17 ноември 2017 г. в „София Лайв Клуб“. На 16 и 17 август от 21:30 до 23:00 ч. по програма „Христо Ботев“ ще звучат концертите на групата на Кинг Аишоба от Гана (запис от фестивала „АфроВизия“, организиран от „Аларма“) и триото на Мамаду Диабате от Буркина Фасо (запис от партньорския на „Аларма“ уърлд мюзик форум „Без граници“, организиран от арт-мрежата „Скендерман“ в Двореца в Балчик). Взаимовръзката между двете формации е не само географска, но и фестивална – между 7 и 9 септември 2018 Кинг Аишоба и Мамаду Диабате ще участват на Есенния джаз фестивал в Плевен, чийто програмен селекционер за втора поредна година е именно платформата „Аларма Пънк Джаз“ на БНР.

До края на август в „Най-доброто от Аларма Пънк Джаз“ ще прозвучат записи от концертите на японския барабанист-виртуоз Тацуя Йошида, на американските прогресив-легенди KayoDot, на триото на ганаеца Аюуне Суле с Росен Захариев и Александър Даниел (продуцентски проект на „Аларма“ – световна премиера на фестивала „Джаз на село“ в Камен бряг само преди месец, който ще се излъчи за първи път в радиоефира), на шведско-норвежкото фрий джаз трио TheThing… и още много други специални моменти от 10-годишната история на най-необичайната фестивално-концертна серия в българския ефир.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!