Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Илчевски представя новата си книга в Културния център на Радио Пловдив

Премиерата на новата книга на Николай Илчевски „Записки от селската кръчма“ ще се състои в Културния център на Радио Пловдив на 4 октомври от 18.30 часа. 

Издателство „Алитеа“ ще представи първия голям сборник от разкази на писателя, вече известен на читателите с нестандартните си „Ръководство за половозрели безделници“, „Коляното на стоножката“, „Теория и критика на онанизма“ и „Металургия на думите“. Този път чувството за хумор на Николай Илчевски е отстъпило място на наблюдението. 

Над 9 години са събирани историите от селските кръчми, от пейките пред къщите, от дворовете и плевните, за да се появи новият сборник с разкази. Писателят е оставил героите си сами да се представят и сами да разказват за живота си. Сборникът от 88 разказа изобилства от случки, които нито един сценарист не може да измисли – толкова оригинални, смешни и величави по селски са. 

Авторът твърди в предговора на книгата, че съдържанието е на 98 % автентично. Останалите 2 процента са за изглаждане на грапавините в случките, за преодоляване на откровени цинизми, за смекчаване на ужасяващи подробности и за спестяване истинската личност на някои от героите, които биха били разпознати през 9 села в десето.

В традицията на Йовков, Чудомир и Елин Пелин Илчевски разказва с любов за българското село и неговите хора. Книгата е снимка на съвременното българско селско население – от края на 20-ти и началото на 21-ви век. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!